出故照抄都有200正評?唐小鴨???

99 回覆
207 Like 4 Dislike
[睡前故事]訓前想聽故事既朋友們進來吧,也許你能找到一個使你安睡的故事
https://lihkg.com/thread/503224/page/1

唐小鴨:
我睇過好多類型既小說同故事,所以可能會寫出黎個架構差唔多,請各位唔好見怪

抄同參考差好遠下話 將個主角改左個名,重組下句字,就可以當係自己既故事?

你可以話我唔抵得又好,小學雞又,我想表達下自己意見。
係講故台眾多「原創」作品都係幾十正評既時候,請問唐小鴨憑咩可以過200正評?
當年Mr抄歌全城批鬥,因為大家尊重原創,話之你只係抄左一首,抄左就係抄。
見到唐小鴨仲話想出書 ,雖然已經叫不醒個班死忠,但希望唔好令到「抄襲」既人繼續荼毒大眾,令真正「原創」既人失去應有既尊重。

----------------------------------------------------------------------------
咁就無聊睇返其他巴絲既回覆啦,有巴打話:
月老同晶片都睇過 九把刀寫既書

唐小鴨回覆:
無錯呀巴打
呢兩本書對我影響好大 印象深刻
呢兩篇既光環絕對屬於九把刀大大
我只係縮短左同埋加左啲個人元素落去

個人元素係邊到?完全睇唔到。

----------------------------------------------------------------------------
有巴打回覆「第四夜下半夜 – 大腦晶片」:
呢篇同九把刀篇紅線基本上一樣

結果得到6個負評
唐小鴨回覆:
呢兩篇可以話係向佢致敬
如果佢本人知道 要求我del 我都無咩所謂
第時有機會出書 都未必會將呢兩篇納入
Anyway 多謝巴打意見

分清楚致敬同抄未?

有絲打回覆:
但希望巴打唔好再用殘體 好礙眼 近呢2篇都有幾隻字係咁

但感覺上用詞嘅style可以統一啲,一開始睇用詞以為係個背景係大陸,點知中間又夾雜咗啲港式粗口,再加原來係新界入camp先知係香港
純粹小提點

好台灣

屌你老母,梗係啦。因為唐小鴨上大陸/台灣網,抄完然後重組句子,咁咪會有殘體字未改同埋唔道地囉。

我回覆「第一夜,下半夜──《松果》」:
umm...好耐以前,我諗係睇高登飛揚既港男/港女FF妄誌已經提過兔子既愛情故事,跟著上網發現左呢個故事,個時應該係16年。
希望你唔係抄。

唐小鴨回覆:
最主要係其實本身無諗過放上網 只係作黎私下比一個人睇 所以無諗咁多抄唔抄既野 佢睇得開心就得
所以會見到松果果個故事真係改動得好少
尤其係小兔子系列係網上好盛行

咁你而家又放上網?呢個係抄扮自己作既原因黎架咩?

有絲打回覆:

我幾年前已經睇過《三千年》呢個故事。你唔會同我講幾年前睇到個篇你就係原作者,又或者話你好鍾意呢個故事,所以想借鑑、加啲個人元素落去掛?咁請問你同搬字過紙、抄襲有乜分別?
http://www.xn--lhr56reoi3vbc24cwmu.tw/index.php/10-2013-12-28-03-04-24

其實前面已經有巴打提過係九把刀既書、舊登見過呢啲故事,但你仲可以一、兩句就敷衍了事,第時仲話要合輯成小說。大佬,你每隔幾篇就唔同文風,唔係指古風同現代既分別,係你現代都可以上一篇台腔、下一篇充滿大陸俗語。文筆更加唔洗講,《三千年》個篇一睇就知冇可能係你慣有既文筆水平,亦冇可能係幾星期內進步既程度。真心唔知你仲有幾多篇係打住「好鍾意再加插個人元素」既幌子,實質係抄襲既短文。唔係個個都睇唔出架,樓主

唔再多講,各巴絲自己心水清,會自己判斷,如果要繼續支持佢我都阻止唔到。
其他講故台巴絲請加油,雖然可能暫時冇咩人睇到你地既努力,但好既野終會有人欣賞既。
屌終於有人講,睇到好撚嬲,次次都用致敬、參考呢啲理由黎推脫,唔會放入書到出版就大曬咩? 唔明點撚解仲有人一直支持
如果咁多位巴絲唔講,你實繼續話係你「原創」架啦
幫推
仲講到自己會出書 ,瞓醒未啊
網絡上其實都好多二創、致敬作品,大家都會落明出處,唔寫出處又點知你致敬邊個、二創邊個?除非你嘅作品只係參考某啲作品嘅概念,劇情、人設等等材料係完全唔同,否則連文句都抄埋或者只係改三幾個字眼嘅抄考最好都係落返出處,等人踢爆就會令其他人覺得你只係想側側膊咁盜用人哋作品,到時大家都無癮。

如果非牟利抄考吓作品去改篇其實都算無傷大雅,唔少同人二創都幾好睇。
佢試下出,侵犯知識產權用作商業用途分分鐘可以告佢刑事。
佢俾人踢爆之後唔係話致敬就話參考,岩岩仲覆左我話因爲最近遇到人生挫折先乜乜乜,真係人無恥便無敵。
藉口1: 唔夠時間
KOLOR之前都一月一歌,所以又可以抄?
藉口2: 讀者睇得開心
MR既歌都好好聽,係咪代表佢冇抄先?

咁撚多藉口,垃圾。
係咪打算恰連登仔唔睇書
抄故就想出書 醒未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞