【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
有冇cosmology入門書推介?
利申phy撚
啲Flat Earthers 出黎講兩句

太陽這麼近,那麼遠?
1. 人類暫時未知道究竟宇宙係會無限膨脹、脹到一個點停、定脹到咁上下收縮返

https://zh.wikipedia.org/wiki/宇宙的終極命運

而家共識係「脹緊」,係咁多。

我個人傾向熱寂,所有能量到最後都會平衡。

2. 訊息只有在接收到時才有意義,所以無錯,天上所有野都係過去的影像,例如月亮係一秒前、太陽八分半鐘前。但其實大家都知,討論一千光年外一粒星「現在係點樣」毫無意義,因為要一千年後先驗證到,所以大家只討論「現在見到乜」好過。

3. 當然有,既然可以用對摺一張紙方式扭曲二維空間,三維空間當然同樣可以扭曲達成蟲洞。樓主上個post有討論過。
lm
Lm
宇宙裏面存唔存在1+1=2呢個邏輯
click到wo...
留名學野
樓主應該講下 retrograde 最基本個d野
luminosity plot ah個d, life cycle, big bang aftermath , 只係建議 我都想聽下
咁就要從kuiper belt開始講啦
高汁post
天文post
睇舊書話平面宇宙通常係無限伸展,
球體宇宙就會轉做收縮。
同黑物質多少有關?
不過到人類滅亡都見唔到
lm
想睇你老婆
留名
另外想問下樓主之前有冇介紹過八大行星既資料?
第一頁scan左下舊post好似唔見有
純粹因爲睇左幾頁發覺自己連最基本既都唔識但睇睇下又幾有興趣
要講呢個topic其實都夠開一個大學advanced course planetary science

觀測儀器、基本知識/原理、太陽系:https://lihkg.com/thread/477662/page/1
呢到有簡單show幾張圖,介紹左下D衛星。
但你話要好詳細點解行星上有咁既環境,我就冇寫過了。
因為巴打講得岩,因為要講又有排講

樓主應該講下 retrograde 最基本個d野

luminosity plot ah個d, life cycle, big bang aftermath , 只係建議 我都想聽下

假若理論正確,宇宙正在膨脹中,有冇理論講過假若脹到無限大之後會點? 收縮?
另一個光年大戰問題,假設最接近太陽系的Sirius 都有四年幾光年距離,即理論上地球今天觀察到的資料為四年前的資訊? 那麼更遠的則更遠古的資訊?
最後, 睇完interstellar 之後我都想知,虫洞呢樣野係有冇可能發生(理論上有冇推論過)?

Sorry,各位巴打,其實有睇我開頭,都見到其實我有將我寫既野分類。
因為天文呢個topic入面有太多野啦,例如儀器、行星、恆星演化、重力、宇宙結構,etc,所以我好難係一個post入面講曬,如果我之前有出過POST既麻煩大家先睇下舊POST先。我呢篇想講宇宙結構,所以大家體諒下。
仲有唔該大家quote我篇野,如果可以既話盡量quote返想回應個句啦,如果唔係大家追得好辛苦架。
係幾唔合理,個火箭最尾咁突然又搵到,然後咁玩命又飛到。
但我幾鍾意睇Matt Damon。
應該係,淨係知用唔到。
小說有講佢點樣幫自己定位同nasa點樣喺通訊斷絕嘅情況幫佢
玩命起飛原本都差少少就fail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞