【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
磨牙磨牙
樓主覺得有無神/更高維度生物?
之前睇過一條片 講粒子學證明空間既起源係無變有, 正如有光先有黑暗
想問下之前樓主有一行提到粒恆星(唔係好記得)可能比木星/土星引力踢走左
我想知地球同月球有冇可能本身都係土星其中一組衛星?
同埋可唔可以講解下土星結構

新聞咁講:“Our evidence points to Jupiter,” said Ryan Cloutier。
Five-planet Nice model話原本我地有4粒giant planet+1粒icy planet,跟著有一粒giant planet
fing左出去。

我覺得地球唔會係土衛啦,因為主流學說話地球係由太陽星雲,同其他行星一同形成。
而月球通常都話係由忒伊亞(一個虛構星體)撞擊地球,既碎片形成。
發覺我覆親既原來都有人覆過,各位巴打解答得仲好,都係交返俾你地
信則有 不信則無
我地凡人係好難去證明

講多兩講又比人話偽科學批鬥
其實youtube好多片,特別鐘意睇Michio Kaku
講解好易明,不過佢主要講String theory

有一度講宇宙不斷膨脹
當其他星系離開我地超過可觀測距離
我地望上天就只可以見到milky way galaxy
到時如果仲人類,佢地會認為宇宙只係得milky way一個星系
我係度諗,會唔會好耐之前,可視宇宙係可以見到其他野
只係而家已經超出可視範圍,所以我地只係見到無限多星系
正如隔離post
好多科學家都信耶蘇信佛
可觀測宇宙應該只會愈來愈大(用comoving distance計),不過啲星系會發出嘅光會紅移,離開可見光範圍。
好似呢個post早前我回過有關宇宙膨脹到極限會點,其中有一個理論叫大撕裂,就係你所講既結局:物質間距離愈來愈遠,最後連粒子都會分解。
沒返無
所有野歸零
包括時間

變返無
好鐘意睇呢啲

成日去youtube睇 樓主加油!
lm
屌老母,禁錯左成篇DEL左。

屌你
唔準笑鳩淋巴

我想問下, 土星同木星都係氣體行星, 即係佢地唔會有地面? 落左入去就會只會衝入去地心??
木星應該有一個金屬氫包著的岩石核心。氣體愈接近木星中心壓力愈大,因此下降到某水平氫氣就會變成液體,然後變成金屬氫,而在成形之初各行星都擁有重元素核心,但木星吸收更多氣體組成氣態巨行星。

不過粒核心究竟能唔能夠算地面呢?
我想問下, 土星同木星都係氣體行星, 即係佢地唔會有地面? 落左入去就會只會衝入去地心??
木星應該有一個金屬氫包著的岩石核心。氣體愈接近木星中心壓力愈大,因此下降到某水平氫氣就會變成液體,然後變成金屬氫,而在成形之初各行星都擁有重元素核心,但木星吸收更多氣體組成氣態巨行星。

不過粒核心究竟能唔能夠算地面呢?

應該係supercritical fluid
所以連氣體同液體條界都冇
之前各位巴打講到d恆星真係勁光 所以幾百光年遠我地都睇到 肉眼望上天係可以見到滿天星
咁有時見d太空圖都係一片黑色 係咪如果出左地球其實唔會望到咁遠嘅滿天星景象

另外星座方面 太陽唔係都係keep住郁咩 咁星座位置唔會變? 星座嘅恆星又唔會好似太陽咁移動?
1. 出左地球無大氣層阻住會見到更多星星,不過你所講既太空圖的曝光時間和感光度不會影到星星咁解。

2. 無錯會,不過人類有生之年睇唔出咁解。
第一題其實係咪應該要講下Olbers’ paradox
留返俾樓主講
又有問題了

人類科技睇到出去的可觀測宇宙咁遠
咁成日話揾另一個地球 係咪scan 左好多星系都無吖 定係其實係唔會睇到咁detail 只限某個area之內?可以揾係揾到幾遠?
係咪可觀測宇宙內都可以好深入咁study 到佢d 數據?

youtube成日compare大細個d red giant 啊 藍巨星啊個d 係咪都係係銀河系內??
好似望到仙女座星系 其實再睇唔睇到裡面ge 野?好似唔同system同d 恆星咁?

sorry 知識薄弱但有興
留名學野
記得睇YouTube top ten mean, 好似話過行星X(如果真係有)公轉要1萬9千世球年, 而且會係未來5至10年進入人類可以觀眾既範圍, 樓主有乜意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞