『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
我想問下5. 舊護照係bb相,續唔續到 (紅色封面BNO係BB相咪續到囉 )
Why not?

但係網上申請有條問題係
Are you still recognisable from the photo in your current passport?” (你的樣貌是否還能從你的現有護照內的照片中辨別出來?)一欄如果選擇”YES”,你的聲明書將不會有副署部份。但如果你選擇”NO”,你的聲明書後半部份將會有副署部份。如你需了解何謂副署,可以瀏覽下面部份。

現有護照的意思是你的英國護照而不是你的非英國護照。
如果你的護照類別為 英籍人士:英國及殖民地公民 (BS:CUKC)或 英國屬土公民 (British, British Dependent Territories Citizen)的話,於繼續申請前務必查看須知的附件以查看你是否仍然持有英國國民身份。

咁我舊既BNO上面張相係大約10歲左右
我應該答yes 定no?
唔使諗,我幾肯定答你你唔會需要答呢條問題。
FAQ 常見問題
以下問題皆為巴打們列出最常見問題而且已經填哂答案,而呢d答案係上面個份google doc入面已經講齊哂,如果你問以下問題而被屌,唔好問點解。
約法三章先
有幾個情況既問題各位一定唔好答
1. 過左期十年駛唔駛副簽?
唔係過左期幾多年就一定要副署,係睇你個樣仲可唔可以從你既護照入面認出黎,認得出就唔使,認唔出就要。你份declaration form 有印到副署部份就要副署,無印到就唔使。
2. 影相可唔可以戴眼鏡影?
可以,但你要確保你既眼鏡唔會遮住你對眼同唔會反光。
3. 張相既背景要咩色?
白色或灰色
4. 去旅行用BNO寫咩國籍?
British National (Overseas) 或 BNO 或 British 或 GBN
如果你係online check-in 或需要係網上揀國籍嘅話,請有得揀BN(O)時優先揀BN(O),無就揀UK/GB/British/Great Britain/任何代表英國嘅文字。
5. 舊護照係bb相,續唔續到 (紅色封面BNO係BB相咪續到囉 )
Why not?
6. 身份證要影兩面定單面?
兩面
7. 特衰要影邊幾頁?
由頭影到落尾,包括封面、個人資料頁、空白頁、有印既頁、有visa既頁、說明頁,你本護照有幾多頁,就印哂幾多頁。
8. 搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
你應該仲有一本未剪角既
9. 點解地址少左行? 係唔係搞錯左?
正常
10. 無住址證明,點好?
最細既BN(O) holder都18歲,點可能無,咪玩啦
11. 點解DHL份件得本新BNO? 我本舊證呢?
你寄左既文件、舊護照會同新護照分開兩份速遞寄畀你
12. 呢本野續唔續到 (BDTC)
BDTC全部已經係1997年7月1日失效,你應該再搵下屋企有無另外一本BNO護照
13. 副簽人係咪可以係親戚?
唔可以
14. 轉左dispatched 之後幾時收到?
等SMS,會答你寄時到
15. 點樣寄去英國?幾錢?
空郵掛號 $ 約30-50,睇你份野既重量而定
speedpost $225 大約2-6個工作日寄到
DHL $ 自己打上去hotline問價
我想問下5. 舊護照係bb相,續唔續到 (紅色封面BNO係BB相咪續到囉 )
Why not?

但係網上申請有條問題係
Are you still recognisable from the photo in your current passport?” (你的樣貌是否還能從你的現有護照內的照片中辨別出來?)一欄如果選擇”YES”,你的聲明書將不會有副署部份。但如果你選擇”NO”,你的聲明書後半部份將會有副署部份。如你需了解何謂副署,可以瀏覽下面部份。

現有護照的意思是你的英國護照而不是你的非英國護照。
如果你的護照類別為 英籍人士:英國及殖民地公民 (BS:CUKC)或 英國屬土公民 (British, British Dependent Territories Citizen)的話,於繼續申請前務必查看須知的附件以查看你是否仍然持有英國國民身份。

咁我舊既BNO上面張相係大約10歲左右
我應該答yes 定no?
唔使諗,我幾肯定答你你唔會需要答呢條問題。

應該話,呢條問題,得你同你啲親朋戚友識答,問我哋無用。
唔該曬師兄🙏🏻
我頭先網上申請完
有份野download 有11頁紙
我問想下記比佢係咪整係記張DECLARATION FORM比佢?仲有COUNTERSIGNATURE係咪可以唔填?
朋友我建議你認真睇一次 doc
同埋係寄 唔係記
我頭先睇完發覺自己填錯左啲資料
如果想改既話有無得改?
啱啱申請完收返晒passport
我都係寄稅單做住址證明
btw, 我16/1寄, 琴日收齊晒d野, 唔計郵寄時間, 我本passport一星期內已經起好貨

唔..... 建議你SEND EMAIL問HMPO。
未寄嘅話,寫封信交待返,然後連埋啲文件一齊寄。封信要formal letter,一定要有簽名同日期。

Included Child case 搞成咁,已經收過2次e-mail,補哂全部正本文件加埋副簽,打去問下點解先
了解下咩事先
問完,佢話今朝scan 完文件,會重新檢視case,現階段我無野可以做,佢地如有需要會再聯絡我
起碼好過比人當BDTC
其實出世紙同埋父母結婚證明書係咪都要正本定係彩色影印都得

我爸媽都係香港出世 係咪即係要埋佢哋嘅出世紙 仲要正本😱
我果陣只畀左老母嘅仲要黑白copy無嗌我補都續到
講咗好多次啦,無講明可以交影印本嘅文件,全部都要交正本。

你交影印本唔係一定唔得,好睇做你case嘅職員嘅決定。有人得亦有人試過被要求後補所有本身交咗影印本嘅文件。你自己諗啦,你有多餘錢同時間嘅,可以交住影印本先。
佢啲問題睇到想打佢
巴打太好心答佢

仲要QUOTE到長一長
佩服咁長氣
各位巴絲覺得未來版藍色好J d
定係而家紅色嗰本好J d
我而家本BNO 2020年2月到期
但係已經9成半滿
同埋入面有美帝10年visa
續新嗰本會唔會跟返而家本護照個號碼
美帝10年visa係點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞