『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
冇心續冇得救...
呢個星期有得睇上年續證數未
15號前應該有
杜拜俄羅斯唔同待遇

聽日飛杜拜
得bno,唔知要整簽證
今日杜拜朋友先係果邊幫我整
佢話好彩就1日,唔好彩就3日
唔知上唔上到飛機
唔係坐阿聯酋
希望可以去到杜拜再等evisa批

一家五口去
得我拎bno
BC, bno 去俄羅斯都要簽證
反而汶萊就唔同
1月31 passport office 收到declaration form.
2月12 dispatched.
舊嗰本2019年9月 先過期. 因為用晒而續
Thank you for your enquiry regarding your progress enquiry.

I can confirm that we received your application at our Liverpool office on 02/02/2018.

The application has been processed and the passport printed on 09/02/2018.

Please allow 24-48hr for your passport to be collected by the courier.

未收到任何SMS ,但係自己聽日要返大陸幫手,拜年,問緊佢可唔可以俾DHL嘅號碼我自己track先,打算同速遞公司講放喺佢哋嘅郵件中心二十四小時嗰個,咁多位巴打如果呢幾日有機會離開香港記得自己問定可唔可以同速遞公司傾左先
收到sms可以上網改去dhl 街鋪拎
Did you apply for a 48 page jumbo passport?
今日寄左,除左副簽之外其他都交齊,希望搞到啦
有冇可能可以咁快到呀
BB相, 過期14年, 有副簽+出世紙副本

2月1 寄(HK Post 普通掛號空郵)
2月5 Declaration form received, being processed
2月14 Dispatched

前後兩個星期唔使

諗住畢業之後去日本做嘢用BNO申請Working Visa, 之前去Exchange用特區申請Student Visa係Chinese
唉屌
申請個陣揀錯左
What is the issuing authority of your passport?
揀左HMPO 一直冇留意

錢都比埋見到要副署就知錯左
我個ISSUE AUTHORITY係Passport office hong kong

係咪要等90日佢作廢左先可以再申請
有冇方法可以EDIT返

我認我戇鳩冇SEARCH下先

冇就1000蚊買個教訓
但又要等多90日
但副署真係好難搵

填D野都完全唔一樣 例如冇左grandfather個D資料等等 咪要同佢講返好多野

btw 佢個網唔覺有EMAIL既? 我試下問下佢
....
叫你哋睇doc, 你哋又要懶

教哂跟住做都可以錯

教埋填錯咗要點做都仲要問

餵埋入口都要吐返出黎

岩岩睇返 唔該哂

但我係咪應該連埋所有佢要既資料寄比佢?
定係佢到時會比我edit返

Btw我已經send左enquiry 比佢 睇下佢點覆我先

利申真係睇左doc前半part好多次 上面冇寫authority 個option
....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞