【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike

第九行星 Planet Nine

呢個定義同八大行星差唔多,就係想包含曬所有行星。
但如果一直發現新「行星」(任佢定義架姐...),其實可以延伸去歐特雲咁遠。但都講下啦。

第九行星,或者叫Planet X,只係一個理論既行星黎。用黎解釋其他星體既古怪軌道。
佢既直徑係地球既3.7倍,同天王海王差唔多大。

唔係好清楚佢地點得出呢D數據,但睇落好似好仔細咁,就黎拍得住發現多年既Pluto。

睇圖都睇到,如果話Pluto軌道古怪,我肯定第九行星(紅色)仲古怪...

第九行星,距離我地最近200AU,最遠1200AU。仲誇過慧星,上圖就係哈雷慧星既軌道。

頂唔順了,太假。有冇識既巴絲繼續講?

奧特雲 Oort Cloud

奧特雲係邊界既話,太陽系既範圍半徑就有10萬AU。
光年(光行一年既距離),約等如6萬3AU,所以奧特雲大約就係2光年咁遠。

太陽系既定義係,被太陽引力約束既區域。如果一個星體,主要受太陽引力影響運動,咁佢就算係太陽系入面。
所以呢個定義下,換句話黎講,太陽系既邊界,就係有其他恆星引力影響既地方。

4.22光年外,半人馬座內既比鄰星 Proxima Centauri
就係距離太陽最近既恆星。

如果係比鄰星B(比鄰星宜居帶內既行星),睇比鄰星日落,應該就係咁的。
因為比鄰星係M星,比較低溫,所以比較紅。而比鄰星B距離比鄰星只有0.05AU,所以個到睇既「太陽」係會大D、暗D既。

而位於兩者間既奧特雲,所以就係太陽系既邊界了。

奧特雲,既星體主要由水、甲烷等「冰」組成。

可能係木星同土星,經引力「踢」出內太陽系既天體,或者係與其他恆星交換物質時所形成。

奧特雲亦相信係長週期(千年黎地球一次)彗星既發源地。例如係圖中既Comet Hale–Bopp,佢既週期就係2500年。

暫時仲未有人類既探測器去到奧特雲。
但都當我地而家穿越左太陽系了,下一篇講下太陽系之外。
樓主有冇玩elite dangerous?
應該會好岩你玩
玩完之後對天文好有興趣 我仲慢慢摸索緊
其實一個solar system係咪真係可以有幾個太陽
咁d gas giant佢地以前係咪都係太陽黎?
四重星系統嘅行星PH1b
https://zh.wikipedia.org/wiki/PH1

太陽滋養萬物,係我地太陽系內唯一既恆星,我地稱之為單星系統Single Star System。
但原來唔係所有恆星都係獨立存在架!
比如係天狼星 Sirius,就係由二粒恆星Sirius A同 SiriuS B圍繞咁轉組成既雙星系統 Binary Star System,或者我地可以叫做二重星。
粒伴星係個左下交叉形既一半左右既位置,好細個點。
如果有三粒恆星圍繞咁轉,我地叫三星系統 Triple Star System,或者三重星。
暫時我已知既多星系統為六重星 北河二 Castor。

可以追返我舊POSThttps://lihkg.com/thread/477662/page/4
lm學野
咁d gas giant佢地以前係咪都係太陽黎?

Gas giant係行星黎。我諗你係講緊Red giant個D,我係超新星個POST有講。

火木星間有小行星帶,所以以前相信係有行星碎左。
而家相信係Orbital resonance,震到根本形成唔到行星。
冥王星由第一次觀測到直到佢比人踢出九大行星呢段期間都仲未行到一個圈
我想問點解太陽系行星軌道係喺幾乎同一個平面之上,即係一個碟狀咁呈現?
約1/4多少少(30%)
成個太陽系會不停咁飛?
呢個gif係錯㗎
https://www.youtube.com/watch?v=qLRy5Ttf1w0
自旋時,自旋速度差會令兩極向内塌陷,壓扁自旋體,所以會變成碟狀。
原來唔係咁架
我想問點解太陽系行星軌道係喺幾乎同一個平面之上,即係一個碟狀咁呈現?
https://www.youtube.com/watch?v=qLRy5Ttf1w0
自旋時,自旋速度差會令兩極向内塌陷,壓扁自旋體,所以會變成碟狀。

如果你識物理既角動量,可能易明D。主要係中間受力會大d,會拉長D野。
咁咪會追甩太陽....
留名學嘢
好少少似你整個pendulum
然後瘋狂轉佢
個pendulum會垂直於轉軸轉
(而事實上 太陽自轉軸同黃道面唔係完全垂直)
留名
唔係話太陽都係向住銀河系中心公轉緊
所以其實八大行星(整個太陽系 除太陽之外) 都係好似螺絲型咁轉緊架咩?
應該大致上正確吖張GIF

而平日果D 平面圖只係令人容易D 理解行星排序
所以實際上行星係以咁樣既軌道
螺絲型咁樣追住太陽

**是否正確由樓主判斷
Lm
好撚正 留名學野
次次睇呢d都好後悔係U無揀呢d做electives
讀左你重後悔
睇就好有趣
要考就好無趣
留名

想問下太陽風嘅本質係咩,係咪nuclear fusion產生嘅product?

同埋係咪會講點解universe is flat?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞