【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
高質post, 終於追哂
先排睇完劉慈欣《三體》 ,對天文同宇宙多左興趣,係度補完返d 知識(入面提奧特雲嗰d 之前完全唔知即係邊度 )
等我追返d 舊posts 先
喺地球對面嘅orbit係unstable
所以過一陣就會收皮

Rotating two-body problem 入面有五個equilibria,叫做Lagrangian points

其中L1, L2, L3係unstable
即係話如果有少少偏差,咁粒星就會離個equilibrium越嚟越遠,直至佢地唔再share同一軌道,或者相撞

stable嘅equilibria有L4同L5,當軌道上有少少偏差時,佢自己會識得修正,回復穩定狀態,所以理論上可以有兩粒行星,同恆星成一等邊三角形

當然太陽系就冇咁嘅例子,但係太陽系入面唔少行星嘅L4, L5都有一堆asteroids,叫做Trojan asteroids
木星固然有最多呢啲asteroids,但其實地球都有,雖然diameter得幾百米
木星嘅Trojan命名幾得意,喺L4附近嘅asteroids係以希臘人物命名,而喺L5附近嘅asteroids係以特洛伊人物命名

除咗Lagrangian points,我地仲有binary planets,即係兩粒大小相若嘅行星自己氹氹轉,好似Pluto同Charon咁

除此之外我地仲有一種好奇特嘅玩法,喺土星嘅兩粒衛星上面見到

行內線嗰粒嘅公轉週期比較快,所以可以爬頭,去到行外線嗰粒嘅後面,然後佢地之間嘅引力將內線嗰粒拉出外線,外線嗰粒就入返內線
結果就係佢地交換咗軌道,然後restart
留名支持
大師可唔可以講解下Lagrangian points點嚟
有冇啲intuitive些少嘅解釋,有少少數學都得。

利申:DSE physics程度

話說細個第一次接觸L點係高達W⋯
留名
Three-body problem
(Massive Sun, massive planet, small body with negligible mass)
Summation of gravitational fields of two massive bodies in rotating frame = 0
給定一個有兩個重力源的穩定系統,會有5個點可以放入一件質量能忽略不計的物體而大體保持穩定,分別係兩天體直線的中間、兩個外圍、和較小天體軌道的前後各60度之處。

例如想觀測太陽,可以放個衛星在太陽-地球L1點,可以好穩定地對住太陽。
月球係咪有"人"放既呢?
用意觀察地球
你覺得自己好搞笑呀
當人唔識用起底功能
真心問題

認真探求理論上是否有可能性
我就真係真名開帳戶啦
你開qm個post已經有人屌鳩過你大膽假設唔等於斷鳩估
你開thermodynamics個post講埋哂啲鳩嘢話人類打坐練功攞能源
攞埋哂啲fiction偽科學嘢扮到自己好科學
拖低哂成個學術post質素
月球並不是在太陽-地球系統的拉格朗日點,因為月球質量夠material,所以你假設唔成立。

但係月球本身有好多巧合,足以令人類有好多幻想,例如在地球望,兩者視直徑非常相近、因為潮汐力鎖定而永遠用同一面對著地球等等。

月球起源的主流理論是由一顆天體撞擊地球所產生的碎片組成的 ,加上角動量守恆、成份相近等等原因,基本上放置說站不住腳。
太陽同月球視直徑非常相近,能引起日全蝕或更稀有的日環食現象。
比較月球同地球嘅物質構成,兩者嘅refractory elements(耐火元素)比例相近,而volatile elements(易揮發元素)同埋siderophile elements(親鐵元素)都係地球較多
呢啲發現基本指向嘅結論就係,一顆天體撞擊地球,而從地球面層至中層因撞擊產生嘅碎片組成咗月球
Sor,聽日繼續寫。
留名
我唔明咩叫大膽假設唔等於鳩估

未有飛機火箭時都靠人既想像力先會發展到
牛津 愛因斯坦 Tesla 一開始唔鳩估點會諗到咁多理論同發明

好過你自設地為限,以為自己識得比人多就高高在上

如果你所謂嘅真科學係真理,咁可以解釋晒世界上宇宙裡所有事情未?

如果係未,唔該你就虛心啲
接受下其他人意見

打坐接受能源唔科學,你會唔會認為係現代科學未解釋到?x光發明前,我話可以睇穿你個身體,你唔唔會話我鳩估,大科學家?

中醫又算唔算偽科學呢?以前現代科學都歧視拔罐針灸,而家奧運運動員教練都認同又點解呢?

上面巴打們都講咗宇宙咁大,有啲我地想像唔到嘅事情又有幾出奇?

我只係拋磚引玉,重點唔係個假設,而係個理性邏輯推論過程。

你心胸可唔可以大小小
多謝巴打賜教
打坐練功攞能源例子,經過兩次被醫生確認

Prahlad Jani
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Prahlad_Jani

70多年來,賈尼不吃不喝度過每一天,有時心血來潮,甚至能在森林中走個1、2百公里,但是卻完全不會出汗,也不會覺得累。從科學的角度來看,這是完全不可能的。
過去40年間,賈尼每天過著隱士般的生活,清晨4點起床,開始一整天的打坐,然後早早就寢,信奉印度教,相較於該教某些著名宗師,常常向世人傳教、收信徒,賈尼顯得很低調。另外,儘管那些有名宗師也是道行高深,特殊月份時禁食個3至5天非難事,但要像賈尼一樣,70年不吃不喝,還是無法。
當然,認為賈尼從頭到尾都在唬爛,覺得他應該有偷偷吃東西的人也不少。為了證實此事,2003年賈尼接受一家醫院提出的實驗,他被關在一個小房間,該房間連廁所都沒有,因為賈尼事前宣稱,他連小解大號都不需要,外面可以透過透明玻璃,觀察裡面的情形,由醫生沙阿(Sudhir Shah)主導整個過程。

經過15日的觀察,研究人員發現,儘管透過掃描,賈尼膀胱出現尿液,但似乎隨即被身體給吸收,不需要排出,而且歷經長達半個月的不吃不喝,賈尼還是神采奕奕,沒有半點虛弱的樣子。類似實驗2010年也做過一次,結果相同,總而言之,現今科學的技術,完全無法解釋這件事。
賈尼傳奇的故事後來被記錄在奧地利紀錄片《宇宙之初就有光》,他表示,「印度教就是ㄧ個神祕的體系,在那個體系下,什麼事都有可能發生,不過也僅限於某些聖人,一般人切忌不要輕易嘗試。然而,只要道行夠高,人就可以靠曬太陽維生,因為陽光是一切能量的來源,而非進食。」

Sorry 淋巴
離左題
好睇。
你咪喺度鳩噏混淆視聽
飛機lifting係建基於Bernoulli’s principle
火箭推進建基於牛頓力學
牛頓(唔撚係牛津)力學有哂實驗證明
愛因斯坦相對論本身就建基於Maxwell’s equations
X ray係發現唔撚係發明,背後做咗幾多scattering experiments你又知唔撚知
Hypothesis係解EDUCATED guess
唔係你隨口噏當秘笈仲加埋哂啲偽科學嘢扮哂科學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞