【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
呢個就要睇下樓主會唔會講Drake equation
你係咪想講球體
質量有番咁上下引力拉到咁
其實係好難
我地要排除曬所有非生物可以製造出嚟嘅現象
所以嗰個地方啲生命一定要做到啲好騎呢,並且可以又外太空睇得到嘅嘢
好似話無線電波呀,起緊嘅Dyson sphere之類 (起好嘅Dyson sphere我地係唔會睇到,因為黑曬)
我地先有辦法探測到
即使生命喺地球存在咗超過30億年
地球變得「可被探測」其實都只係百幾年前嘅事

所以如果粒系外行星只係得細箘
咁就真係冇辦法
事實上我地連土星啲衛星上面有冇細箘呢啲簡單形式生命都答你唔到

其實外太空生命呢樣野,其實發現到都係得個知字
暫時除咗撚吓啲耶撚之外我都諗唔到有咩其他得著
起碼現時嘅科技遠遠唔足夠去做任何除咗say hello之外嘅嘢

將來如果人類發現並且利用到蟲洞嘅話,咁就輕鬆啦
但係如果冇,我地最少要下列嘅科技:

超級成熟嘅AI系統 - 我地冇可能喺地球操控隻太空船,因為信號要成幾年甚至幾十年先到,有乜事都撞咗啦

相對論速度嘅太空船 - 就算唔接近光速,都起碼要有光速嘅10-20%啦
依家飛去冥王星都要九年,點玩啫

而傳統嘅火箭推進係冇可能達到呢個速度
亦都唔係簡純有能量(e.g. 裝個核反應堆上去)就足夠
因為動量守恆,你喺外太空一定要噴啲野出嚟先至可以推郁自己
而原子呢啲Fermion無法隨意製造(物理現象嚟,唔好spin我),噴一粒就少一粒(除非你可以喺太空船做到antimatter)
所以唔似係最可行嘅辦法
因此目前嘅十畫都未有一撇嘅構想都係利用光子嘅動量去推動太空船前進
因為佢嘅技術要求相對冇咁癡線
只要有支超勁抽嘅laser就ok
如果搵到個行星,有水,有大氣層,
有岩石陸地,有磁場,但距離地球幾十,幾百光年
咁點先證實到呢個行星有冇生命?

如果有高度文明,應該可以探測到radio wave之類
但如果只係得簡單生物,細菌,咁可以點做?

到真係證實到有外星生物,下一步又要點做?
派太空船飛N年去探測好似太冒險

呢個assumption,唔成立。咩叫高度文明?未工業革命前既人類算唔算高度文明?
算既話,咪探測唔到radio wave之類。
如果係好勁既高度文明,點解仲要用radio wave之類,用量子科技唔好?
如果係螞蟻咁既族群,例如科幻片中既「蟲族」,又有咩必要radio wave之類?
要探測radio既前提下係,個個文明「發展方向」同「發展水平」同人類相約,所以如果我地用radio wave之類做指標,係更加難。

其他交俾巴打。
其實蟲洞都只係理論
入左去係咪真係可以係第二度出返黎都係估估下
就算出到黎,係咪你想去嘅地方?
Lm
如果個星球唔係球體
咁突出嚟嘅地方就會變成好高嘅高山
直到一個大細,下面嘅岩石or whatever就會支撐唔住
山崩變成一舊大概係球體嘅嘢
所以足夠大嘅天體(直徑>600km)都會呈球狀

不過啲星球都唔係完全球體嘅
星球自轉會令到喺赤道上嘅重力減少(因為畀離心力抵消咗)
令到個星球會扁咗少少
呢個現象叫做equatorial bulge

地球嘅equatorial bulge大約係42km, 大約係地球直徑嘅0.3%
而轉得好快嘅土星嘅equatorial bulge大約係11808km,差唔多係直徑嘅一成
所以大家睇到嘅土星相都係扁嘅

所以咪話「如果有」
到底有定冇,我同你都唔知道
講起蟲洞,有無人研究過如果有蟲洞會係咩形狀?

Interstellar同多啦a夢既演繹一樣,在空間中憑空有一個洞,洞入面見到對面,就如沒有深度一樣。

定好似stargate咁,有個不透明視界。

或者見到條隧道要出去先知呢?
其實入到視界係咪會即刻俾tidal force 扯死左?有冇機會生還?
我想問吓暗物質, 早排有編嘢話唔需要, 因為用牛頓修正方程式就啱, 呢個有冇可能呢 因為暗物質搵咗咁耐都冇聲氣
因為我之前唔記得係樓主d psot定係其他人(講演進)既post入面睇過
地球一開始係無(?)氧氣
係大海入面有厭氧份子藍綠藻不斷大量制造氧氣而令到地球有濃濃既氧氣
所以氧氣係應該一開頭已經有 定係因為有生物細菌先有氧氣呢?

同埋講開臭氧層
我細個已經成日諗點解人類唔可以制造臭氧去補返稀薄左既臭氧層?
printer 已經有臭氧產生啦
好似好白痴 但why not ?
都扯到變意大利粉, 除非你係魯飛姐
個個修正版叫做MOND。但解釋到暗物質既同時,又會引申其他既問題,例如星系出現前既宇宙佢就解釋唔到。
暫時個人認為,佢係為解而解,用數學去堆砌既理論。
同以前地心說,用好多本輪、均輪去解釋軌道冇分別。
btw,如果MOND真係岩唔好笑我短視。
https://lihkg.com/thread/539881/page/1
Sorry,今朝掛住追擊抄文狗,唔記得左寫。而家開始寫。
[size=3]
上一篇,介紹左我地所在,直徑5.2億光年既超星系團 Laniakea。我地又繼續睇下Laniakea附近有咩。

位於Laniakea隔離既,就係直徑2.5億光年既Perseus-Pisces Supercluster
同樣,Perseus-Pisces係外觀上同Laniakea係差唔多既。因為有誤差值,所以5.2億光年同2.5億光年望落好似差唔多大

因為恆星係宇宙既分佈係唔平均既,以致大尺度既宇宙睇落係絲/網狀結構 Galaxy filament(或者有人將所有filament整合一齊叫Cosmic Web)。

如果絲狀結構形成一條巨牆。我地就稱為長城 Great Wall
同絲狀「結構」唔同,長城並非由重力所維繫既,只係咁岩有幾個星系/超星系望落連接左。

長達13.7億光年既史隆長城 Sloan Great Wall就係暫時所發現最長既長城。

除左星體密集既絲狀結構,我地都發現絲狀結構間會有較少恆星(甚至冇恆星)既區域,空洞 Void

例如係位於牧夫座方向既Boötes void,直徑係2.5億光年,但只包含左60個星系。對比返直徑係1000萬光年(0.1億)既本星系群,都已經有多過50個星系。

If the Milky Way had been in the center of the Bootes void," says astronomer Greg Aldering of the University of Minnesota, "we wouldn't have known there were other galaxies until the 1960s

如果銀河系係牧夫座空既中心,咁人類要到1960先會發現到其他既星系。

除左超星系中有空洞,超星系間亦都有空洞。例如Laniakea同Perseus-Pisces之間既Taurus Void

事實上,大尺度既宇宙係非常前沿既天文題目,有人認為空洞入面有好多暗物質,研究大結構既宇宙,可以幫助我地了解暗物質。

我地下篇繼續探索下點解會形成呢D大尺度既結構。
(先講明,因為天文領域好多都係非常新既知識,而且好多理論都係建基於新既知識,往往一個錯其他就會錯曬。我保證唔到一定岩,大家當小說睇下,唔好盡信住先)
[size=3]屌,刪左個size 3,再黎過!

上一篇,介紹左我地所在,直徑5.2億光年既超星系團 Laniakea。我地又繼續睇下Laniakea附近有咩。

位於Laniakea隔離既,就係直徑2.5億光年既Perseus-Pisces Supercluster
同樣,Perseus-Pisces係外觀上同Laniakea係差唔多既。因為有誤差值,所以5.2億光年同2.5億光年望落好似差唔多大

因為恆星係宇宙既分佈係唔平均既,以致大尺度既宇宙睇落係絲/網狀結構 Galaxy filament(或者有人將所有filament整合一齊叫Cosmic Web)。

如果絲狀結構形成一條巨牆。我地就稱為長城 Great Wall
同絲狀「結構」唔同,長城並非由重力所維繫既,只係咁岩有幾個星系/超星系望落連接左。

長達13.7億光年既史隆長城 Sloan Great Wall就係暫時所發現最長既長城。

除左星體密集既絲狀結構,我地都發現絲狀結構間會有較少恆星(甚至冇恆星)既區域,空洞 Void

例如係位於牧夫座方向既Boötes void,直徑係2.5億光年,但只包含左60個星系。對比返直徑係1000萬光年(0.1億)既本星系群,都已經有多過50個星系。

If the Milky Way had been in the center of the Bootes void," says astronomer Greg Aldering of the University of Minnesota, "we wouldn't have known there were other galaxies until the 1960s

如果銀河系係牧夫座空既中心,咁人類要到1960先會發現到其他既星系。

除左超星系中有空洞,超星系間亦都有空洞。例如Laniakea同Perseus-Pisces之間既Taurus Void

事實上,大尺度既宇宙係非常前沿既天文題目,有人認為空洞入面有好多暗物質,研究大結構既宇宙,可以幫助我地了解暗物質。

(先講明,因為天文領域好多都係非常新既知識,而且好多理論都係建基於新既知識,往往一個錯其他就會錯曬。我保證唔到一定岩,大家當小說睇下,唔好盡信住先)[size=3]
今次真係岩

(先講明,因為天文領域好多都係非常新既知識,而且好多理論都係建基於新既知識,往往一個錯其他就會錯曬。我保證唔到一定岩,大家當小說睇下,唔好盡信住先)
暫時得一種解釋
我地太陽系圍住銀河系中心巨型黑洞轉
而銀河系亦圍繞宇宙中心超巨型黑洞轉
你係咪想講球體
質量有番咁上下引力拉到咁
如果個星球唔係球體
咁突出嚟嘅地方就會變成好高嘅高山
直到一個大細,下面嘅岩石or whatever就會支撐唔住
山崩變成一舊大概係球體嘅嘢
所以足夠大嘅天體(直徑>600km)都會呈球狀

不過啲星球都唔係完全球體嘅
星球自轉會令到喺赤道上嘅重力減少(因為畀離心力抵消咗)
令到個星球會扁咗少少
呢個現象叫做equatorial bulge

地球嘅equatorial bulge大約係42km, 大約係地球直徑嘅0.3%
而轉得好快嘅土星嘅equatorial bulge大約係11808km,差唔多係直徑嘅一成
所以大家睇到嘅土星相都係扁嘅

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/0004-637X/764/1/67/pdf
關自轉事,如果粒星唔碎,又轉得夠快,其實最後會變左冬甩型。
慢:任意形狀
中:球
快:欖球
超快:冬甩
所以星系之間係有機會會相遇
但好似過就算2個星系重疊都唔會相撞
大家會岩岩好好巧妙咁避開
而呢重巧妙應該係宇宙規律黎
講起蟲洞,有無人研究過如果有蟲洞會係咩形狀?

Interstellar同多啦a夢既演繹一樣,在空間中憑空有一個洞,洞入面見到對面,就如沒有深度一樣。

定好似stargate咁,有個不透明視界。

或者見到條隧道要出去先知呢?
其實入到視界係咪會即刻俾tidal force 扯死左?有冇機會生還?
都扯到變意大利粉, 除非你係魯飛姐

如果係一個穩定可穿越既蟲洞,我估應該係海市蜃樓咁,唔會有透明視界呢D咁科幻既野。
之前睇節目話宇宙可能只係一種投影
理論上 將份子分成兩半 再將佢地放係相反既超遠方向
然後改變其中一邊既份子 另一邊會超越物理傳遞速度 立即出現完全一致既改變
由此推論宇宙之上仲有至少一重結構

依個理論叫咩名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞