[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
有沒千五左右35M鏡介紹
老舊真係好易上癮,係咁買野

minolta 35mm F/1.8 MC
nikon 35mm F/2 AIS
CZJ 35mm F/2.4

其他廠全部都好貴,om同canon唔熟

minolta

Minolta
撚緊MC有菠蘿紋果支
1.8主體有點過軟
收一級就無撚敵

初時買諗住輕便,點知加埋adapter唔係輕過我支FE35/1.4好多
睇中支Contax90
等賣家覆我問題就比錢

minolta

Minolta
撚緊MC有菠蘿紋果支
1.8主體有點過軟
收一級就無撚敵

初時買諗住輕便,點知加埋adapter唔係輕過我支FE35/1.4好多

要輕便 光學質素高又要有味道
可能要m mount lens
價錢就。。
50mm我推薦玩下icarex carl zeiss ultron 50/1.8
面鏡係凹透鏡,少見既設計(近代類似既鏡係Sony fe sonnar 55/1.8,都係以sharp見稱)
呢支同其他標頭影出黎有明顯分別,亦比一般老鏡sharp,仲有支鏡好靚仔,係個bm mount比較少見,當然都有Tm mount(即m42),不過貴好多,唔值。

千奇唔好買錯voigtlander color ultron 50/1.8,呢支同通街都有的rollei planar 50/1.8 hft一樣,標準planar設計。
留名
50mm我推薦玩下icarex carl zeiss ultron 50/1.8
面鏡係凹透鏡,少見既設計(近代類似既鏡係Sony fe sonnar 55/1.8,都係以sharp見稱)
呢支同其他標頭影出黎有明顯分別,亦比一般老鏡sharp,仲有支鏡好靚仔,係個bm mount比較少見,當然都有Tm mount(即m42),不過貴好多,唔值。

千奇唔好買錯voigtlander color ultron 50/1.8,呢支同通街都有的rollei planar 50/1.8 hft一樣,標準planar設計。

凹玉係50mm鏡黎講算好貴
想問下舊鏡頭有分幾片幾群代表咩
40 1.9 五片五群 又算唔算好野

幾多E/G
其實只係暗示左用邊類設計
同實際成像無絕對關係

幾多E/G
同實際成像無絕對關係

可以預計到個散景同sharpness去到咩level

biotar/planar/ultron/pancolar/xenon/summicron/heligon都係double gaussian類, 特性係sharp,光圈大同像場平坦

tessar/elmar 就係細光圈細支好sharp

sonnar就係中長焦靚散景

hologon/biogon類就係玩distortion control

petzval/triplet類就玩classic散景

幾多E/G
同實際成像無絕對關係

biotar/planar/ultron/pancolar/xenon/summicron/heligon都係double gaussian類, 特性係sharp,光圈大同像場平坦

hologon/biogon類就係玩distortion control

對,三千幾四千不如買牛頭50/2

兩大光學巨人
蔡司玻璃
福倫達結構

抵買啊

我見呢度無咩人講Contarex
我覺得Contarex 50/2同icarex 50/1.8各有各好
講sharpness Icarex未必輸,而且更有鏡味
Contarex 50/2勝在最近對焦距離(只限銀版)同散景比較油潤
我覺得ZF/ZE Marko planar 50/2既character其實幾似Contarex 50/2

幾多E/G
同實際成像無絕對關係

學到野 多謝
Bid左支G90等貨到手
問個問題,如果對焦環有少少唔順其實有無咩影響?
唔係真係好唔順,但最短同最長對焦位硬係有少少唔順,使用就無咩問題,如果係咁係唔係可以無視?
唔係真係好唔順,但最短同最長對焦位硬係有少少唔順,使用就無咩問題,如果係咁係唔係可以無視?

睇下對焦正唔正常,無限遠係未對到焦。如果只係對焦環有小小唔順但係對焦ok都可以接受

巴打係g90?如果係g90可能係轉接環個刀對唔正個位轉一兩次之後可能會順返。

其他舊鏡有機會係巴打轉得太盡過左刻度ga最近同無限遠行程,可能比你而家轉個位縮跌返小小。

冇鏡係手都係靠估多有錯唔好怪我

睇下對焦正唔正常,無限遠係未對到焦。如果只係對焦環有小小唔順但係對焦ok都可以接受

巴打係g90?如果係g90可能係轉接環個刀對唔正個位轉一兩次之後可能會順返。

其他舊鏡有機會係巴打轉得太盡過左刻度ga最近同無限遠行程,可能比你而家轉個位縮跌返小小。

對到,無限遠都無問題,其實我口中唔順係無咁順又未到好難轉地步,係唔流暢

唔係G90,係Minolta MC 50mm 1.4

而且佢唔順又唔係次次轉都會有,係十幾次先有一次咁

對到,無限遠都無問題,其實我口中唔順係無咁順又未到好難轉地步,係唔流暢

唔係G90,係Minolta MC 50mm 1.4

而且佢唔順又唔係次次轉都會有,係十幾次先有一次咁

咁唔緊要啦開心使用
啱啱買左部入門
Nikon3400
窮學生
買200 定300距好
有無咩好推薦
二手定一手
Thxxx
啱啱買左部入門
Nikon3400
窮學生
買200 定300距好
有無咩好推薦
二手定一手
Thxxx

其實我地講舊鏡 唔岩d3400用

btw 筆直有限可以參考呢到推介ga

http://www.smashingcamera.com/2016/08/8-best-lenses-for-nikon-d3400/

如果要長焦 70-300mm 2千3蚊到可以一戰,不過岩岩入門為興趣唔係為左功課又未知自己想影咩,我建議入支50mm定無先。
啱啱買左部入門
Nikon3400
窮學生
買200 定300距好
有無咩好推薦
二手定一手
Thxxx

http://www.smashingcamera.com/2016/08/8-best-lenses-for-nikon-d3400/

如果要長焦 70-300mm 2千3蚊到可以一戰,不過岩岩入門為興趣唔係為左功課又未知自己想影咩,我建議入支50mm定先。
啱啱買左部入門
Nikon3400
窮學生
買200 定300距好
有無咩好推薦
二手定一手
Thxxx

如果要長焦 70-300mm 2千3蚊到可以一戰,不過岩岩入門為興趣唔係為左功課又未知自己想影咩,我建議入支50mm定無先。

D3400 其實用到nikon 舊鏡,只係無合焦提示同測光

新手apsc我建議nikon 35 F/2 ais,一千內應該搞得掂

如果想AF就用返nikon 35mm F/1.8 DX G,都係一千多d, quality都好好的
啱啱買左部入門
Nikon3400
窮學生
買200 定300距好
有無咩好推薦
二手定一手
Thxxx

新手apsc我建議nikon 35 F/2 ais,一千內應該搞得掂

如果想AF就用返nikon 35mm F/1.8 DX G,都係一千多d, quality都好好的

但係唔會淨係可以影到好近嘅野咩
啱啱買左部入門
Nikon3400
窮學生
買200 定300距好
有無咩好推薦
二手定一手
Thxxx

但係唔會淨係可以影到好近嘅野咩

nikon機插nikon鏡無呢個問題

nikon可以用contax(改mount), leica R(改 mount), tamron adaptall, soligor, vivitar 果d鏡,仲有ZF鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞