【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
Milky way 銀河系

而星系間就冇互轉既運動, 但有互"吸"

例如銀河系最終會同另一個星系相撞
應該咁講, 太陽系身處係銀河系入邊,會圍住銀河系中心(大質量黑洞)轉
強帖留名
留名
銀河系中心
上一篇,介紹左太陽既鄰居:比鄰星 Proxima Centauri

雖然行星好暗,因為佢地唔識自體發光(靠反光)。但根據仔細觀測同分析,我地發現太陽系外都有行星。(詳情睇我第一個POST)
我地叫呢D行星做系外行星 Exoplanet,就好似上篇提及既比鄰星B一樣。

同太陽系一樣,佢地都有被恆星引力約束既系統。只係離我地太遠,我地好難觀察到好似太陽系咁「仔細」。(其實太陽系我地都未係好了解)
順帶一題,點解行星會被恆星所約束?因為以太陽系為例,太陽既重量就佔左整個太陽系加埋既99.86%

除左單星系統,仲有各種既多星系統,兩粒/兩粒以上既恆星因為太接近,而互相繞轉。

8.6光年外既天狼星 Sirius就係好好既例子。上圖係可見光,下圖係X光既影像,好清楚可以睇到係兩粒星黎。

然而,雖然抬到望到好多星,但其實佢地都只係銀河系入面既冰山一角。
因為我地太陽只處於銀河系入面,獵戶臂邊邊既其中一粒恆星。

銀河系既直徑係十至十八萬光年。即使我地用奧特雲做太陽系邊界(最盡2光年),銀河系都係太陽系既五萬倍以上。
而厚度係一千光年,呢個好D,只係太陽系既五百倍姐。
估計銀河系入面有一至四千億粒恆星。銀河系都已經咁多,所以我信有外星人,不過未必接觸到我地姐,咁西遠。

而要望穿銀河系,我地通常會簡上/下(圖入面既上下啦,你知宇宙唔分上下)去望,因為穿越既距離短D,接觸小D星。
呢個就係D宇宙圖通常都係雙扇型既原因。

雖然話銀河系係碟狀,但其實碟狀外面,仲有層球狀既銀暈 Halo包住。
銀暈既直徑,甚至有廿五至四十萬光年。
銀暈雖然好似好透明咁,但其實銀暈上都有恆星既。咁當然特性上(成分、年齡),會同係碟上既唔同。

有人認為,Halo入面有好多暗物質。不過我唔打算講住,因為有排講,想知就再等下個POST啦。

銀河系內除左恆星,亦都有塵埃。因為塵埃會吸收可見光,所以我地望到銀河既黑帶,唔係代表個個位置冇星,而係擋住左。

當然我地可以觀測其他既光線(例如紅外線,X光),咁我地就可以睇到唔同既影像,方便我地研究。

銀河系,係咪已經好大呢?但其實銀河系外,仲有個更大既世界。
呢個問題係你地眼中可能好低能白痴 但我想問d數據係點收集 你地講到d星球咁遠 派無人機飛十幾/幾十年就去到? 如果去唔到又點知有太陽系以外既星系?1999 sorry
呢個問題係你地眼中可能好低能白痴 但我想問d數據係點收集 你地講到d星球咁遠 派無人機飛十幾/幾十年就去到? 如果去唔到又點知有太陽系以外既星系?1999 sorry

利申 見到個post就入左黎問 返緊工未得閒追post

SORRY,成日重覆答好攰,建議你/其他巴絲可以睇下舊POST先,唔明再問:
觀測儀器、基本知識/原理、太陽系:https://lihkg.com/thread/477662/page/1

SORRY,成日重覆答好攰,建議你/其他巴絲可以睇下舊POST先,唔明再問:
觀測儀器、基本知識/原理、太陽系:https://lihkg.com/thread/477662/page/1

好 唔該哂
你話銀河系中間係黑洞? 我地俾人吸緊入去
其實好複雜既計算
最常用光譜法去計,觀察一段時間睇下粒星既變化
收集數據再睇埋附近有咩已知既星

不過好重要既一點,大家都知,地球睇到既光,唔係live的,可能係行左幾十到幾千光年先到地球,所以隨時粒星爆埋我地仲ff緊有地球2.0

咁以人類既能力 係咪淨係得太陽系既行星確認到存在緊?
講過好多次啦,黑洞並唔係有無限遠既吸力。

即使太陽變成一個質量不變既黑洞,地球仍然維持一年365日咁公轉。
靠引力透鏡法已經找到好多粒系外行星,由熱木星都垃超級地球乜都有,但係如果你要既「確認」係近距離影張相就sorry啦
其實好複雜既計算
最常用光譜法去計,觀察一段時間睇下粒星既變化
收集數據再睇埋附近有咩已知既星

不過好重要既一點,大家都知,地球睇到既光,唔係live的,可能係行左幾十到幾千光年先到地球,所以隨時粒星爆埋我地仲ff緊有地球2.0

咁以人類既能力 係咪淨係得太陽系既行星確認到存在緊?
靠引力透鏡法已經找到好多粒系外行星,由熱木星都垃超級地球乜都有,但係如果你要既「確認」係近距離影張相就sorry啦
唔該巴打,得閒多D幫手代答
太陽黑子會損害電子儀器 發生過未
Interstellar,睇撚到喊 im your ghost個到。同埋佢講相對論個D都好岩,不過如果冇底子可能會睇唔明個震撼位係邊。
普羅米修斯,算唔算太空。覺得佢講生命起源幾有趣。
The Martian,個場景set得幾靚。
Gravity,睇完好空虛。但可能會悶。
btw,淋巴呢個名好核突
第五元素都幾正,個concept。
Arrival,講學外星語言,都唔錯。
Life,就麻麻,類似異型咁。
強貼 lm
Lm
會唔會講星座位置同地球既距離?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞