【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
尋找行星暫時去到兩萬幾光年⋯因爲暫時用的方法是觀察恆星光度變化,愈遠愈難。
而家有個系統專門掃描光度變化,唔使逐粒星睇的。
其實大多數恆星都應該有行星,但到1995年先真正確定太陽系外有行星。不過大部分行星都係木星般的氣體行星,得少部分有岩石行星,而又得少部分大小像地球,又得少部份位處適居帶,還有各種各樣條件,先會叫做另一個地球,所以好似好少搵到咁樣。

你諗下以前的人以為仙女星雲係一粒恆星添 ,無乜聽過有人特意觀測某一顆恆星,咁近的仙女星雲都睇唔到,其他更甚。
又有問題了

人類科技睇到出去的可觀測宇宙咁遠
咁成日話揾另一個地球 係咪scan 左好多星系都無吖 定係其實係唔會睇到咁detail 只限某個area之內?可以揾係揾到幾遠?
係咪可觀測宇宙內都可以好深入咁study 到佢d 數據?

youtube成日compare大細個d red giant 啊 藍巨星啊個d 係咪都係係銀河系內??
好似望到仙女座星系 其實再睇唔睇到裡面ge 野?好似唔同system同d 恆星咁?

sorry 知識薄弱但有興
尋找行星暫時去到兩萬幾光年⋯因爲暫時用的方法是觀察恆星光度變化,愈遠愈難。
而家有個系統專門掃描光度變化,唔使逐粒星睇的。
其實大多數恆星都應該有行星,但到1995年先真正確定太陽系外有行星。不過大部分行星都係木星般的氣體行星,得少部分有岩石行星,而又得少部分大小像地球,又得少部份位處適居帶,還有各種各樣條件,先會叫做另一個地球,所以好似好少搵到咁樣。

你諗下以前的人以為仙女星雲係一粒恆星添 ,無乜聽過有人特意觀測某一顆恆星,咁近的仙女星雲都睇唔到,其他更甚。

搵行星,比起搵恆星難好多。一黎行星唔夠光,我地要用其他方法,eg恆星軌道/光度,去「估」個到有冇行星。
另外,我地「睇」到可觀測宇宙,唔代表我地好清楚每一個細節。因為受限於我地既儀器,同埋光速,就算睇得幾「清」都好,都係過社既野了。

red giant 藍巨星 etc 係咩,你可以睇下我講超新星個post。佢地都係恆星黎,每個星系入面既光點,有紅有藍,就係呢D唔同特性既恆星。
大哥你專心出post啦
普通問答交俾其他人得架啦
上篇講左室女座超星系團。

https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1409/1409.0880.pdf
We define a supercluster to be the volume within such a surface, and so we are defining the extent of our home supercluster, which we call Laniakea

但Brent Tully佢地係2014年提出左新既觀點,認為我地室女庭超星系團,都只係拉尼亞凱亞超星系團 Laniakea既一份子。

望落係咁樣既。

我地就係呢到。

係呢個觀點下,我地所在既超新系團 Laniakea既直徑,係5.2光年。

Laniakea分別由我地既室女座超星系團,加上鄰近既Hydra-Centaurus Supercluster以及Pavo-Indus Supercluster所組成。

位於Hydra-Centaurus Supercluster入面有個質量好高既區域,巨引源 Great Attractor。整個Laniakea都慢慢被吸入呢個區域。

心水清既朋友可能已經留意到,Laniakea同之前介紹既結構唔同,唔再係一pat野,而係變成左絲狀結構。

接落黎,就會入正題,講下呢種大尺度結構。但開始之前,我地睇下以前既人,點睇我地既宇宙,同順便講下Olbers' paradox。

唔講「宗教」科學,我地直接進入哥白尼 Copernicus日心說 Heliocentrism
日心說話,各行星圍繞太陽運轉,而其他既星體都固定係相同距離既最外層。

係呢個認知下引出左一個好有名既佯謬,Olbers' paradox
宇宙無限大,有無限粒星平均分均係宇宙中,天上應該每個位都同樣咁光。咁點解仲有黑夜?

By grafting endless space onto the Copernican system and scattering the stars throughout this endless space, Digges pioneered... the idea of an unlimited universe filled with the mingling rays of countless stars.

雖然Olbers係寫呢個佯謬既人。但想介紹下第一個嘗試解釋既人,Thomas Digges。
係佢既見解下,星體係存在唔同既距離既。而離我地比較遠既星體既光線,仲未夠時間到達我地眼中。

Olbers' paradox 就解釋,宇宙唔係無限大、無限老,而星體都唔係平均分佈係宇宙上,而且遠離緊我地,所以我地唔能夠睇到所有星體發出既光。

係大尺度宇宙上,我地唔再可以直接睇到輕既物質圍繞一個質量高區域旋轉既樣貌。

而係會見到宇宙擁有星體密集以及稀疏既區域。

詳情,下篇繼續。
分下心
依個年代仲有人會用太陽嚟定方向的。
不過當然好少啦,
但係準確嘅。
如果5.2億光年太難明
不如話你知,之前提到既室女超星系團有大約一百個星系,
而Laniakea就有有大約十萬個星系。

十萬好似好細?我地銀河系算細,就已經有一千億粒恆星,仙女座M31講緊七千億至一兆粒恆星,即係Laniakea閒閒地有十萬兆粒恆星
呀⋯⋯對唔字

萬億為兆,萬兆為京

Laniakea應該有十京粒星
可唔可以用sci notation去寫,睇唔明中文
一路寫見到數字就覺得頭痛,已經係一個想像唔到既數字。
10^10 10^15,唔寫0出黎,感覺上唔會好大分別。
所以果斷唔寫咁詳細,反正好西大。
而家個post講到10^17個太陽咁多既地方
其實有樣野唔明, 你話太陽系TO 銀河系都叫有連繫, 去到果D乜乜大星系真係有連繫?
點解要GROUP埋一齊講?
聽講
10^120係個limit
Lm
揾到個d or 出名d 的恆星 紅巨星啊 藍巨星 甚至其他星座 係咪會有d 係銀河係裡面有d 係出面 有無話最遠可以睇到幾遠的恆星?

同埋係咪唔係個個恆星都可以有自己system 架?定係基本上都會好似太陽系咁?
基本上有名恆星都來自銀河系,系外恆星太難單獨觀測。

有行星的恆星佔大多數,但如太陽系般有八粒完全唔同樣行星,兼且有一粒位處適居帶而有液態水,則非常地少。
基本上有名恆星都來自銀河系,系外恆星太難單獨觀測。

有行星的恆星佔大多數,但如太陽系般有八粒完全唔同樣行星,兼且有一粒位處適居帶而有液態水,則非常地少。

想問個幼稚園問題
之前睇上面d 回覆都有見到話咩類木行星 (= 氣態巨行星??) 類地行星
其實係應該點分??? 仲有d咩分類??
地球又話係岩石行星. 之不過佢又有70%比海水cover 又有大氣層,入面又有7-80% 氮氣
點解佢又會分左做岩石行星 唔係"液態行星" / "氣態行星" ??
話說你係一個bb,住在一間玻璃屋,隔住玻璃見到好多人,你認為你是世界中心點。(地心說)

然後你開始探索間屋,發現你自己同八兄弟姊妹住埋一個單位。(太陽系)不過你都仲認為世界圍住你屋企。

你學識用望遠鏡裝對面屋姐姐換衫觀察鄰居,發現向上向下特別多人,原來間屋係一棟摩天大廈。(銀河系)

持續觀察,你發現有幾棟大廈特別近,好似一個屋苑咁起埋一齊。(本星系群)

當你以為,嘉湖山莊咁大個屋苑實係呢個世界啦,原來天水圍有百幾個屋苑分佈。(超星系團)

然後發現天水圍只係一個區,整個城市由一百個區相互聯繫著。(Laniakea)

呢個明明每間屋都分開,每幢樓都分開,每個區都隔好遠,但都要group埋一齊講既原因。
adore
宇宙咁大,點會冇其他生物
就算生命係奇蹟,咁多粒星都可以實現好多次奇蹟
好想快D見到外星人
問題係佢地嚟唔嚟到地球探我地。如果近近地離我地幾百光年都有排飛。
呢個類比好正
唔用蟲洞呢類捷徑根本過唔到來,如果全人類都一齊研究呢樣野就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞