【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
留名
之前咪講到冥皇星被除名 唔再係九大行星
係因為佢無法清除軌道上其他天體?
但其實海王星同冥王星嘅軌道都係有交錯架喎
咁點解淨係冥王星被除名,海王星又唔需要呢

冥王星嘅軌道同埋天王星嘅自轉軸的而且確好特別,唔知係因為乜嘢因由
緊急留名
留名
lm
lm學野
LM!
高汁Post LM學嘢
最大問題係䦧神星大過冥王星
如果冥王星要保住行星地位,行星數量就唔止十大

同時冥王星、冥衛查龍、䦧神、塞德娜等等號稱行星,都只係一舊無特色石頭,同各有特色的傳統行星比較分別太大。

清除軌道其實唔係絕對要無哂野,但你睇返上面太陽系構造圖,相對冥王星柯伊柏帶天體,行星空間相對乾淨好多的。
難得高汁學術post
地球軌道上都有其他天體啦
最主要除名唔係呢個原因
A celestial body that (a) is in orbit around the Sun, (b) has sufficient mass for its self-gravity to overcome rigid body forces so that it assumes a hydrostatic equilibrium (nearly round) shape, (c) has not cleared the neighbourhood around its orbit, and (d) is not a satellite.

唔。。。除此之外,我諗原因有2掛,
1。pluto既結構係類地「行星」,但外太陽系既行星都係類木行星。如果pluto當係行星,好難解俾人聽類地類木個分別。
2。Pluti個衛星有佢一半咁大。
7,80年代個時講到一定有😂,話咩改變海王星個啲軌跡
之前咪講到冥皇星被除名 唔再係九大行星
係因為佢無法清除軌道上其他天體?
但其實海王星同冥王星嘅軌道都係有交錯架喎
咁點解淨係冥王星被除名,海王星又唔需要呢

冥王星嘅軌道同埋天王星嘅自轉軸的而且確好特別,唔知係因為乜嘢因由
地球軌道上都有其他天體啦
最主要除名唔係呢個原因
A celestial body that (a) is in orbit around the Sun, (b) has sufficient mass for its self-gravity to overcome rigid body forces so that it assumes a hydrostatic equilibrium (nearly round) shape, (c) hasnot cleared the neighbourhood around its orbit, and (d) is not a satellite.

唔。。。除此之外,我諗原因有2掛,
1。pluto既結構係類地「行星」,但外太陽系既行星都係類木行星。如果pluto當係行星,好難解俾人聽類地類木個分別。
2。Pluti個衛星有佢一半咁大。
LM
清除軌道呢個詞語係有少少misleading

喺行星軌道上面嘅天體受到行星引力影響嘅結果唔止一個,唔一定係畀行星消滅

如果其他天體嘅trajectory係unstable,咁佢下場就會係撞落行星度被消滅,或者畀人fing出街,咁呢啲天體就會從行星軌道上消失
或者好似comet咁穿道好多行星嘅軌道 (你fing去我度,我又fing返去你度)

但係除此之外,我地仲有stable trajectory,情況有:
1) 衛星
2) Trojans (喺行星公轉軌道上面,比行星前 60˚ 同後 60˚ 嘅Lagrangian point L4, L5)
3) 軌道共振 (公轉週期同行星公轉週期成一簡單比例,好似話2:3咁樣,使到就算軌道接近重疊,佢地同行星都會保持一定距離,唔會相撞)

海王星同冥王星就係軌道共振嘅好例子,公轉周期比例為2:3,大家保持住30AU距離

其實主要嘅軌道共振嘅例子都係同海王星有關,因為佢出面冇其他大行星(就算有planet X都至少100AU之外),唔會受其他行星嘅引力打亂

所以行星定義入面講嘅清除軌道係指消滅unstable trajectory天體嘅能力
科學家都諗咗啲系數去描述呢樣野
而呢個系數係行星入面最廢嘅火星都勁過冥王星成千倍
所以其實唔算含糊
同埋同冥王星差唔多level嘅可能有成十幾廿粒
包括埋我地認知中幾肯定唔係行星嘅穀神星
所以冥王星就畀人除名喇
有無人諗過點解宇宙咁大
其實會唔會係我地存在嘅空間時間相對太快
突然諗到
暫時有無發現到行星係share 同一條公轉軌道?

e.g. 假設地球隔住太陽嘅相對位置有另一粒星體喺上面行同一條軌道咁
小行星帶上面有你想要既野
如果係行星有無?
Lm
地理撚留明
樓主出po出得好快 之前啲舊po雖然都有一直追,但可能因為冇呢方面既知識根底,唔係全部都明白。不過今次個po簡單好多,終於可以全部明曬了 特別鍾意牛郎織女星個到,你話以佢地既速度冇可能一年見一次,好淒美啊
我地太陽系無,系外唔知呢,宇宙咁大咩都有可能
睇得明就好啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞