【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike

話就話精彩, 但其實每個frame都隔左成千萬年
有無加filter
痴撚線, 咁樣影太陽伯伯唔怕燒sensor咩
點睇水平座嘅女人?
留名學野
首先想問下你知唔知咩嘢係wave-particle duality
留名
點可以用電筒同恆星比?
一粒恆星發出既光好光,例如太陽已好光,但在宇宙中算暗的一批。一粒恆星好光,幾百幾千萬粒恆星組成的星系更光,如此光度的物體穿過幾百萬光年的距離仍然足夠人類用各種工具甚至肉眼觀察到。
Sorry冇睇到呢個cm。
唔,開方c sub script s= partial d(thermal pressure)/d(mass density)。
sound speed(c sub script s)係一個variable。
但往往粒子係supersonic都有住同subsonic唔同既物理反應。所以用佢黎做一條基準掛。
想知定義termination shock 有咩用

唔太清楚點解要音速做基準,我諗應該係音速係「快」唔「快」既一個準則。
而定義黎有咩用,應該就用黎區分「有冇」(事實上點都會有D,可能音速就係有同冇條線)被interstellar medium所影響。
受影響,科學家就會好奇,離子(太陽風)到底有咩實際變化。
但音速本身都唔係constant,而去到outer space 咁low dense 既地方更唔適合用音速 所以好奇點解咁定義
其實即使乜野爆炸都好係咪聽唔到聲
好鍾意呢啲講宇宙結構嘅嘢
次次睇完就會有種
人類真係好撚渺小症候群
咁係宇宙光係可以行無限遠?
但係地球就唔得?
點可以用電筒同恆星比?
一粒恆星發出既光好光,例如太陽已好光,但在宇宙中算暗的一批。一粒恆星好光,幾百幾千萬粒恆星組成的星系更光,如此光度的物體穿過幾百萬光年的距離仍然足夠人類用各種工具甚至肉眼觀察到。

有冇睇過幻彩fing香江,D光咪好勁。但電筒做唔到呢個效果,因為電筒唔夠光。
你想像唔到點解恆星可以咁光,但事實上佢地就係咁光。
太陽既功率係4.5x10^26 W,電筒既功率先得個位數。咁講有冇明D。
而地球(行星)只可以反射太陽(恆星)既光,就會射向四方八面,咁自然會弱左。
有時會lum 唔知幾遠的星球有生物都有方法勁到望到我地 even 睇到地球details
高質PO
如果佢地用「光」去觀測就難D,因為有diffraction,會有個極限「睇」唔到到太遠。
如果觀測到都係要用其他方法,利申唔係外星人唔清楚。
粒粒子中文名叫快子
Push
lm
巴打我唔明同技術有乜關係,可否告知?

上一篇,講左我地鄰近既仙女座星系。我地繼續往外走。

我地會係銀河系既300萬光年外,再發現另一個星系,三角座星系 Triangulum Galaxy

三角座星系,又叫做M33。係正常人肉眼,可以見到最遠既野。

我地會慢慢發現一個又一個既星系。銀河系既附近,原來係有好多星系既。
我地將銀河系同鄰近既星系,共稱為本星系群 Local Group
有人會叫本星系群做Local Cluster,但呢個稱呼係唔「正統」既,原因之後會再講。

本星系群既直徑係1000萬光年。已經慢慢超越左我地可以想像既尺度了。

入面包含左約56個星系,包括最大既仙女座星系,第二大既銀河系,第三大既三角座星系。

係再進一步介紹之前,想介紹另外一個天文單位,秒差距 parsec,pc。

試下放隻手指係眼前,閉起一隻眼。你會發現,用左右眼望到手指既「相對位置」係有小小差異既。
因為兩隻眼睛既位置有小小差異,改變我地手指既「相對位置」。

同樣道理,因為地球公轉既原因,我地望住同一粒星,會見到粒星好似移動左咁。

1parsec,就係當天體、太陽、地球既角度為1角秒時既距離。咁大家中學都學過tan,應該知點列式。
1pc,就等如3.26光年。比如4.2光年外既比鄰星,就距離我地1.3pc。
pc,加上SI prefixes,k=千,M=百萬,G=十億,就可以表達非常大尺度既距離。
例如1000萬光年直徑既本星系群,就可以表達為3.1 Mpc。

教得parsec,下一個探討既唔洗講都知,係一個非常大既尺度。大家準備好未?
有問題想問 假設太陽質量不變 變成黑洞
咁地球都係圍住佢未變黑洞前咁公轉

咁引力不變 點解未變黑洞前 可以比光子出到去
變左黑洞 就連光都吸埋落去

可能1999 小學雞諗唔明
有問題想問 假設太陽質量不變 變成黑洞
咁地球都係圍住佢未變黑洞前咁公轉

咁引力不變 點解未變黑洞前 可以比光子出到去
變左黑洞 就連光都吸埋落去

可能1999 小學雞諗唔明

err...我諗你連黑洞係咩都唔知。。。。。。 建議你追下我講黑洞個POST先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞