『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike

BNO(GBN)得返六萬唔夠
习大大登基 我中华帝国复兴
仲边有人去继啲低等番鬼子护照
多謝曬 所有提供過資料既人,

15 號speed post 岩岩dispatched

BB相, 有曬其他文件, 無副簽.
完了
不過呢個數係顯示有續既人
知唔知冇續但有效既BNO身份係幾多?
應該佢都唔知, 死左又唔會通知
死左就咪理啦
死咗嘅英國鬼知咩
其實都真係冇乜睇網上既資訊

就咁自己去passport office website跟住指示做就得 志在分享一下成功例子

講返先 我果本係2010年過期

一開始好簡單咁上網填資料,比錢

之後我寄左 成本特衰、成本舊BNO、兩張HKID COLOUR COPIES、兩張相(冇副簽)、兩張銀行帳單同埋張FORM比佢

特別想講下address proof

其實佢officially係寫要政府信同埋其他乜乜乜,銀行信佢地冇寫

但老老實實邊個成日有政府信… 我又怕佢地唔信,所以一次過比左兩間唔同銀行既帳單佢地

年三十果日(15 FEB) 寄出,不過好似因為香港紅日既問題

我到23 FEB先見到delivered (掛號)同埋轉左Status做received

27 FEB 已經見到dispatched

冇咩特別,志在分享一下成功例子

同埋借機再問一下, 聽講佢係會用DHL寄返比你?
有冇掛號?

到左HK會SMS你揀日子送上門定你自己去拎
送上門
想自己拎要上佢個網改
總之我會收到sms ?
yes
啊媽唔記得有無幫我申請過bno
係未應該賭一次同HMPO續bno
想問下你地無副簽係份申請表上面無要求副簽定係有要求無唔理佢?
根據之前好多post 所見,有好多人既父母都因為唔想子女續BNO,就話唔記得/ 無申請過,但可以用身份證大法試下,都有好多case 係成功續到BNO
應擺呢句係下個POST首頁
唔該巴打
頭先上網查身分證大法,都幾多人申請成功
點解老豆老母唔想子女續既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞