[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
https://www.chiphell.com/thread-1361684-1-1.html

呢個評價a mount 老鏡有無道理
https://www.chiphell.com/thread-1361684-1-1.html

呢個評價a mount 老鏡有無道理

有D對比都有D奇怪
因為如果你搵支50.7+SAL 比SEL55.8
SEL55.8 sharp幾條街...

同埋玩舊鏡有時就係要玩情懷
當然係要玩g鏡喇

不過入 beercan 50.7 拎埋個laea 其實唔太差
但如果唔會玩佢果d貴鏡
只係用平鏡 個laea會覺得幾貴....
有無l39鏡介紹

試過canon 支50.4
coating真係好軟
借比fd佢一抹就甩左....
而家先見到個post
啱啱由canon單反轉左a7ii+老鏡
暫時有支g28同makro planar 60 aej (因為平好多同好新淨 所以aej算)
自己比較鍾意contax d色
巴打有無85/135咁上下焦距既鏡介紹下
本身想買g90 但又想試下其他野
135諗過Takumar但呢個焦距好似都唔少選擇 雖然唔貴但都想睇定啲
不過我主要係影景 所以呢兩個焦距既鏡都係諗住玩啲平少少 求推介
我用fuji xt10
而家極需要一支焦距50+-15mm 大光圈老鏡鏡(原廠太貴)

邊到易買老鏡
同埋有乜平老鏡介紹(fd mount?)
仲有乜接環好使?
唔該巴絲
啱啱係eBay 買左支G90

Ebay搵到好多正野,但係唔識用ebay

會落坑架

落落下都會完既

會落坑架

千祈唔好嘗試搵m42同m mount 鏡

會落坑架

上上下發覺香港買野有啲就有啲貴,有啲就好撚貴

會落坑架

上上下發覺香港買野有啲就有啲貴,有啲就好撚貴

貴曬啦,早幾年未有A7萬能插,舊鏡邊有咁貴,而且鍍膜又老化左,貴玩就唔再抵啦
自從入咗呢個post
買咗G90

之後買埋la ea4
今日收到Minolta 100-300 APO
之後諗緊入唔入Minolta 28-70 G
自從入咗呢個post
買咗G90

之後買埋la ea4

入啦

hahaha 但我想先入支廣角。有無巴打識呢支? 二千蚊值唔值
Tamron SP AF 17-35mm F2.8-4 Di LD IF A05

http://www.ebay.com.hk/itm/192087117680?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
自從入咗呢個post
買咗G90

之後買埋la ea4

入啦

hahaha 但我想先入支廣角。有無巴打識呢支? 二千蚊值唔值
Tamron SP AF 17-35mm F2.8-4 Di LD IF A05

http://www.ebay.com.hk/itm/192087117680?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

人人毒我,我毒人人
而家先見到個post
暫時有支g28同makro planar 60 aej (因為平好多同好新淨 所以aej算)
135諗過Takumar但呢個焦距好似都唔少選擇 雖然唔貴但都想睇定啲
不過我主要係影景 所以呢兩個焦距既鏡都係諗住玩啲平少少 求推介

自己推推
https://phillipreeve.net/blog/best-lenses-499-sony-a7-series/
頭先上下D外國網睇下 而家更加唔知買邊支好 真係好多平靚正

另外仲想問下如果想買塊CPL 買幾多mm好
預都係會用STEP UP RING
但唔知買77mm夠唔夠 或者唔洗咁大
因為本身有諗過入支Contax 28-85mm F/3.3-4 Vario Sonnar T*
呢支好似82mm 但呢個真係仲未諗定
一來唔算平 佢一支個價真係夠頂4 5支
二來好似有D重
同埋我已經有G28 所以諗緊會唔會平平地買支Minolta 35-70就算

帶住G90 去旅行

會落坑架

人在外國 ebay真係好好用 坑已落
而家先見到個post

自己推推
https://phillipreeve.net/blog/best-lenses-499-sony-a7-series/
頭先上下D外國網睇下 而家更加唔知買邊支好 真係好多平靚正

另外仲想問下如果想買塊CPL 買幾多mm好
預都係會用STEP UP RING
但唔知買77mm夠唔夠 或者唔洗咁大
因為本身有諗過入支Contax 28-85mm F/3.3-4 Vario Sonnar T*
呢支好似82mm 但呢個真係仲未諗定
一來唔算平 佢一支個價真係夠頂4 5支
二來好似有D重
同埋我已經有G28 所以諗緊會唔會平平地買支Minolta 35-70就算

穩陣就82mm
d wide鏡/新鏡王果d都好大機會82

cy呢支2885 我有呀
listing好好 番到來見到離左膠......
做緊紙縝........
minolta 35-70不如收2870g喇
而家先見到個post

如果85 我覺得cy sonnar 85 2.8散景幾好但bid親都會覺得比多10k yen上1.4?
但支1.4 散景又無咁好j
但如果唔太貴都可以

g90又係正

135 上次幫fd bid左支takumar 135 2.5 唔算差
我自己135就反而有支konica 135 2.5 都可以
係色散重 唔夠sharp咁

不過你影景都收光圈 應該ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞