[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
想問下有支czj 35/2.4 mc m42 mount
之前ebay買 用左一兩次就長期入左放潮箱
大家通常賣老鏡可以去邊度賣?

巴打呢支點? 之前有諗過買

其實幾好 最近距離0.2m 當微距用都幾
影出黎既色我自己幾鐘意 唔算太濃
不過35mm焦段自己比較少用 所以先考慮放
菲林新手,揀緊 Nikon fm2/fmn/Pentax k1000/km/Kx

有冇大大推薦下咩鏡好?

我本身玩數碼已有標準/影人/廣角,想買部輕啲35/55mm 定焦菲林機玩下

利申:追左十幾頁post,有重覆勿屌

Nikon 58mm f/1.2

如果Pentax呢?
個人其實鍾意pentax多啲
菲林新手,揀緊 Nikon fm2/fmn/Pentax k1000/km/Kx

有冇大大推薦下咩鏡好?

我本身玩數碼已有標準/影人/廣角,想買部輕啲35/55mm 定焦菲林機玩下

如果Pentax呢?

pentax最出名一定係三公主

有冇大大推薦下咩鏡好?

如果Pentax呢?

31,43,77
三枝要皮幾野
A6000留明學嘢
有無人玩過Mir 1B 37/2.8 同 pentacon 29/2.8
有無乜評價???

我有用Mir 1B 37 2.8,只可以話唔適合街拍

本身發色偏冷,包和低,對比低,但衰在個設計,minimum focus 得0.7m,仲要焦環有成270度,追焦拎到你傻,追焦好慢,呢支啱影啲對焦要好precise嘅主體,否則拎得嚟你都捉唔切

本來諗住買黎當小廣角影風景
聽你咁講,都係玩pentacon算

pentacon 29 2.8好鬆散, 光圈收到f/8都唔實
影風景都係考慮其他吧啦
去旅行扲咗 TOKINA 20MM MF, FE55.8, Helios 58mm 44-2, Contax G90
用得最多都係G90, 果個壓縮感好正。

而家想買多支30-35MM 大光圈老鏡,巴打有無咩介紹?

本身另有LA EA4

有laea 就不如a mount 35.4G
有無人玩過Mir 1B 37/2.8 同 pentacon 29/2.8
有無乜評價???

本身發色偏冷,包和低,對比低,但衰在個設計,minimum focus 得0.7m,仲要焦環有成270度,追焦拎到你傻,追焦好慢,呢支啱影啲對焦要好precise嘅主體,否則拎得嚟你都捉唔切

pentacon 29 2.8好鬆散, 光圈收到f/8都唔實
影風景都係考慮其他吧啦

nikon 28/2 ai
朋友講佢係九州見到Olympus M1 (極早期om1
B condition 3皮
我諗入得佢既都係貪個收藏價值
仲有標價六萬五既40 F2 同九萬八既孔雀翎

(單位全部都係yen

有冇大大推薦下咩鏡好?

如果Pentax呢?

Out of budget
有冇人推介28/35/50mm? $2000樓下
去旅行扲咗 TOKINA 20MM MF, FE55.8, Helios 58mm 44-2, Contax G90
用得最多都係G90, 果個壓縮感好正。

而家想買多支30-35MM 大光圈老鏡,巴打有無咩介紹?

本身另有LA EA4

有laea 就不如a mount 35.4G

但我想要特色少少的鏡身

而家睇緊 M42 CZJ FLEKTOGON Zebra 2.8/35mm
有冇巴打用過CZJ 20mm fletogon
有冇20mm M42鏡推介下
我想問下二手Nikon D5500加支鏡$3900值唔值?
想拍呢啲耀光效果
有無話咩老鏡比較易有呢個效果?
想拍呢啲耀光效果

我支Zenitar 50mm 1.7都做到,好多都做到其實
想拍呢啲耀光效果

我試過G90, 八羽怪都無呢啲"圏"
有無咩技巧
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

八羽怪都做到 大光圈比光打入支鏡就有
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

g90 t* coating 難d, minotla試過都做到
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

八羽怪都做到 大光圈比光打入支鏡就有

Thx
我再試試
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

係ebay 日本買 USD198
想拍呢啲耀光效果

有無咩技巧

巴打支G90 幾錢買?

g90 t* coating 難d, minotla試過都做到

諗諗下係,我支Minotla AF 100-300 影日落時會有班點出現
有無乜評價???

影風景都係考慮其他吧啦

nikon 28/2 ai

呢枝同FE 28/2 比較是?
利申 A7ii
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞