『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
The visa waiver scheme and visas on arrival aren’t available if you’re a British Overseas Citizen, British Subject, or British Overseas Territory citizen

但無講BN(O),一開頭話all British citizens,BN(O)都唔係citizens
望過吓中東地區,BNO去科威特、以色列、約旦、卡塔爾、阿曼可以免簽或落地簽,都唔太差
我啱啱check過都轉左dispatched
好似04年過期,無副簽,但係有比出世紙
多謝各位巴絲,我仲係CD-rom既時候參考左好多你地既case
希望其他巴絲都可以成功續領
第一句係頭盔黎,後加嘅,全部國家你撳入呢part都會見到呢句。呢句嘢同後面部份一啲關係都無。
我最記得係日本嗰頁有特登寫明
> If you have a ‘British Citizen’ or ‘British National (Overseas)’ passport, you can enter Japan as a visitor for up to 90 days without a visa. You may need to provide evidence of a return or onward ticket.
琴日收到bno 了

遲左覆sor...個19系統好似當左我係first adult
張form要副簽呀,好似仲要埋出世紙果d
我乜都冇理就奇左出去
前幾日終收到

舊果本個皮軟啲好玩啲
如果唔係過多排要整working visa都唔會的起心肝續
成日都話要續但又懶得搞,anyway好多謝尼個post既資訊
尼你老母
恭喜晒
btw 尼你老母
咪唔好L績
咁易搵都話搵唔到
的確易,身邊必然有最少一個
有個好minor既問題 有無巴絲答到我
就係張相可唔可以有白邊?當然背景係白色 但係下方會白邊
順便問埋知唔知申請美國簽證個張相有白邊得唔得
我明明已經講左係for visa and bno, 返到屋企見到上網啲sample全部無白邊
串?
事實係好易搵到
當你無朋友
去搵返中小學老師簽得喇掛?
自己懶就認L左佢啦
剪左佢
代問
身份證大法符合條件
係咪都只代表有可能申請bno時同時申請身份證?
其實仲有好大可能性當時只係申請香港證明,連帶身份證
並不是申請得身份證就一定有bno
反而係調轉,有bno就一定有97前身份證?
因為剪左就唔岩size
要睇埋你當時係咩身份, 如果未夠7年要攞CI咁樣都有身份證
但係兩老係生你果陣已經三粒星, 咁你一定攞唔到CI, 只可能係bno
兩老都係三粒星 土生土長
照巴打講係咪一定有?
咁你一定係bno啦, 除非你兩老挑戰高難度搵入境處處長叫佢畀身份證啦
機會大。但亦有機會佢地系統搵唔到你嘅資料。

最好就係有舊passport去support。
兩老親共 有都話無
你睇下出世紙最右係唔係寫established ?
我個case同你好似, 得左
有咩分別?爬文睇唔到呢點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞