[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike

contax g90 你值得擁有

怕你忍唔住入埋同系列其他幾支定焦

我都係咁入坑

直接入埋部g2 深坑

一入來睇到這段
上星期第一次玩老鏡入左支Minolta MD 135mm ,因為本身用A6000 覺得焦段太長,想入翻支短少少,就見到contax 90mm 仲要under 兩千

好能心動

Ebay
唔怕有伏
A7ii 新手
各位巴打有咩抵玩老鏡大光圈35-50mm 同靚接環好介紹?

老鏡來講35-50mm 真係太多選擇

樓主介紹ga g45 世界第2利
Helios-44-2 58/2  8羽怪 旋轉散景
contax 50mm 1.4/1.8 ,1.4夠柔,1.8夠利
rollei 50mm 1.8 HFT 曾經比T*鍍膜更出名的coating
Topcon 58mm F1.4 日系德味
Zenitar-Me1 50/1.7 階磚散景
Olympus G.Zuiko 55mm F1.2

性價比首推rollei 50mm 1.8

呢三支都成萬蚊?

有無三,四千嘅選擇?同埋有無話買邊個接環,定普通幾草野果啲都ok?

contax g90 你值得擁有

怕你忍唔住入埋同系列其他幾支定焦

我都係咁入坑

直接入埋部g2 深坑

一入來睇到這段
上星期第一次玩老鏡入左支Minolta MD 135mm ,因為本身用A6000 覺得焦段太長,想入翻支短少少,就見到contax 90mm 仲要under 兩千

好能心動

出手啦,遲下轉ff機都唔駛賣鏡直接插入就得
A7ii 新手
各位巴打有咩抵玩老鏡大光圈35-50mm 同靚接環好介紹?

老鏡來講35-50mm 真係太多選擇

樓主介紹ga g45 世界第2利
Helios-44-2 58/2  8羽怪 旋轉散景
contax 50mm 1.4/1.8 ,1.4夠柔,1.8夠利
rollei 50mm 1.8 HFT 曾經比T*鍍膜更出名的coating
Topcon 58mm F1.4 日系德味
Zenitar-Me1 50/1.7 階磚散景
Olympus G.Zuiko 55mm F1.2

性價比首推rollei 50mm 1.8

Nikon 50.8 50.4 50/2 全部都係好野
Minolta平玩, 要利就50.7,要散景就58.4 PF
VM 40.4 出左名細支性價比高
仲有東蔡pancolar, Voigtlander ultron

呢個range實在太多好鏡

直接入埋部g2 深坑

一入來睇到這段

好能心動

但支90mm 上網話對焦成日有問題,係真唔係
今日行街手痕就入左支Minolta MC 50mm 1.4
岩岩上淘寶買左枝rollei 50mm 1.8 HFT

直接入埋部g2 深坑

一入來睇到這段

好能心動

用係菲林機先易走焦,數碼機無問題
岩岩上淘寶買左枝rollei 50mm 1.8 HFT

好似仲係一手貨尾

直接入埋部g2 深坑

一入來睇到這段

好能心動

據聞係得g1 有bug 先易走焦,g1 green label同g2都冇事。

不過我冇機未考証過
g90插落數碼機到就一定冇問題

呢支都係經典minolta 味,傳統日系味道

靚野
後期支MD 50.4 反而Downgrade左
nex 仔想玩下旋轉散景
平平地有冇推介
nex 仔想玩下旋轉散景
平平地有冇推介

八羽最平啦三幾舊就有得J
btw 講左咁耐出下相先

g28 4角有小小黑角同埋略底像素,多數舊鏡插落數碼機通病

g35

g45

g90

全部劣影
btw 講左咁耐出下相先

g28 4角有小小黑角同埋略底像素,多數舊鏡插落數碼機通病
[img]https://holland.pk/zspi0m62[/img

g35
[img]https://holland.pk/t5cwg7k4[/img

g45
[img]https://holland.pk/qlyj6ito[/img

g90
[img]https://holland.pk/8oljetbd[/img

全部劣影

g45
玩老鏡通常用咩機身
玩老鏡通常用咩機身

菲林
Sony 無反(有峰值對焦&放大對焦)
玩老鏡通常用咩機身

個人建議 a7m2 機身防震,ff格式所有鏡唔駛crop,a7r2 象素太高有d舊鏡未必食得哂。
同埋大量接環轉e mount

利申a7m2用家
留名
巴打們,G1 body + g28 大概要幾錢到?

買MD同MC我猶疑左好耐

我搵唔到理由唔入

但啱啱愛上老鏡就喪買鏡

靚野
後期支MD 50.4 反而Downgrade左

見到MC同MD仲要同價

上網睇左好耐先係MC同MD之間決定左買MC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞