[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike

Yashinon 45mm F/1.7,殺機取鏡,好有玩味性的一支鏡頭

呢支色水好靚,巴打殺機係自己搞定搵師父搞?

自己搞,成本$500左右,我仲買左wide同tele converter,專門design俾yashica rangefiner用的

巴打有冇教學,好似好好玩咁,用自己拆支鏡影出來隻感覺重正

可唔可以改做cy mount?

Yashinon 45mm F/1.7,殺機取鏡,好有玩味性的一支鏡頭

呢支色水好靚,巴打殺機係自己搞定搵師父搞?

自己搞,成本$500左右,我仲買左wide同tele converter,專門design俾yashica rangefiner用的

巴打有冇教學,好似好好玩咁,用自己拆支鏡影出來隻感覺重正

可唔可以改做cy mount?

http://optikahk.blogspot.hk/2015/09/yashica-electro-gsn-35.html

呢度有教學,改唔到上CY,只可以無反用
新手想問

我係用A7ii 想玩下舊鏡,m mount 或 L mount舊鏡,未買adapter, 最平應該點玩 買邊支鏡
新手想問

我係用A7ii 想玩下舊鏡,m mount 或 L mount舊鏡,未買adapter, 最平應該點玩 買邊支鏡

m mount二手Voigtlander 40mm F/1.4 加神力環,正常價應該三千內,好運氣識買就$2500左右搞掂,你玩leica zeiss konica budget double上

L mount乜東西
新手想問

m mount二手Voigtlander 40mm F/1.4 加神力環,正常價應該三千內,好運氣識買就$2500左右搞掂,你玩leica zeiss konica budget double上

L mount乜東西

LTM?
新手想問

L mount乜東西

LTM?

買多個L轉M adaptor, 可以用返m轉sony e mount adaptor

買左枝yashinon 35 2.8, 我覺得幾正
不過有錢既話多數都會買 flektogon 35 2.4

唔該曬巴打
新手仲未決定到入邊部機,
諗住Olympus OM1 或者 Fujica
想問 邊邊啲鏡會抵玩啲?

我入左m42(fujica st 都係m42) 但有d 後悔,因為無wide 鏡,wide 過28 一係貴一係廢,好處係有大量唔同廠既鏡,平平地玩下pentax takumar, 富岡 etc etc, 貴d 玩下東德jena, 西德d 乜鳩三施, rollei etc etc
om 就有21,24 又唔貴既選擇,但係就限死olympus 自家出/少量副廠。

唔該曬幾位巴打
我見淘寶 ebay都有啲平既 M42 轉 OM mount 接環,
咁樣轉會唔會對成像有影響或者有其他問題?

買左枝yashinon 35 2.8, 我覺得幾正
不過有錢既話多數都會買 flektogon 35 2.4

唔該曬巴打
新手仲未決定到入邊部機,
諗住Olympus OM1 或者 Fujica
想問 邊邊啲鏡會抵玩啲?

我入左m42(fujica st 都係m42) 但有d 後悔,因為無wide 鏡,wide 過28 一係貴一係廢,好處係有大量唔同廠既鏡,平平地玩下pentax takumar, 富岡 etc etc, 貴d 玩下東德jena, 西德d 乜鳩三施, rollei etc etc
om 就有21,24 又唔貴既選擇,但係就限死olympus 自家出/少量副廠。

唔該曬幾位巴打
我見淘寶 ebay都有啲平既 M42 轉 OM mount 接環,
咁樣轉會唔會對成像有影響或者有其他問題?

唔會
呢期又影左d相,再分享下先

Tamron 90mm F/2.5 Macro adaptall,呢支絕對係Tamron的經典之作,有1:2 macro同floating設計,無論當年定係而家個光學質素都係高水準

巴打我見到有支52E 版本係有AF 既
係咪轉落sony 機到基本上都要MF?

上網搵呢支鏡啲相好多都影昆蟲
有冇多啲人像相睇下

去日本Yahoo 睇600幾蚊就有支 好想入

Tamron 90mm F/2.5 Macro adaptall,呢支絕對係Tamron的經典之作,有1:2 macro同floating設計,無論當年定係而家個光學質素都係高水準

有冇多啲人像相睇下

乜野mount?
如果係alpha, canon ef, nikon af 嗰啲可以買個有自動對焦嘅adaptor

有冇多啲人像相睇下

乜野mount?
如果係alpha, canon ef, nikon af 嗰啲可以買個有自動對焦嘅adaptor

呢枝?
https://www.tamron.co.jp/data/af-lens/52e.htm

有冇多啲人像相睇下

乜野mount?

呢枝?

https://www.tamron.co.jp/data/af-lens/52e.htm

有冇多啲人像相睇下

乜野mount?

呢枝?

tamron 90 有11個版本

樓上影相果支係第一版52B, 之後係52BB, 改左膠料

跟住係52E 嘅電子mount版,仲有72B ,172E, 72E, 272E,

有冇多啲人像相睇下

乜野mount?

呢枝?

跟住係52E 嘅電子mount版,仲有72B, 72E,172B,172E, 272E,F004,F017

52 同72 係filter直徑,全部都有floating. 52 近拍1:2, 加extension adaptor有1:1

72 最大放率1:1, 272 係改左尾玻璃防止cmos反光,建議買nikon 有光圈環版

F 系係內對焦加防震,無光圈環的digital鏡

玩性價比的話建議52B(adaptall mount,MF) 或272E(CNS mount,有AF)

另外e mount支90微同batis 90以我理解都係tamron代工

呢枝?

跟住係52E 嘅電子mount版,仲有72B, 72E,172B,172E, 272E,F004,F017

52 同72 係filter直徑,全部都有floating. 52 近拍1:2, 加extension adaptor有1:1

72 最大放率1:1, 272 係改左尾玻璃防止cmos反光,建議買nikon 有光圈環版

F 系係內對焦加防震,無光圈環的digital鏡

玩性價比的話建議52B(adaptall mount,MF) 或272E(CNS mount,有AF)

另外e mount支90微同batis 90以我理解都係tamron代工

http://www.myjapan.hk/a_myday/product_view.php?apiname=api_japan_yahoo&itemcode=q142556035

唔識睇日文 但見到AF 同 Sony
G90 你地有冇紫邊問題
想抹鏡有冇推介?(平鏡)

D人話中環達叔
利伸未試過

D人話中環達叔
利伸未試過

達叔會叫你唔好曬錢抹,真既

D人話中環達叔
利伸未試過

咁講真除非好影響成像,唔係又真係無必要

D人話中環達叔
利伸未試過

我之前拎枝g28比佢,佢都肯幫我搞

D人話中環達叔
利伸未試過

講緊M42同幾百蚊個類,Contax Leica佢會同你分享下添

D人話中環達叔
利伸未試過

講緊M42同幾百蚊個類,Contax Leica佢會同你分享下添

我嗰支幾舊水鏡求其搵間平平地信得過就得
有冇介紹?

有冇多啲人像相睇下

之前就係睇HKTV 巴打Sample入左支52E

然後無用過

有冇多啲人像相睇下

之前就係睇HKTV 巴打Sample入左支52E

然後無用過

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞