[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
https://www.ebay.com.hk/itm/390695443678

呢隻呢個價o 唔ok?
g90 to nex

淘寶搵leina Contax G NEX 接環

係咪Laina 但有兩隻,係咪手感上的分別?

G90 都未收到就開新坑

唔想開新坑不如原價讓比我,我都諗住再入多個 cy to e

Ok 喎! 收平你,我買rmb83+17
我放HKD100
工商地址我包埋速遞俾你(但唔好起我公司底)

Haha, 我朋友幫我退返買錯咗呢個了
新手留名,其實玩舊鏡Body係咪Sony最方便? 咩原因?
利申: 用緊6D

G90 都未收到就開新坑

唔想開新坑不如原價讓比我,我都諗住再入多個 cy to e

我放HKD100

咁就好,岩岩諗住留ig聯絡

暫時都仲係,sony無反法蘭距最短,機身防振,有大量機身apps修正舊鏡問題,同埋坊間大量接環轉接到e mount

我放HKD100

可以留IG 俾我ADD?
我嘅IG: edward_cheung

我放HKD100

ig: markyip

Followed

Followed

跟大家學野

暫時都仲係,sony無反法蘭距最短,機身防振,有大量機身apps修正舊鏡問題,同埋坊間大量接環轉接到e mount

Sony係少數有AF adaptor的body, 連canon鏡都近乎無痛轉會

另外sony灰迫人執相,舊cheap鏡日系low contrast飽和不足的問題係後期上輕易解決

有時d高contrast鏡落到digital個色階食唔曬,反而相對淡色而色階rich的鏡的後製空間會更好

Sony係少數有AF adaptor的body, 連canon鏡都近乎無痛轉會

另外sony灰迫人執相,舊cheap鏡日系low contrast飽和不足的問題係後期上輕易解決

有時d高contrast鏡落到digital個色階食唔曬,反而相對淡色而色階rich的鏡的後製空間會更好

堅學到野

謝巴打
短期唔轉會 如果用6D 35mm/50mm 有咩好介紹
A7r2 夾contax g45 /g35 定 vm 35 f1.7 比較好?
請較巴打A7r2 夾vm 35 f1.7 好定 contax g45 g35 較好???

另外vm 15 f4.5 掂唔掂? 但影星光圈又唔太夠用咁.

Btw天工隻lm ea7 好正,可惜contax 要特登另買contax g 環
https://www.ebay.com.hk/itm/390695443678

呢隻呢個價o 唔ok?
g90 to nex

我用緊上面個隻,扭個陣手指位有啲窄,比a7個grip位頂住
有啲想轉下面個隻
利申a7+g90

謝巴打
短期唔轉會 如果用6D 35mm/50mm 有咩好介紹

canon可以玩CY,Leica R, Nikon, tamron, vivitar, kiron, M42 呢d mount

呢隻呢個價o 唔ok?
g90 to nex

有啲想轉下面個隻
利申a7+g90

我都係用上面果隻,下面果隻係上面果款抄shogun改款,應該手感好過上面既
請較巴打A7r2 夾vm 35 f1.7 好定 contax g45 g35 較好???

另外vm 15 f4.5 掂唔掂? 但影星光圈又唔太夠用咁.

Btw天工隻lm ea7 好正,可惜contax 要特登另買contax g 環

contax同VM唔同色,唔同玩法

VM15上digital要買3代,唔係digital買2代好d

影星唔好用呢支啦,搵單反鏡各項表現都好d

VM15上digital要買3代,唔係digital買2代好d

如果影人既話Contax vm 二揀一你會推邊枝?
細佬用緊a7ii
手上有28-70 kit lens 同 czj pancolar 50mm f1.8
會拍片影相
咁多位師兄有冇d咩廣角or105mm up既老鏡推介?
budget 2000樓下

有啲想轉下面個隻
利申a7+g90

我都係用上面果隻,下面果隻係上面果款抄shogun改款,應該手感好過上面既

傳聞同廠刻唔同名

如果影人既話Contax vm 二揀一你會推邊枝?

in contax we trust

btw未玩過vm
枝G90終於到香港
應該明天到手可以試玩
枝G90終於到香港
應該明天到手可以試玩

我果支應該星期五到
枝G90終於到香港
應該明天到手可以試玩

我果支應該星期五到

等兩位出圖
Contax G從來都係正野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞