【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
這裡沒有光 第8頁。
原來3個月前,我先寫post講起霍金,話佢好叻
lm
淨係推到呢個post...
希望多d人睇下 這裡沒有光 個個post
咁就會明白點解霍金拎唔到獎都咁受人尊重
因為近代天文需要好多唔同領域嘅物理知識
而且短期內又難以驗證同應用 所以真係好難拎獎
我地應該對每個付出過汗水嘅天文學家都應該俾多d尊重
睡前再一推。sosad 1600正評,但27頁都係得我自己咁。
天文學始終堅離地

即使相對論有好多貼地應用(如GPS),但普通人根本唔會,亦無途徑去理解萬物原理。

班無知撚成日話學術對去街市買菜無幫助,但點起個街市要建築學,點種菜又係一門學問,賣幾錢更加是經濟學應用。

又例如香港人手一部手機,但又有幾多人真正了解無線通訊究竟係幾先進科技?

以上都叫做生活應用,天文學,特別是研究宇宙起源一面,除了尋根究底外就沒有其他了,所以真係要好有興趣才會投入。
自己推下先,用左好多時間寫架
高質post
高質po
巴打又係我
想問一問關於Lagrangian point L4同L5嘅問題
地球向L4方向公轉
L5點上嘅行星受太陽地球引力拉住所以跟住公轉
咁L4嘅行星受太陽地球引力拉扯的話點解唔係會越拉越近最終去到L1到?
首先幅圖係rotating frame
粒細嘢行快咗係會飛向外
飛向外會減慢
減慢就會被吸番近
近咗就會行番快飄番向外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞