【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
已經一早唔係熱/凍到仆街嘅level
水星夜晚同日頭係相差幾十個地球日
淋巴,哈哈各花入各眼

但d文字QR code咁既樣,佢地可以同手機微訊做朋友
Lm
lm睇文科仔嘅宇宙觀
https://youtu.be/5_8T2DnEt6g

留名
睇完先真正明白人類有幾渺小
唔洗張眼前嘅野睇得咁重
引力嘅傳送速度都係光速,所以唔係即時性。
根據廣義相對論,任何作用嘅傳播速度都唔可以超越光速。
Thanks 解答

咁即係都要好耐時間先收到幾萬光年外既恆星/宇宙訊息
分分鐘仲有其他宇宙, 真係痴撚線
未幾萬光年囉
修過 cosmology 既我留名
Push
光年大戰即將開始
martian 小說合理好多
電影改咗好多野尤其係後半段要去搵另一架接駁火箭
淨係架車已經唔同哂
同埋麥迪文完全演唔到主角果隻樂觀同幽默出嚟
另外救佢果part 為咗比條女多啲戲夾硬改佢自己衝出去
lm
巴打讀phy ?
高汁呀,巴打!

掉左磚先,再問幾個問題
假若理論正確,宇宙正在膨脹中,有冇理論講過假若脹到無限大之後會點? 收縮?

另一個光年大戰問題,假設最接近太陽系的Sirius 都有四年幾光年距離,即理論上地球今天觀察到的資料為四年前的資訊? 那麼更遠的則更遠古的資訊?

最後, 睇完interstellar 之後我都想知,虫洞呢樣野係有冇可能發生(理論上有冇推論過)?

謝謝,問埋堆低能問題要屌就細力少少
要膨脹到無限大需要無限長時間,所以唔存在「膨脹到無限大之後」
留名

另外想問下樓主之前有冇介紹過八大行星既資料?
第一頁scan左下舊post好似唔見有
純粹因爲睇左幾頁發覺自己連最基本既都唔識但睇睇下又幾有興趣
唔係粒atomic battery就黎打柴所以熄左?
要講呢個topic其實都夠開一個大學advanced course planetary science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞