【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
觀察唔同距離嘅超新星嘅紅移就可以計到宇宙係咪加速膨脹緊
紅移唔係只睇到遠離速度? 點睇加速度?
實測到嘅係 距離同遠離速度成正比。即係一直冇加速過。
係喎
可以用紅移同距離嘅關係去度
如果有加速,個關係應該唔係linear?
理論上係,不過去到過百億光年遠嘅星系,就唔知哈勃定律仲準唔準。
講宇宙係投影係全息宇宙理論。
而你講個物理現像叫量子糾纏,不過我唔知兩者有冇關係,以我所知呢個現像未有解釋,不過我唔係專家,留返比讀呢啲嘅答。個理論係原於觀察,但改變其中一方,另一方必然會改變。
咁我想問下呢 而家我地所講宇宙彭漲 係d野隨住彭漲越”吞“越遠 好似個魚缸越泥越大
但d 魚一樣數量 有無get錯? 會唔會隨住彭漲係多左o既空間會有新的天體?
當你同一件野相距一公里
澎漲係指依一公里入面每一點空間都長咗
所以距離遠咗
但件野冇飛遠咗
只係你地之間嘅距離長咗
兩樣野都有
詳情找返上個平行宇宙post

宇宙同時兩樣野膨脹,一樣係樓上講距離愈來愈遠,一樣係隨時間流逝,更多距離遠的光線陸續到達地球的視界膨脹。
根據目前推論,宇宙入面嘅「野」從一開始就無多無少
所以諗落其實好空虛
宇宙中所有野 物質都係建基於一點
果一點其實係啲咩可以產生到咁多野
宇宙大爆炸之前又係啲乜
其實時間對宇宙黎講好似唔代表啲乜咁
時間只係人去建立咁
好想死左之後真係可以搵到呢啲問題既答案
好想知宇宙外面係咩
其實宇宙有無"外面"?
宇宙冇「外面」,亦冇「之前」,因為時間同空間都係宇宙入面先有
至於宇宙有冇連住另一個宇宙呢D就真心冇任何人答到
宇宙末日其實係唔係沒曬energy difference 果時
點會冇, 唔通無啦啦就有個宇宙係度
只係冇人答到係咩唔代表冇外面冇之前
幾時有新嘢
推 勁鐘意睇呢啲
push
Push
pish
依個post係咪完左?
lm
近排好忙,暫停下先sorry。
等你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞