【多圖】‎【天文】‎宇宙的結構

661 回覆
1683 Like 16 Dislike
存在, 至少呢個宇宙存在
順帶一提1+1=2只係一個定義, 所以佢必須係正確
留名學野
Lm
光嘅速度係宇宙嘅speed limit
物理限制令光只可以以c去行
唔係話光行得最快
而係宇宙唔俾任何野(rest mass > 0)快過c
宇宙裏面存唔存在1+1=2呢個邏輯
存在, 至少呢個宇宙存在
順帶一提1+1=2只係一個定義, 所以佢必須係正確

有冇人解下畫,問咩我都睇唔明
其實有冇可能有其他野快過光?
可能係我地暫時未知或者detect唔到
冇理由下下都幾萬光年咁等到佛誕

就好似幾百年前仲未有飛機 個個都以為搭船已經係最快
但之後科技發展發明飛機,就多佐個媒介去傳訊息
同發明光纖取代電話線一樣

另外,假設外星人真係揾到方法係幾十至幾千光年之外地方揾到我地
係咪可以話佢地揾到方法以光速或者快過光速飛行?
光嘅速度係宇宙人類已知嘅speed limit
物理限制令光只可以以c去行
唔係話光行得最快
而係宇宙唔俾任何野(rest mass > 0)快過c

修正少少

相對論話光速係最快。所以你推翻到相對論就得。但現行理論推論既超光速方法:
1)唔知存唔存在既蟲洞。
2)量子糾纏(係咪呢個名,唔記得左),話一對粒子可以share物理特性。當中傳遞既速度可以快過光。
留名
成日話光速到達到我地依到要幾多千光年就睇到 但唔會有野遮住佢/行唔到咁遠? 我想像就算好遠有人拎住電筒 我都唔會睇到 咁d光點樣行咁遠 我問都覺得自己好似好弱智但真係唔明 求屌醒 利申:文科
quantum entanglement 冇得send information
而相對論話冇information傳遞可以快過光速
所以佢超光速但唔違反相對論
遮住當然睇唔到
另外因為太空中係真空無空氣折射
所以光可以行到無限遠
當然越遠去睇就會越弱
於是就雖要超勁嘅天文望遠鏡
lm
所以係地球唔係真空所以d光會散?
師傅明白了
我對呢個topic 都有性趣
但點撚解你啲字咁細
我老人家好難睇
lm
留個名先

有樣理論叫tachyon (唔係加德士隻油
係理論上既超光速粒子,不過佢物理性質同光子相反,佢最低速度就係光速,但達到光速要無限能量,能量愈低速度愈快,係各種超光速/時間旅行理論既基礎。

想知自己google,唔好再問啦
首先對各位好好奇/不滿既巴打講聲唔好意思,因為呢篇想講「宇宙」既結構,唔係「太陽」、「太陽系」、「銀河系」既結構,所以可能係描述某D部分時冇好詳細。
---------------------------------------------------------------
上篇講完銀河系,跟著我地就講更大尺度既宇宙了。但係飛出銀河系前,想講下一個大家都識既故事先。

「迢迢牽牛星,皎皎河漢女」,描述著牛郎同織女既愛情故事。傳說中佢地相隔左條銀河,遙遙對望。

而事實上,天鷹座既主星,牛郎星 Altair;天琴座既主星,織女星 Vega,都係係銀河系入面,兩者只係隔左16光年。
但即使佢地用光速前行,都唔可以一年見一年哦。

---------------------------------------------------------------
銀河系 Milky Way Galaxy,顧名思義,係一個星系 Galaxy
星系,係無數恆星系、塵埃,由重力所約束既系統。而係更大尺度既宇宙中,存在住好多既星系。

兩個麥哲倫雲 Magellanic Clouds,就係圍住銀河系公轉既星系。大個個就叫大麥哲倫雲,細個個就叫小麥哲倫雲。
大麥哲倫雲距離我地16萬光年,而小麥哲倫雲距離我地20萬光年。

曾經佢地被認為係最近既地既星系。但事實上,距離我地二萬五光年既大犬座矮星系 Canis Major Dwarf Galaxy先係最近我地既星系。

呢D星系因為太細既關係,會圍繞住銀河系旋轉,我地稱為伴星系 Satellite galaxy
呢張圖,就好清楚咁俾大家睇到,咩叫「細」。

唔計伴星系,仙女座星系 Andromeda Galaxy先係最近我地既星系。M31,或者呢個名你地會熟D。
睇落同銀河系其實差唔多,因為仙女座星系,同樣係螺旋星系 Spiral Galaxy黎。特點就係佢地既旋臂。

仙女座星系既距離,係250萬光年。比個參考數字,人類歷史只係有1300萬年。

而仙女座星系既直徑,係14-20萬光年。比銀河系大啦反正。

我地好明顯見到仙女座星系既中心,係特別多星、特別光既。
超大黑洞往往就用黎解釋呢個咁光既核心,所以同樣我地都相信銀河系中心都有超大黑洞存在。

仙女座星系而家係以每秒百幾公里接近緊銀河系,咁預算就係30億年之後會撞

如果撞就精彩囉,真係系鏟了。

先休息下,跟著再繼續飛出去睇下,
我對呢個topic 都有性趣
但點撚解你啲字咁細
我老人家好難睇

Sor 鍾意用size=3

成日話光速到達到我地依到要幾多千光年就睇到 但唔會有野遮住佢/行唔到咁遠? 我想像就算好遠有人拎住電筒 我都唔會睇到 咁d光點樣行咁遠 我問都覺得自己好似好弱智但真係唔明 求屌醒 利申:文科
遮住當然睇唔到
另外因為太空中係真空無空氣折射
所以光可以行到無限遠
當然越遠去睇就會越弱
於是就雖要超勁嘅天文望遠鏡
所以係地球唔係真空所以d光會散?
師傅明白了

errr..我諗你地搞錯左D野。
首先,宇宙唔係真空。當中有好多既星際物質,例如塵,「冰」。
第二,光係會衰退。但我地主要睇唔到既原因,係星際物質會吸光既。
第三,所以其實我地「超勁」既望遠鏡,係觀測緊其他波段既光。

好似你睇醫生既X光可以睇骨咁,唔同物質吸光既波段都唔同,我地就可以「睇」到外面既野。

雖然話同M31相撞,但唔會有任何一粒行星同恆星發生物理性碰撞,因為恆星同恆星之間講緊有幾光年距離
咁係宇宙光係可以行無限遠?
但係地球就唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞