『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
一個承認雙重國藉既國家唔會咁樣大巴大巴煎落自己到....

除非雙方情況已經交惡....
其實嫌bno多人英國唔可以揾澳加幫手收咩?
反正佢地又要勞動力
睇到頭都暈
你以為到時入境處仲會同你合作
我諗緊好唔好之後大執份doc ,改由呢份問卷做開始,各個唔同嘅結局會連結佢哋所屬結局嘅doc ,份doc 專講一類case。

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeuwcuv2zD6Q9nZDOFDK9wnCnjfsXiU9IZZqH1kzyFgSVENlA/formResponse
太好服侍
雖然我都覺得太好服待,但係咁樣可以令多啲人續都好嘅
Google CANZUK
前排好似吹得好勁咁
但係呢排冇乜聲氣
有冇諗過唔係份DOC既問題?
其實嫌bno多人英國唔可以揾澳加幫手收咩?
反正佢地又要勞動力
Google CANZUK
前排好似吹得好勁咁
但係呢排冇乜聲氣

老老實實如果可以拎bno降低移民分數我都願意
有份DOC已經好好....

如果真心想續BNO嘅人.... 點會唔睇清楚份DOC先問....

咁少事都唔用腦.... 寧願佢唔好續本BNO.....
其實有心唔使睇doc都申請到(例如小弟)
本身佢網頁就好清楚,跟住做就得
點先出到renewal ?
佢出左first time adult 比我
係唔係其實如果過期好耐宜家先續,佢都當你係first time?
洗乜諗咁多
係咪first rime你就唔申請先?
好多香港人都有依啲問題
好多擔心或者疑問嘅嘢只係有得問就問
一嚟唔會諗有咩方法搵到答案(睇doc),二嚟唔會諗點解要擔心
可能因為香港人太習慣服務業發達嘅社會,做咩嘢都有人服務,縱慣咗而唔願意用少少心力去搵答案
依啲人不如畀幾百蚊去搵公司幫你地代續,起碼要人服務你,你都俾人賺下啦。依個post啲老鬼夾手夾腳整個doc都仁至義盡啦
只係追完po睇完doc,見話renewal唔會有countersign part,好奇問下
都已經比左錢申請
張表格式係互動嘅,唔同情況出唔同嘅表,基本上你盡量填,有錯漏HMPO一定會捉你再問
由於最近護照系統更新後,申請人無需再自行判斷及選擇護照表格類別,只要跟從系統的指示選擇適當的選項,便能自動判斷你的所屬表格類別。

Renewal 申請續領護照
這個選項代表你 (必須三個條件完全符合):
現在已經擁有一本紅色封面英國護照(英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請)
你的護照沒有損毀
你的名字、資料和英國國籍狀態沒有改變
你不能為你已過期的舊版藍色封面英國護照續期。這類帶有黑藍色封面的英國護照是於90年代前期簽發給英國國民的。如你持有這本護照,你必須以首次申請英國護照的方式,選擇「First British passport」首次申請護照選項,以及提供你的藍色護照及其他證明文件。
不論樣貌是否有重有變化,只要護照沒有被盜、遺失、損壞或不需更改護照資料,都應該選擇本選項。
巴打我同我朋友只係差左一日寄
我果份係HMPO網頁已經轉左dispatched

我朋友仲係英國customs
有冇人係試過呢個情況架?

DHL剛寄到上門
小心啲搣啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞