『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike

有無ching都係用到個封面咁?
多謝寫doc嘅巴打同呢道留過言嘅巴絲
由寄出到收到本BNO岩岩好3個星期
究竟要點先會用到甩哂
無字天書

成日飛又無套咪有可能甩晒囉, 我都係咁

所以前幾日到新嗰本, 我買咗個套畀佢
有冇巴打知依家bno入荷蘭洗唔洗簽證
你幾耐無用過BNO?
終於收倒
我係之前話屋企搵唔到殘骸但中左身份證大法騰晒雞嗰個on9呀
今日check status轉左dispatched喇
多謝咁多位,我都有事頭婆照喇
唔洗
請問我本舊passport過咗期十幾年,前年申請ETD時舊passport俾領事館職員剪咗角,咁我續期係咪應該將剪角passport連埋本ETD寄去 定係當報失算

利申: 本ETD未還俾領事館
攪唔到ETD個位好去續BNO啦
諗唔到點解你報失。

領事館有講你知ETD用完係要還。當然,你去玩報失,HMPO會唔會局你搵人副簽就無人知。
我諗佢會走去續另一本。
因為剪咗角就應該作註銷論,用來申請續期唔知會唔會唔受理,ETD唔還俾領事館係因為留定一個後著當續期嘅Supporting

如果還咗本ETD俾領事館,咁我手頭上得返本註銷咗嘅BNO咋喎

其實我最唔明當日申請ETD時點解要將我本舊BNO剪角
問啲無聊野
passportapplication 個網72個鐘唔login 就會清account
寄左文件未送到,係咪都要每隔幾日login 一次?
未比錢就72小時cancel 比左錢唔會
若果你只係將舊BNO寄去HMPO續期的話,HMPO應該會通知你寄埋ETD過去或者叫你還返去領事館。

4年前正值HMPO開始處理全球護照申請,屋企人本BNO過期14年,已經出發前2個月寄咗本BNO同廁板過去續期,等到出發前一個星期都未收返本BNO。領事館CONFIRM咗HMPO收到屋企人個申請,但趕唔切寄護照返香港,惟有申請ETD,但領事館講明,因為HMPO係會一直HOLD住你續期申請,直至你還返本ETD俾領事館。

你個CASE係領事館已經通知咗HMPO,HMPO對你手上兩本護照有紀錄,你只寄其中一本佢都唔會俾本新嘅護照你。
講到明要還又多多藉口 乞人憎
點解 單係ETD呢點已經冇價啦
你要SUPPORTING,咁你自己SCAN晒兩本護照留底咪得囉。

我地續期都係寄晒過去,你留住本ETD都無用㗎。
以前有巴打就寄埋本ETD過去續,本ETD HMPO收咗之後就唔會畀返你。

不過你個case 依然係lost passport
屌,唔係lost passport 講錯
若果個個都係咁諗,有效護照就唔會得十六七萬本啦

下次開(16)應該寫埋售後服務入DOC。

ETD唔算勁,大陸都有本叫做「中國旅行證」。最勁嘅係ETD去唔少國家都仍然免簽呢嘢勁!最起碼拎住去EU/EEA、泰、日、韓都仍然免簽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞