[淺談]觀測天文學

172 回覆
144 Like 1 Dislike
早前試過同文科仔
學歷係 Postgraduate level
去觀星

我話,每粒星星,平均size有地球咁大
佢覺得不可思議,不可信,唔可靠
佢仲覺得係網上吹水野,科幻野,冇可能

樓主,你覺得我應該點解釋俾佢聽好 ?

唔。。。,咁要睇下佢相信科學既程度有幾高。
如果佢信星星係好遠既物體,然後最近既星星係4.22光年

唔洗識計數,都知星星係好大。

如果佢係覺得星星係貼係天上面既公仔。。。
咁。。。可以俾D隕石既資料佢睇下。

如果佢係咩科學都唔信既,咁都冇得救,叫不醒裝睡的人。

佢信科學,但佢話冇人真正去過外星,覺得冇人親身 verify 過。
所以好有保留,唔太信

咁佢信唔信登月,信唔信太空船影既八大行星相?
佢唔信太陽系以外既野,定係太陽系以內既野都唔信?

講話一粒星有地球咁大,都唔係太信。
木星,土星,都大過地球。
應該係太陽系以內都有保留。
登月就唔知, 好似都信信地。

我有講過
但佢覺得不可思議,唔太相信,好有保留

btw,如果冇人試過佢就唔信,其實真係好難解釋,因為科學野,好多都係推論,舉一反三。
其實我覺得主要係佢既數理知識太少。
佢就好似係一個只識加數既人,而你同佢講你可以1秒計到100*100。
佢一定會覺得冇可能,你點解釋都解唔到,除非教佢乘數。

我有講過

btw,如果冇人試過佢就唔信,其實真係好難解釋,因為科學野,好多都係推論,舉一反三。
佢就好似係一個只識加數既人,而你同佢講你可以1秒計到100*100。

明白
佢對科學興趣都唔係太細,都鐘意科學(特別係生命科學,和心理學)
但就好討厭數學,覺得高階數學冇咩用(但佢覺得基礎數學好有用)

我有講過

明白
佢對科學興趣都唔係太細,都鐘意科學(特別係生命科學,和心理學)
但就好討厭數學,覺得高階數學冇咩用(但佢覺得基礎數學好有用)

同埋佢對中三以上程度的物理學冇乜興趣

明白

明白,好多大眾都係咁,因為唔識,都埋入唔到門,所以就會覺得假同冇用。
而心理學、生命科學個D一黎易入門,而且又生活化,所以都比較多人相信。
btw 試下俾我個post佢睇

明白

明白,好多大眾都係咁,因為唔識,都埋入唔到門,所以就會覺得假同冇用。
而心理學、生命科學個D一黎易入門,而且又生活化,所以都比較多人相信。

可能同健康有關,覺得practical,所以易接受

理論物理學和數學,就太深和太abstract,所以覺得好假,唔可信,同冇用。

明白

其實一般師奶,e媽姑姐,3姑6婆就好正常。

不過讀到postgraduate level 的文科生,都一樣係咁,睇黎香港真係要改革下自身的教育制度。

不過讀到postgraduate level 的文科生,都一樣係咁,睇黎香港真係要改革下自身的教育制度。

睇人架姐。

睇人架姐。

都唔係,文科人,如果唔主動追求科學知識,就會咁。因為唔夠科學教育俾文科仔。

反而理科仔,初中時就有大量文科教育(歷史,中史,經濟與公共事務,語文,現在通識科單元都係文科為主)教育。理科就一科Integrated science搞掂。

另外,以前小學(1996前)有社會、科學、健教三科。現在就一科常識科取代左呢三科。然後就加左普通話科同電腦教育科,cut左好多社會、科學和健康教育。
lm

明白

理論物理學和數學,就太深和太abstract,所以覺得好假,唔可信,同冇用。

講得好,身邊好多人成日以為theoretical physics都係鬥用數學吹,係一堆好得意但擺唔到落去現實嘅hypothesis, 但明明quantum mechanics, cosmology同relativity就係好真實存在嘅嘢!
btw唔介意樓主講得深入啲,好想學嘢
留名
btw唔介意樓主講得深入啲,好想學嘢

明白。因為想普通人都睇得明/有興趣,所以內容都要簡下先寫。

晏小小寫下一篇。

明白

講得好,身邊好多人成日以為theoretical physics都係鬥用數學吹,係一堆好得意但擺唔到落去現實嘅hypothesis, 但明明quantum mechanics, cosmology同relativity就係好真實存在嘅嘢!

明明日日用緊既電腦入面既半導體就係基於quantum mechanics...
仲有好多科技都係
澳洲整左個用radiowave既望遠鏡 (其實係放一堆板喺沙漠收集radiowave)
而家美國好似開始研究gravitational wave telescope
澳洲整左個用radiowave既望遠鏡 (其實係放一堆板喺沙漠收集radiowave)
而家美國好似開始研究gravitational wave telescope

Radio黎講,舊年中國既FAST真係好大,雖然都比唔上Interferometry。同埋中國制既質素

Gravitational wave就太難,燒錢已經係個大問題。
留名
好想知多啲
快撚啲出文阿
天上除左有行星,當然仲有恆星啦。而太陽就係最近我地既恆星呢。今次冇錯啦!

恆星、行星既分別,恆星之類發光既原理,大家有興趣我可以開新一篇介紹。但係呢到,主要想介紹下,天文學家點用望遠鏡去分析一粒恆星

巴絲們,分唔分到圖入面邊粒係恆星呢?
上面講過,因為CCD既關係,恆星都會帶有十字型既特徵。(行星唔會睇到,因為反光太暗了)
而因為恆星好少單獨存在(umm…雖然事實上都隔好遠),我地望遠鏡見到既恆星,都係(銀河)系內恆星。
而其他發光體係咩?下一篇再講!

天文學家討論一粒恆星,主要有五個參數,包括重量,大小(半徑),表面溫度,光度同埋成份。咁我地點量度呢D數據呢?

─────────────────────────────────
恆星質量Stellar Mass/半徑 Radius

太陽滋養萬物,係我地太陽系內唯一既恆星,我地稱之為單星系統Single Star System
但原來唔係所有恆星都係獨立存在架!

比如係天狼星 Sirius,就係由二粒恆星Sirius A同 SiriuS B圍繞咁轉組成既雙星系統 Binary Star System,或者我地可以叫做二重星

粒伴星係個左下交叉形既一半左右既位置,好細個點。

如果有三粒恆星圍繞咁轉,我地叫三星系統 Triple Star System,或者三重星

暫時已知既多星系統為六重星 北河二 Castor

umm,其實我淨係數到五粒。

如果后羿真係射左九個太陽落黎,咁我地以前就係十重星了。諗下都覺得熱。

而對於宇宙黎講,到底邊一種系統多D,天文學家仲未有確切既答案,而佢地偏向相信主流係多星系統。
但係據06年既數據,銀河系入面有三分之二都係單星系統。

入返正題,現時我地只可以直接觀察到多星系統內恆星既質量同半徑。單星系統係要靠其他方法架。
簡單介紹返我地量度既原理。當然實際上,仲有其他既條件去滿足我地既理論同算式。

1) 計算光度

因為多星,會有所重疊既時間,我地可以由光度既變化,去計算重量(下限)同半徑。

2) 利用力學
因為兩粒星圍繞著轉,所以佢地係天空上係會移動的(對比起背景星)。

我地可以用古典力學(準D當然用相對論啦),計算兩者既重量。

雙星系統我地簡單手計到,三星系統以上就要用電腦模擬啦,相信四重星普通電腦已經好難計到。

表面溫度 Surface Temperature/成份 composition

有睇過彩虹,或者玩過三錂鏡都知,光係由各種顏色組色既。
準確黎講,所有有溫度既物質,都會發出連續黑體幅射 Blackbody Radiation。
將黑體幅射畫返低,就係我地既光譜spectra
而唔同溫度,就會有唔同既形狀既光譜,例如100度係A咁款既光譜,200度係B咁款既光譜。

天文學家只要比較恆星既光譜,同我地己有既光譜(A,B,...)比較,就可以知道恆星既表面溫度啦!
http://casswww.ucsd.edu/archive/public/tutorial/images/O-Gspect.gif
簡單一提,大部分既恆星都係主序星Main Sequence Star黎。(有興趣我可以開新POST講)。
溫度大約由~2000度到6萬度K (K姐係C-273) 不等。想像唔到係正常,因為我識左咁耐都未想像到。

大家都睇到Blackbody radiation係好光滑既,而恆星既Spectra雖然大致個形狀幾似,但就好多上上落落。原因就係恆星入面唔同既物質,例如鐵,碳,都會放出唔同既幅射。而我地就可以由此估計恆星入面有咩成份。

光度 Magnitude

冇咩好講,主要分視星等relative magnitude同絕對星等 absolute magnitude。
視星等姐係你睇到幾光就幾好。
絕對星等係將所有星都放係10pc (單位黎姐,等如32.6光年) 咁遠,咁佢會幾光呀。
兩者都係愈負愈光。
btw 好似冇乜人有興趣咁
支持樓主
想聽主序星
星體運動都會影響個blackbody radiation bor,好似有doppler effect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞