[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
有咩平靚正手動鏡啱xt1?

同埋apsc玩ccty鏡係咪好嚴重的黑角

Nikon 28mm f/2.8+中一 Lens Turbo II @ X-pro2

[quote]有咩平靚正手動鏡啱xt1?

Nikon 28mm f/2.8 Ai +中一 Lens Turbo II @ X-pro2

Nikon 28mm f/2.8+中一 Lens Turbo II @ X-pro2

上面多手襟錯負評.

Nikon 50mm f/1.4 Ais+中一 Lens Turbo II @ X-pro2
https://www.flickr.com/groups/m-hexanon90/
近排留意緊呢支
同g90/vm 75/1.8 間考慮緊
https://www.flickr.com/groups/m-hexanon90/
近排留意緊呢支

Hexanon-m 同g90 都好得(mtf 方面)
夠晒sharp.
Btw,hexanon-m 全部都抄足leica 鏡(除左支zoom鏡),所以支支都唔錯.

Vm75 就好麻麻,紫邊勁又唔夠sharp.
近排留意緊呢支

夠晒sharp.
Btw,hexanon-m 全部都抄足leica 鏡(除左支zoom鏡),所以支支都唔錯.

但hexanon-m有無m mount連動測距
近排留意緊呢支

夠晒sharp.

當然有啦,本身支鏡都係比rf機用.
放pentacon 29/2.8,有無人想要?
近排留意緊呢支

夠晒sharp.

我到依家都唔係好識分邊d有
本身無L39鏡
上網見人comment話L39>M就會有連動
有d又話無
近排留意緊呢支

夠晒sharp.

我到依家都唔係好識分邊d有
本身無L39鏡
上網見人comment話L39>M就會有連動
有d又話無

有連動
當然有
話說我係ebay買左支44-2 過左差唔多2個星期
個賣家冇啦啦又寄多支比我

今次呢支對照環比較鬆
但係塊玻璃完全完美
應該會拆開黎換

今次呢支對照環比較鬆
但係塊玻璃完全完美
應該會拆開黎換

下 咁正?

今次呢支對照環比較鬆
但係塊玻璃完全完美
應該會拆開黎換

下 咁正?

買咗唔記得?

下 咁正?

買咗唔記得?

冇可能買兩支
巴打,想請教下,我用緊nikon d610,鏡群都係nikon既,有日貪得意買左GF1玩老鏡,買左支Carl Zeiss Distagon 2,8/28 T* 黎玩,而家部GF1已經少用,想將支老鏡用係d610度,但我見用adaptor個adaptor要加塊鏡片,咁就好似有d無謂,但又唔想改部機,因鏡群都係nikon,想問下
有冇辦法改鏡頭個mount黎就返部機?
巴打,想請教下,我用緊nikon d610,鏡群都係nikon既,有日貪得意買左GF1玩老鏡,買左支Carl Zeiss Distagon 2,8/28 T* 黎玩,而家部GF1已經少用,想將支老鏡用係d610度,但我見用adaptor個adaptor要加塊鏡片,咁就好似有d無謂,但又唔想改部機,因鏡群都係nikon,想問下

改mount都差唔多二千銀,仲要用唔返nikon鏡

你不如俾多少少買多部Sony A7玩老鏡,二手$5000左右啫,adaptor淘寶幾十蚊就有,nikon鏡又用得返

cy改nikon 好似有可能打版
因為cy改eos都有d會打版...
你要查下
但係...我估多數都唔得

下 咁正?

買咗唔記得?

冇可能買兩支

你邊個賣家?我上星期買左支,大概幾耐寄到?

下 咁正?

買咗唔記得?

冇可能買兩支

當年入支廿幾支,自己要左最好condition果兩支,其他賣曬

俄佬d QC真係

下 咁正?

買咗唔記得?

冇可能買兩支

當年入支廿幾支,自己要左最好condition果兩支,其他賣曬

俄佬d QC真係

點解需要買兩支

下 咁正?

買咗唔記得?

冇可能買兩支

俄佬d QC真係

點解需要買兩支

44M 同 44-2各一支,非八羽不玩
其實cleaning marks 係咪冇得搞
其實cleaning marks 係咪冇得搞

唔係即係抹花左咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞