【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
想問下之前樓主有一行提到粒恆星(唔係好記得)可能比木星/土星引力踢走左
我想知地球同月球有冇可能本身都係土星其中一組衛星?
同埋可唔可以講解下土星結構
唔太可能
地球同月球嘅成分同木星土星啲衛星差好遠
地球同月球都好多鐵
但係呢啲衛星相對嚟講好少
讀醫護的人表示好鍾意宇宙之大多過人體之小,留名學野
現時比較解釋到多啲觀測現象嘅太陽系形成模型係Nice model(尼斯模型)
俾木星土星彈遠咗嗰粒係海王星
(恆星咁重大大粒邊有咁易俾木星土星踢走)
LM

你先係混淆視聽
你講果啲都係啱 (火箭發射基於Newton's law、證明X-ray靠既experiments )

但科學家要向這些方向前進之前一定要有個大膽假設(你所謂既鳩估)
姐係 Newton 比個蘋果揼中,佢大膽鳩估有萬有引力係好需要勇氣的,注意番果時係同主流科學界相違背。又好似在地方說的年代,你推日心說,又係咪算偽科學?

另外唔見你覆打坐吸能源既?係咪偽科學呀?
地心說*
其實唔駛打坐都吸緊能源
唔好講呀巴打,一陣又有人𨳒你偽科學妖言惑眾

大哥佢信就叫科學,唔信就叫偽科學
都唔知點定義
離曬題嘅爭拗請停止。
唔該唔好離題

係佢挑我機先

算啦我停啦
當推post
Lm
支持
膠都廢事畀
唔該唔好離題
唔該曬幫我推POST。不過大家唔好嘈交了。
講得岩,唔可以俾現有理論局限人類思維。但同樣,亦都需要有理據,唔係9up。

現今宇宙,係由大量巧合所組成。
有人覺得係有神/外星人/高智生物/etc創造出黎,blablabla;有人話係弱人擇原理,自然定律係適合生命,blablabla。
月球/幾多野係巧合,定係「人」為,其實都係不可證明(至少而家)。
但我認為,信仰科學比起信仰神/超自然力量係更可信既。
係因為科學係人類可以共同體驗既,而神/超自然力量只係部分人既經歷。
可以認星,認方向(東南西北)。加上準確既量度角度既工具同星空知識,就可以計埋緯度。
有經緯度就可以知自己係邊。但當然事實上係會有好多誤差,eg.地球唔係正球體,etc。
而家真係寫,希望仲有人
淋巴
講得好

觀星航海法

首先測量極星角度:北半球測北極星,南半球測南十字座(無南極星),其角度可得知現處經度。

然後拿個鐘同星圖出來,檢查星座角度,能夠得知緯度。

就知自己係邊啦。

因為地球自轉軸傾斜,令到夜空會好似以一點為中心旋轉,在北半球該點現位於北極星,此點在不同經度看都是固定的,例如在北極是90度,愈往南愈低。當你發現見唔到北極星就即係去左南半球。

然後因爲公轉同自轉速度差異,每晚同一時間見到的星座都不同,只要知道某星座幾月幾日幾點應該在咩位置,比較觀測差異就能求到自己位置了。
上一篇講左本星系群,咁重溫一下先。

本星系群入面最大既三個星系,銀河系,仙女座星系同三角座星系,都係螺旋星系。

上篇講過,本星系群 Local Group叫Local Cluster係錯既。原因係因為星系團 Galaxy clusters,係由幾百至幾千個星系所組成既。
而本星系群,只係有約50個星系,所以只可以稱為星系群 Galaxy Group

直徑3.1 Mpc既本星系群,原來都只係宇宙中既一個毫不起眼既部分。
因為本星系群,只係室女超星系團 Virgo Supercluster既其中一個成員。

室女座超星系團,直徑有33 Mpc,係本星系群既11倍左右。

點解唔用銀河系黎命名,係因為室女座超星系團既中心,係室女座星系團 Virgo cluster

室女座超星系團入面,有三個最受歡迎既星系。包括上圖既M81,同下圖既M101。

除左兩個螺旋星系外,仲包括一個望落唔多特別既M87,或者叫室女A星系

由佢個名就知佢勁,因為佢包含左超過一萬個既球狀星團。

另外,M87有一條約五千光年既噴流。相信係由中心既超大黑洞所製造出黎。
雖然圖片入面係單邊,但事實上噴流係兩邊都有既。只係有一邊既噴流唔係射向我地,所以我地睇唔到。詳情可以睇返我黑洞個POST。

室女座超星系團,係咪就代表左宇宙既盡頭?當然唔係,因為可觀測宇宙既直徑,估計係465億光年(28.5 Gpc)。
咁室女座超星系團外,又係咩?我地下篇繼續。
btw 唔好睇咁多wiki。因為wiki就係我呢D無聊人打上去,所以成日都係伏/假膠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞