【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
有問題想問 假設太陽質量不變 變成黑洞
咁地球都係圍住佢未變黑洞前咁公轉

咁引力不變 點解未變黑洞前 可以比光子出到去
變左黑洞 就連光都吸埋落去

可能1999 小學雞諗唔明

err...我諗你連黑洞係咩都唔知。。。。。。 建議你追下我講黑洞個POST先。

盡量答下你啦,係「視界」內光出唔到去。而「視界」幾大係視乎黑洞質量既。
係塵 and the curve of the sphere
但靠近星系中心比較密,有相撞或有相互反應亦唔奇。

而且星系相撞會壓縮星際氣體而引發大質量恆星產生潮,大質量恆星壽命可能短至幾百萬年,會有大量超新星爆發。應該幾精彩。
依家科技睇到M31/33 入面嘅類似太陽系未
你提醒左我一樣仲精彩既野。

星系碰撞係其中一樣會引發恆星拋離既事件,各種力相互作用會將恆星或行星fing出宇宙,在浩瀚星海中流浪

如果fing出去既恆星係一個有生命既太陽系,而上面既生物又足夠長命,會發現天上星星大部分離自己而去,然後遠處一星雲愈來愈大,中途會有一段無亮星既黑暗期,直到被下一個星系捕獲。

捕獲到,就圍住個星系轉,上面既生物又有得睇下星座運程咁 ,捕獲唔到,又繼續宇宙間既旅行,幾浪漫呀。
如果
以我所知尋找系外行星計劃暫時找到的都係銀河系內行星,最遠兩萬幾光年,畢竟自己銀河系近銀心附近都已一片白睇唔到,其他星系個別恆星都未能夠特別去觀察。
lm
姐係流浪恆星?
睇完巴打d post成日都會唸地球有幾細 想像係成個宇宙中 地球真係細都無人睇到 就覺得地球好寂莫

btw 係youtube睇過到片講人類explore宇宙 最後有句野話 "人仲不斷探索中 但如果當我地目前可觀測宇宙係一個燈泡咁細 整個宇宙係一個冥王星咁大 而燈泡位於冥王星中心 係燈泡入面嘅我地根本唔知冥王星嘅存在 依個就係我地嘅處境 "聽完有d空虛
正!不過要好長命
好想睇兩個星系撞啊
每個星系係以咩為目標郁緊?
純粹飄黎飄去?
定係因為宇宙擴張既速度無目標咁郁?
俾d耐性
呢個post慢慢會講呢樣野
其實planet x存唔存在
圖文並茂 樓主博學多才 小弟留名
X只係一個代詞,可代表「未找到的下一顆行星」,或「第十顆」行星。

當年天文學家陸續發現天王星、海王星同冥王星後,一直致力尋找下一顆行星,八十年代好多科幻作品都話搵多好多顆,例如《飛越巔峰》入面既雷王星等等。

近年發現冥王星附近有䦧神星等大型小行星,掀起一陣發現新行星熱潮,點知冥王星所在的柯伊柏帶有好多類似的小行星,經過一番討論,冥王星被降級成矮行星,同佢班兄弟妊神星、䦧神星一齊。

此事件改變行星定義,好多以前小行星升格矮行星,但要成為行星則更嚴格。因此,如在冥王星外圍再發現乜野,都好難再叫做行星啦。

睇返樓主個post,會了解到太陽系範圍有限,所以找到planet x可能性微乎其微啦。
留名
一加三巴打,唔該曬
我走先,你幫我頂住。
7,80年代個時講到一定有😂,話咩改變海王星個啲軌跡
學到好多新野
追完
又要等
依家港台31有個節目講緊土星,有興趣可以睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞