【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
hp
留名

會唔會講下暗物質暗能量
聽過好多次但都係唔明
好正 留名學嘢
張gif,想表達既係行星會受太陽引力影響,同太陽一齊移動,呢個係岩既。
但錯既位置係,因為太陽系個旋轉軸同太陽移動方向唔一樣。所以事實上,粒行星有時會「前」過太陽,唔係永遠都追尾。
結果就係幾正既,但過程中既數式唔係個個人都覺得有趣架

原來月球同地球之間隔咗咁遠距離
想問下太陽風嘅本質係咩,係咪nuclear fusion產生嘅product?

上面有講,星風。
粒子愈熱,速度就愈快。太陽夠熱(因為nuclear fusion),粒子就會離化、同吸熱。吸熱後就會郁快左,可以脫離太陽既重力(可以睇下我第一篇,應該有講escape velocity)。

同埋係咪會講點解universe is flat?

呢方面就要講下宇宙膨脹、cosmology、curvature。哈哈幾個字好難答到你。
簡單講就係我地觀測到既density同我地理論計既數字差唔多,所以就話係flat。
但係呢個flat,係個geometry、數學上既flat,唔代表我地唔係三維空間。

留名

會唔會講下暗物質暗能量
聽過好多次但都係唔明

呢篇我諗唔會有啦。最快都下個POST,同埋實在太唔普及啦,到時又變左得幾條友係到討論,所以要諗諗點寫先。
Vsauce某一段片會清楚di
係,本身太陽都係團繞住其他野行
明白
所有行星同恆星都會圍住某樣野公轉啦
之前好似話銀河系中心係黑洞,咁黑洞係咪又公轉緊? 中心會係D咩先可以有咁大引力

始終地球會跟住太陽走,太陽又唔會留係同一點上
我地發出去太空船點樣可以指定到訊息射返黎地球... ?
lm
lm
最大個粒星係VY Canis Majoris
大過太陽唔知幾多倍
真係大到得人驚
會唔會講埋太陽黑子 太陽耀斑 暗物質呢d?
主要想講Large-scale structure of universe,太陽唔會再講了。
雖然距離好大,但對比重力源(姐係銀河系中心)既距離就變到微不足道。
而且射訊號唔係玩雷射光,一束咁射出去。而係通常用電波,咁正常都COVER到。

當然如果你話要好似GPS咁,但銀河系版,就會相當之難,因為要計好多個body既重力系統。
高質post

想知定義termination shock 有咩用
lm
想知定義termination shock 有咩用

唔太清楚點解要音速做基準,我諗應該係音速係「快」唔「快」既一個準則。
而定義黎有咩用,應該就用黎區分「有冇」(事實上點都會有D,可能音速就係有同冇條線)被interstellar medium所影響。
受影響,科學家就會好奇,離子(太陽風)到底有咩實際變化。
dark matter dark energy 我有興趣寫 可以交流交流
但音速本身都唔係constant,而去到outer space 咁low dense 既地方更唔適合用音速 所以好奇點解咁定義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞