[無聊講下器材]老鏡雜談

1000 回覆
97 Like 10 Dislike
今日行街手痕就入左支Minolta MC 50mm 1.4

呢支都係經典minolta 味,傳統日系味道

靚野
後期支MD 50.4 反而Downgrade左

見到MC同MD仲要同價

上網睇左好耐先係MC同MD之間決定左買MC

好似contax 買g同j ga決擇一樣

出手啦,遲下轉ff機都唔駛賣鏡直接插入就得

但支90mm 上網話對焦成日有問題,係真唔係

用係菲林機先易走焦,數碼機無問題

我搵唔到理由唔入

但啱啱愛上老鏡就喪買鏡

我都係,舊鏡真係深坑,明明有過個焦段又想試下其他牌子ga鏡

出手啦,遲下轉ff機都唔駛賣鏡直接插入就得

但支90mm 上網話對焦成日有問題,係真唔係

我搵唔到理由唔入

但啱啱愛上老鏡就喪買鏡

攝影窮三代,單反毀一生
鏡海無涯,回頭是岸

我搵唔到理由唔入

但啱啱愛上老鏡就喪買鏡

朂緊要唔貴,見到就會心郁郁
Sony 支 50mm1.8賣成二千幾
支minolta 先1k 樓下
而且我覺得手動對焦好過自動對

我搵唔到理由唔入

但啱啱愛上老鏡就喪買鏡

攝影窮三代,單反毀一生
鏡海無涯,回頭是岸

無三代,因為我準備紮左佢唔生

我搵唔到理由唔入

但啱啱愛上老鏡就喪買鏡

手焦個合焦度好似高過d AF鏡咁

sony支50.8應該都係舊design改鏡桶only,而家有techart leica m af真係無乜理由買佢,支FE 55又咁抵玩

手焦個合焦度好似高過d AF鏡咁

sony支50.8應該都係舊design改鏡桶only,而家有techart leica m af真係無乜理由買佢,支FE 55又咁抵玩

所以現在見到原廠鏡真係無意慾買
直情想賣左支sel3518佢換其他鏡玩下
最愛俄佬75mm f2
[img]https:/na.cx/i/ZN0VC7c.jpg[/img]

HFT 都正

巴打 hft 1.4同1.8 光圈外有冇大分別?

比50mm 1.8毒到想入多幾支rollei唔同焦段
Bid 到枝 contax g28
總數 $2000到
Contax 係唔係都係用天工3

想af要用天工contax g to e 3代
mf都冇問題我推介將軍環,最好對焦手感

我用leina環,之前買鏡上手送,幾個fd都話唔多好用

用將軍貴少少但對焦好好多

天工3我睇人話對得慢

加上我愛歔左手焦

咁metabones定將軍好?

我用leina環,之前買鏡上手送,幾個fd都話唔多好用

用將軍貴少少但對焦好好多

最緊要對焦好

天工3我睇人話對得慢

加上我愛歔左手焦

睇完相兩隻應該冇咩分別

天工3我睇人話對得慢

加上我愛歔左手焦

睇完相兩隻應該冇咩分別

咁可以安心等放左枝sel351.8入手contax 90加這個環,希望埋單貼多幾百搞掂
岩岩上淘寶買左枝rollei 50mm 1.8 HFT

好似仲係一手貨尾

係,我見都仲幾新下
我想買多枝70-90來影人,NIKON F MOUNT用,有沒介紹?
想問olympus em5 應該配咩鏡好,去旅行影人影景,筆直二千內,唔該哂
岩岩上淘寶買左枝rollei 50mm 1.8 HFT

好似仲係一手貨尾

係,我見都仲幾新下
我想買多枝70-90來影人,NIKON F MOUNT用,有沒介紹?

nikon都無乜好揀,除非你想玩ZF

Nikkor-H 85mm f/1.8
Nikon 85mm ais 1.4

兩支鏡各有特色
想問olympus em5 應該配咩鏡好,去旅行影人影景,筆直二千內,唔該哂

Pentax 25mm F/1.4 C mount
CZJ pancolar 50 1.8
Voigtlander Color-Ultron 50mm f1.8
Rollei 50 1.8HFT
邊支好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞