【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
但黑洞唔係一直吸入緊其附近物質咩? 銀心黑洞應該會越黎越大?
銀河系各星系會慢慢向銀心靠近最終會被吞噬?
留名學野
interstella 超掂,可能係最掂既天文科幻片

加速同個女做了偉人果part , 震撼

佢仲以為自己係偉人
arrival d外星人太善良,假到爆

佢地太得閒,炸死左個同伴,即時開戰啦

所以interstella係又合理又有娛樂性

martian就有娛樂性但完全唔合理,邊有可能會back to earth
所以好似早幾年講話用Gravatational wave去study依個宇宙就好似即時性? 啲好遠既黑洞爆炸會即刻知?

利申: 得AL physics 底
留名學野
Same btw水星熱到你仆街
宇宙真係好奇妙好精彩
留名學嘢
有趣有趣,快d打埋落去
淋巴有無推薦過好睇既太空電影
Interstellar,睇撚到喊 im your ghost個到。同埋佢講相對論個D都好岩,不過如果冇底子可能會睇唔明個震撼位係邊。
普羅米修斯,算唔算太空。覺得佢講生命起源幾有趣。
The Martian,個場景set得幾靚。
Gravity,睇完好空虛。但可能會悶。
btw,淋巴呢個名好核突
interstella 超掂,可能係最掂既天文科幻片

加速同個女做了偉人果part , 震撼

佢仲以為自己係偉人
arrival d外星人太善良,假到爆

佢地太得閒,炸死左個同伴,即時開戰啦

所以interstella係又合理又有娛樂性

martian就有娛樂性但完全唔合理,邊有可能會back to earth

martian小說版好似話絕大部份既內容都係理論上可行,無違反物理或其他定律
但電影版講得無咁詳細,同埋最後上返太空船個part改左做麥迪文爛太空衣做噴射動力,呢度係最唔合理既地方
lm
又黎高汁post
留名遲啲再睇
lm
唔係囉
未入event horizon之前
黑洞同其他matter無分別
有興趣
gravity 有幕一開太空艙開門冇哂bgm,正到
不過其實同一軌道既相對速度理論上一樣,唔應該撞到咁大破壞力

有套好舊既叫Contact,天文/物理撚好應該一睇
黑洞會不斷以輻射放出能量(質量),所以唔會有愈來愈大既問題

反而黑洞都會"死"(消失), 可以search 下霍金輻射
黑洞個post我詳細講過
同樣地水星夜晚會凍到pk 可以去到-100℃
sorry唔講星座。
起曬雞皮下
arrival d外星人黎求救嘛,可能先咁和善。
同埋佢地可以睇曬成個時間線,可能一早知自己冇事。
但係學語言個到真係好睇,d穿插片段都好睇。
聽日先,今日2篇半都打左好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞