『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
我都係下個月去,不是轉機,無打算申請任何簽證。

我坐BA。
緊急求救
我星期二晚去旅行 但passport 同 Bno都過左期
諗住直接申請單次緊急護照(Emergency Travel Document, ETD),打算星期二早就去整,想請問泰國接受ETD 嗎?

另外ETD 既form係呢份?
同埋我搵過好似係要book 時間,但係邊book架?

同埋除左
需要文件:
-已填妥之緊急旅遊證件申請表格
-證件相2張 (白底BNO相)
-旅行詳細行程 (旅行詳細會印在ETD上,如你要更改目的地,你需要再APPLY一次)
-身分證
-預機約票同酒店紀錄證明
-過期BNO 護照正本

之外仲洗唔洗帶d咩呀?因為當晚就要出發所以唔想有甩漏
BNO過左期幾長時間
March 4

唔係,我由芬蘭出發,經倫敦。

我明你擔心啲乜,但你個CASE好容易解決:

1. 多哈機場有個COUNTER可以JOIN DAY TOUR,毋須事前做簽證
2. 香港地勤唔會唔俾你上機,因為你最終目的地唔係多哈,你啲行李可以CHECK THRU到最終目的地
3. 若果卡塔爾唔俾你入境(我睇唔到咩理由佢地會咁做),你大不了咪留係禁區等connecting flights,no big deal
過咗10年可以唔駛諗

睇咗TIMATIC,緊急護照可以停30日

你星期二朝早上法院道之前,打個電話問清楚先https://www.gov.uk/world/organisations/british-consulate-general-hong-kong
BTW, 你張表格好似唔update,你上到去領事館先填啦。
十年前有,依家有無就唔知。

你去快X美果啲影定先。否則,到時落太古廣場或金鐘地鐵影

呢啲都係其次,最重要係你本舊BNO、機票證明

你朝早申請,下晝有得攞。
緊急求救
我星期二晚去旅行 但passport 同 Bno都過左期
諗住直接申請單次緊急護照(Emergency Travel Document, ETD),打算星期二早就去整,想請問泰國接受ETD 嗎?

另外ETD 既form係呢份?
同埋我搵過好似係要book 時間,但係邊book架?

同埋除左
需要文件:
-已填妥之緊急旅遊證件申請表格
-證件相2張 (白底BNO相)
-旅行詳細行程 (旅行詳細會印在ETD上,如你要更改目的地,你需要再APPLY一次)
-身分證
-預機約票同酒店紀錄證明
-過期BNO 護照正本

之外仲洗唔洗帶d咩呀?因為當晚就要出發所以唔想有甩漏
BTW, 你張表格好似唔update,你上到去領事館先填啦。

唔係嘛!?
點解咁遲先搞緊急護照
以我嘅理解就係,紅字應該係無揀錯,應該會係出ETD時本嘢會寫明幾時逗留係泰國同幾時會返香港

揀第三個嘅情況係喺旅行嘅國家遺失護照,想返去定居國家(唔係英國,返英國揀一個就得)
我理解係第一、第二個選擇係單程,第三個選擇係來回。

若果係泰國申請ETD返香港應該都係揀第二個,駐泰大使館角度,申請人都係"single journey to destination"

若果揀三,申請人由泰國出發,最終會返回泰國。
我覺得咁樣分三種係行政安排

選擇一,駐港領事館通知HMPO申請人會係英國退回ETD
選擇二,駐港領事館通知有關使領館
選擇三,毋須通知,皆因申請人會返嚟退回ETD
你頭先嗰個都可能解得通,但呢個又反而唔關事,ETD嘅簽發同HMPO無直接關係,申請人返英國時IO就已經會收返ETD。

咁啦,我哋係度講又無結果,佢又咁急星期二又要有護照用,無時間佢打電話問,求其揀個到時再算,反正又唔會話你揀錯就唔畀你申請
係,對申請無影響,最後都係睇Itinerary
我個frd 經多哈去歐洲,佢特衰+bno 帶晒,我叫佢你出多哈不如試下用bno 啦,結果佢用bno land 到多哈,仲send 左個入境chop 比我
eta 未過期唔可以轉pspt, 因為eta 係跟pspt no. 100% match
唔該咁多位,依加研究緊份form 希望唔會有甩漏啦
HMPO also released an impact assessment of the change in passport fees due to take place in March 2018.

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/677503/Impact_Assessment_-_Passport_Fees.pdf

The HMPO estimated that the increase in passport fees will bring in an additional £50 million .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞