『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
push
你97年前已經申請過,即係你唔係首次申請。所以唔適合用呢個選項。

呢個選項應該係俾一啲申請人,本身冇申請過BNO,但父母本BNO有加自己個名。
如果父母都唔係永久居民
出世紙居港權嗰欄會寫not established
同時唔會有bdtc
太耐唔續護照係有伏,尤其唔見埋護照,連記錄都無。
所以咪有份野連本新護照一齊寄比你

入便有個位比你填你本新護照個號碼
咁會點架?
即係無國藉人完全?
要睇父母嘅國籍
一般都可以攞到父母嘅國籍
如果係當年嘅新移民
個bb 會係中國籍
但係因為喺香港出世冇大陸戶口登記
所以攞唔到中國護照
如果個bb 要離開香港就要用DI
成為永久居民之後就可以攞CI
或者申請入籍bdtc
去新加坡冇吸印落去
吸落張入境紙度

咁離境個印都係吸落張入境紙?
應該又係開始無印化
T4出境都唔會有印
12月18寄出
早兩日先收到
仆街DHL delay 左成個星期
22/1 香港寄
今日到左passport office

冇副簽 希望成功
應該直頭收左張紙
17號寄speedpost
25號轉dispatched
今朝一早就收到了
細路相、冇副簽、俾哂出世紙、父母結婚證書同出世紙
多謝哂寫doc 的巴打

sorry 自己有少少混亂驚出錯 不過個網上 application 都 ko 了 ,辛苦曬大家
想問如果從來無申請過特區護照既話
係唔係無需要特登申請返去續BNO?
過左期就要續啦
請問絲打print 表格時有無一欄叫你 countersign 但你漏空咗?同埋有無叫你交老豆老母結婚證明書? (佢地結婚無證書
睇doc, 我肯定呢個答案有教
請問巴打舊bno 護照過期幾耐左右?係咪print form 果陣有counter sign 部分但你漏空咗?
舊bno 02年過期
Declaration form有countersign 個part,但我漏空左
唔該
16號speedpost
19號寄到過去
25號轉左dispatched
26號分別朝早同夜晚收到DHL個sms
頭先朝早終於收到第一份件
我以為係自己啲文件,點知原來係本bno
唔該哂寫doc嘅巴打
舊BNO 04年過左期完整無缺, 歸類左係First Adult , 搵左BNO fd做 countersign, 唔交父母出世紙,結婚證書, 星期一去寄,希望成功
我個case一樣係歸類去First
本BNO 95年過期一直冇renew過
搵揸住過期BNO朋友副簽
寫左阿媽資料(名,出生日期,填結左婚) + 阿公名
冇俾出世紙,冇俾結婚證書

一月九號寄空郵掛號
一月廿五號收到DHL速遞啦

成個過程total十幾日搞掂,好有效率。

所以巴打唔使擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞