『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
我好肯定我曾經擁有過BNO
而我本舊BNO 比我媽掉左
但岩岩收到email 話揾唔到我record
我真係唔知點算

不過我情況有d 特別
我依家唔係係香港Renew
唔知有無影響
佢係話無你舊果本record定係bno身份record?
可能太耐只係無你舊果本record, 你當first申請就得
佢話no any record of previous UK passport
然後問我係BC 定BNO, 同埋係咩passport number
我答佢BNO 但唔知passport number 因為唔見左
但first application 係咪要出世紙同父母結婚證書?
但佢地全部都係香港... 睇黎要叫屋企人幫手寄
Anyway, 我睇下HMPO 點覆我先
唔該巴打
好似04(?)之前嘅bno就無記錄
你同佢講bno 啦.我95年到上年為止未見過我本bno, 果陣淨係畀到出世紙正本都續到
咁我好肯定我本BNO 係04 之前就過期加無續過
如果佢要出世紙我要由香港寄過去
因為我手頭上無
聽你咁講完我心都定d
唔該巴打!
我試過, 出台証時冇問題

但入境搞左好耐 佢問我點解上次同今次唔同
佢話理論上唔得, 只係幫我改左紀錄
以後都要用bno入

大家最好都唔好煩到人喇, 燒左本火車頭佢啦
我以前打過電話去問,只要無外國護照,廁板同BNO兩本輪住用都無問題

詳情可以打 25258316 㩒2 > 3 > 0 就有人聽

係, 我對上一次去既時候仲未拎番本BNO
搞到煩到人

有bno後 大家唔洗再用另外個本
🙄啲入境員質素咁差㗎⋯⋯ 佢真心當香港係另一國家?咁,直接chop印係本護照度啦。駛鬼專登整張入台紙咩。
你地入歐盟地區個陣,咪又係博快隊
鬼識分bno 同bc咩
香港郵局真係好快手,2日就到英國
我冇咁做過
Sam gor case
其實佢咁問似係完全冇你record喎
咁就大檸樂啦⋯⋯⋯
好多支那人落黎讀大學之後留3年呃特衰
跟住就離開香港但又踩香港
雖然本嘢係垃圾,但見比佢地廣東話都講唔正可以呃特衰扮香港人好唔鋸
唔通係潛在截龍方法?
冇咗record
要你證明你有,起碼有number
btw唔見passport要報失紙嘛
//如果你是首次申請英國護照的表格類型,”Was the applicant a British national at birth?”(申請人是否於出生時為英國國民)一項,這個問題較為複雜,但如果你是1983年前於香港出生的話,你應該選擇為”YES”。出生於1983年1月1日或之後香港出生的申請者,父或母是香港英國屬土公民或者已於香港居住滿七年為香港永久居民的話,你應該選擇為”YES”。其他不屬上述選項者,你可能應該填”NO”。// from google doc.

問呀媽,佢地本人唔係香港出世,所以佢地自己無申請BNO,
但幫我申請BNO果時(90s) 已係一早係香港永久居民
咁Was the applicant a British national at birth? 呢個都係yes?
97前香港出生會唔係british national at birth?
英國/BDTC 唔係純 jus soli
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞