[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
巴打,想請教下,我用緊nikon d610,鏡群都係nikon既,有日貪得意買左GF1玩老鏡,買左支Carl Zeiss Distagon 2,8/28 T* 黎玩,而家部GF1已經少用,想將支老鏡用係d610度,但我見用adaptor個adaptor要加塊鏡片,咁就好似有d無謂,但又唔想改部機,因鏡群都係nikon,想問下
有冇辦法改鏡頭個mount黎就返部機?

改mount都差唔多二千銀,仲要用唔返nikon鏡

你不如俾多少少買多部Sony A7玩老鏡,二手$5000左右啫,adaptor淘寶幾十蚊就有,nikon鏡又用得返

A7 二手唔怕中伏?

點解易中伏?

Ccf

多得超越無塵室 既 土砲冰室改機

有聲畫面
啱先去郵局拎左支八羽怪,ebay同俄仔買,唔知係咪中伏,想問點解個光圈環紅點扭唔到去f/11同16,同埋有冇過來人影下扭光圈個時d葉係點?
啱先去郵局拎左支八羽怪,ebay同俄仔買,唔知係咪中伏,想問點解個光圈環紅點扭唔到去f/11同16,同埋有冇過來人影下扭光圈個時d葉係點?

睇左YOUTUBE冇野啦
最近對焦18cm 好正

黎緊去旅行去入支廣角影境 有無邊友推介下
20mm-28mm都可以接受
畢直4000左右
利申 A7II
好好奇所謂CCF完既機,上邊塊玻璃鍍膜反射色係咪同原裝果塊一樣
好好奇所謂CCF完既機,上邊塊玻璃鍍膜反射色係咪同原裝果塊一樣

唔係
Nikkor 50 1.4 ais $900 點睇?

唔錯
如果唔殘的話

preset 問題

我支biotar都係咁...
借比fd佢一來就改番做f22 我先知係好似離合器咁...
向後拉拉再左右扭
畢直4000左右
利申 A7II

20 24 28
其實係3種嘢來wor....

買20通常會買多支28 (一係手機頂左支28)
你要老鏡?
其實呢個價 好似夠玩 fe果支28 加d有埋wide converter~

老鏡 wide鏡真係無咩特別著數
除非你拎d zeiss CY 28 f2呀
始終 wide鏡影景都係大執多... 現代鏡有d優勢 就係邊位好
畢直4000左右
利申 A7II

20 24 28

你要老鏡?
其實呢個價 好似夠玩 fe果支28 加d有埋wide converter~

始終 wide鏡影景都係大執多... 現代鏡有d優勢 就係邊位好

現代鏡最大優點係色散處理比較好,特別係distagon結構

同埋最新一批鏡頭支援高解像力相機,菲林鏡去到36MP已經係解像力極限

不過玩舊鏡好少人會特登求sharpness,舊鏡最吸引人d散景呀
八羽怪光圈全開畫質好軟下
Apsc用落難旋

畀我簡多次我會簡pentacon 50/1.8

好似有幾個version

最常見44-2,我買44-2

44-7 畫質同怕光好似有改善少少

又唔係話唔八羽唔玩嘅,光圈葉多少冇乜大影響,因為要旋個個都係開行嚟影。44-4 到 44-6啲成象係靚好多

嗰個preset嚟
近排係咁睇老鏡 著哂迷
岩岩係ebay bid左第一支八羽怪

八羽怪呢啲真係舊鏡界公廁來
不過好快玩厭了

轉下其他蘇聯鏡先

大把好嘢玩啦,個個玩旋其實好厭,由其有班廢中成日攞雙高斯打飛機,賣咗兩支八羽,兩個都係同廢中交收

大光圈平靚正用過好滿意嘅有Zenitar M 50 1.7囉,黃底,唔旋但散影好靚同sharp。Tair 11A玩20塊葉同全開sharp。。。不能盡錄

唔係

咁就多個左個檢查點防地雷,
BTW都係低調D先
近排係咁睇老鏡 著哂迷
岩岩係ebay bid左第一支八羽怪

八羽怪呢啲真係舊鏡界公廁來
不過好快玩厭了

轉下其他蘇聯鏡先

大把好嘢玩啦,個個玩旋其實好厭,由其有班廢中成日攞雙高斯打飛機,賣咗兩支八羽,兩個都係同廢中交收

大光圈平靚正用過好滿意嘅有Zenitar M 50 1.7囉,黃底,唔旋但散影好靚同sharp。Tair 11A玩20塊葉同全開sharp。。。不能盡錄

旋散...睇到頭好暈....
畢直4000左右
利申 A7II

20 24 28

你要老鏡?

現代鏡最大優點係色散處理比較好,特別係distagon結構

同埋最新一批鏡頭支援高解像力相機,菲林鏡去到36MP已經係解像力極限

不過玩舊鏡好少人會特登求sharpness,舊鏡最吸引人d散景呀

wide鏡影景

無散景可言真係....
Apsc用落難旋

又唔係話唔八羽唔玩嘅,光圈葉多少冇乜大影響,因為要旋個個都係開行嚟影。44-4 到 44-6啲成象係靚好多

helios 44世代:

44 - 1 第一代M39 mount銀身,好似有d有13羽
44 - 2 第二代黑身,八羽,最出名最多人用果支
44M - M42 mount有全時光圈全開(頂針),八羽
44M - x, x係1-7的數字,1係QC最差,7係最好,六羽

仲有d異種係44K之類for pentax K mount用
Apsc用落難旋

44 - 1 第一代M39 mount銀身,好似有d有13羽
44M - x, x係1-7的數字,1係QC最差,7係最好,六羽

仲有d異種係44K之類for pentax K mount用

44-2 都係m39 mount?
Meyer 29/2.8 (Pentacon 29/2.8)

見人用散景覺得唔錯,不過好少人用
Meyer 29/2.8 (Pentacon 29/2.8)

無咩人想要添,放左一排都無人要

無咩人想要添,放左一排都無人要

Ching覺得如何
畢直4000左右
利申 A7II

20 24 28

你要老鏡?

CY 28/2 最強都係立體感,反而Wide唔係重要
Apsc用落難旋

44-2 都係m39 mount?

44-2轉左M42 screw無auto光圈
Bid咗隻Helios 44-2 應該後日到
好心急想試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞