『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
係驚HMPO唔退番俾我啫
唔會唔退啦~所有正本一定退。

而且會經DHL寄返黎。
想問下如果我本BNO只係到咗期十幾年而想搞續證係咪唔洗副簽?係咪用返DOC入面果個"不需副署之聲明書樣本"就無問題?

如果我本bno係唔見咗,係咪一定要副簽?而有副簽欄果張聲明書係咪係網上申請填曬所有資料就會出?同埋想問下聲明書係咪只係分有副簽部分同無副簽部分?我可唔可以PRINT定出黎先比我屋企人填?
有DOC唔睇...唔會答
我見DOC無副署聲明書同無需副署聲明書既pdf,其實我係想print定落黎比我屋企人填咗先
冇得print定。

當你填曬所有資料(用佢system),個system之後就會generate個pdf。

你會係pdf見到有冇副簽一欄㗎喇。

所以,基本上你要申請完,填完,先會知要唔要副簽。

不過,唔見舊BNO嘅,通常要副簽。

好簡單,你想像下,HMPO收唔到你舊嗰本BNO, 佢要點做先可以證明十年後嘅你同張相係同一個人。所以,佢要搵合適人去佐證你係嗰個人~
講多一點,續BNO一定要用佢系統填。唔同香港申請身份證或者護照咁,可以無限Download份form慢慢填。

某程度上,你喺系統填完,HMPO嗰邊應該已經收到申請。而你之後所需要做,就係提供文件俾佢地核實你身份。
申請流程
到英國政府女王陛下護照署(Her Majesty’s Passport Office, HMPO) 的網站填妥網上表格並付款。
下載及列印聲明書並在聲明書上簽署。
郵寄所需的文件到HMPO。
護照將於四星期或六星期內以DHL速遞方式分開兩份送至你府上。
唔會兩個月啦⋯⋯⋯

HMPO 1月22號收到。如果快嘅,即係冇任何額外要求,你應該一個星期左右會見到system轉做dispatched。
轉做please contact us

有舊BNO, 有副簽。通常冇乜問題⋯

除非整左容,改左名,但提交唔到official證明。又冇舊BNO.... 咁就⋯⋯⋯⋯
我出世紙,父母出世紙,結婚證書都冇俾過⋯
最近有無巴絲去過杜拜
BNO去杜拜係咪要簽證 我上大使館個網睇完話要,最近有無巴絲申請過
下個月要去出trip,唔撚想用火車頭
坐EK可以係網頁申請
齊野我諗你冇填錯比錯野應該好快就得
急咩je
呢十幾廿年你都係拎住本特區咁過架啦
thanks bros
聽朝打埋去領事館問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞