【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
睇到樓主講到太陽系點樣係宇宙之間移動幅圖
就唸起Vsauce條片了
https://youtu.be/IJhgZBn-LHg
之前睇過一張gif 係太陽極速飛奔緊 d小行星好辛苦咁跟住太陽跑 好好笑但又一睇就明
睇完你上一個post, 再睇呢個
就覺得solar system已經咁大,但佢只係銀河系中的一粒塵,就覺得好神奇
physic 真係一樣好有趣既野
留名跟進
想睇

有兩粒好似主人追狗咁
上面裝左兩部相機,而家已經壞左。
由無線電通訊,光速咁行,傳返黎十幾個鐘啦。
Space Engine都好好玩,試過唔用go to,唔用任何標示,喺銀河系外面返嚟地球
留名再睇
留名
火星同木星之間, 有個假說, 話係一個小行星碎左, 係咪證實左係假
請受小貓一拜
lm
樓主 d 圖好正!
好似係木星引力令到佢成唔到行星
留名學野
之前睇過一張gif 係太陽極速飛奔緊 d小行星好辛苦咁跟住太陽跑 好好笑但又一睇就明
想睇

有兩粒好似主人追狗咁

平時睇開平面太陽系,呢幅咁立體好過癮
先補返半篇

除左八大行星、太陽圈外,仲有兩個定義被不同人認為係太陽系邊界。

古柏带 Kuiper belt

古柏带位於海王星外側既黃道面(地球公轉既軌道平面)附近,係一個圓盤狀既密集區域。

入面最多既,就係呢D由岩石、金屬同冰(凍又可揮發,除左水仲包括甲烷等)所組成既小行星。

小行星因為質量細,自身引力唔足以產生高溫融化星體成為球體。所以我地見到小行星,都係不規則狀既。

古柏带距離太陽,大約為30-50AU。如果我地對比返太陽圈(近個邊),發現兩者既位置其實係差唔多,只係定義上唔同。

即使連Pluto,都係係古柏带入面。由於Pluto質量唔足以清除軌道上既星體(其一),所以扁為矮行星。
咁圖入面既鬩神星 Eris係咩黎呢?其實佢就係太陽系內第二大既矮行星。

由於古柏带包含眾多既星體,所以有人認為古柏带先係太陽系既邊緣。呢個定義下,太陽系應該係咁既樣既。

下篇講埋Orrt Cloud就衝出太陽系了。
繼續寫,等等。

上年考完phy elective
今年睇你個post溫書再考
lm
樓主有冇玩elite dangerous?
應該會好岩你玩
玩完之後對天文好有興趣 我仲慢慢摸索緊
其實一個solar system係咪真係可以有幾個太陽
咁d gas giant佢地以前係咪都係太陽黎?
其實會唔會係每粒quark入面都有另一個universe?
四重星系統嘅行星PH1b
https://zh.wikipedia.org/wiki/PH1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞