Samsung S8/S8+/ Note 8討論區 (11) s9 可能有全新電池技術!

1001 回覆
20 Like 10 Dislike
八達通與香港三星電子聯合宣佈,攜手合作推出首個支援八達通的「Smart Octopus」流動支付錢包。用戶可將八達通加入 Samsung 智能手機,而且手機關機、無電的情況下,仍然可以使用。用戶更可在手機內利用 Samsung Pay 為八達通進行增值。

從 2017 年 12 月 14 日 9 時開始,用戶可在利用 Samsung Pay Smart Octopus 智能八達通流動支付服務。用戶可將現有八達通轉移至指定 Samsung 智能手機,在所有接受八達通支付的地點,包括交通工具、零售點、網上購物、娛樂設施、自動售賣機、停車場使用,用戶甚至可將屋苑或辦公室的門禁系統都可用此服務。即使手機在缺電的情況下,在有限的時間內可繼續使用數次。

用戶可在 Samsung 智能手機內,建立一張全新的智能八達通。亦可把現有租用版成人及長者八達通的卡內按金、八達通餘額、八達通日日賞、屋苑或辦公室門禁系統、乘車優惠轉移至手機,不過在轉移後,原有八達通卡片就會失效。

用戶使用智能八達通流動支付服務,需要搭配指定的 Samsung 智能電話,包括 Galaxy Note 8、S8+、S8 等等。用戶可同時使用「Find My Mobile」功能,即使在遺失手機時,在該手機仍有網絡連接的情況下,遙距鎖定或清除智能八達通,向八達通公司提供姓名、聯絡資料,就可申請退款。

智能八達通的增值方面,除支援目前一向增值的方法,包括現金與自動增值外,更可使用已登記 Samsung Pay 的信用卡增值,金額為港幣 300 元至港幣 1000 元。為方便用戶增值,智能八達通提供幾個預設選項,包括港幣 300 元、500 元、700 元以及 800 元,毋須按銀碼就能輕鬆增值。但用戶要留意,使用 Samsung Pay 信用卡增值,八達通公司將收取 2.5% 手續費。

由推廣期開始至 2018 年 1 月 21 日期間,Samsung Galaxy Note 8、S8、S8+ 的 Samsung Pay 內加入 Smart Octopus 智能八達通的用戶,可獲贈港幣 80 元的八達通增值額獎賞。此外,在推廣期間使用 Samsung Pay 內的信用卡增值智能八達通,可獲回贈 2.5% 增值服務費,回贈上限為港幣 25 元。

資料來源:Samsung, 八達通
而家邊到出note8最低? 同埋係唔係d官方優惠冇晒? 好後悔岩岩出有notes fan優惠個陣冇買

ps. note 3用家

同問
話說n8 update完好似指紋又勁左 但真係食電左

我琴日UP到BQK4 wo又冇覺得食電左

https://www.youtube.com/watch?v=TxmtJDXSuIM

韓版用唔用到

新聞稿話只有s8 s8+ note8 港行最新rom用到
https://www.youtube.com/watch?v=TxmtJDXSuIM

韓版用唔用到

新聞稿話只有s8 s8+ note8 港行最新rom用到

真心,唔會用因為8達通好多做左所謂高級住宅通行證
一黎交個人資料二黎一唔見左就仆街
電話無左屋企都返唔到
有冇人note8 新增唔到聯絡人
有冇人note8 新增唔到聯絡人

我之前都係咁
你試下用返原裝個主題就得
話說n8 update完好似指紋又勁左 但真係食電左

我琴日UP到BQK4 wo又冇覺得食電左

三個半鐘我都係667mAh 而已 呢個更新都係不了
有冇巴打喺數碼通出note8,開盒個label寫住this label is for internal checking only?
唔知係咪錯覺
但感覺上較左amoled相片之後慳電左好多
朝早8點出門到4點都重有50%
中度使用 唔打機
唔知係咪錯覺
中度使用 唔打機

正路一定慳電話自動mode 不過幅度大唔大要睇會唔會成日轉睇唔同野
唔知係咪錯覺
中度使用 唔打機

正路一定慳電過自動mode 不過慳既幅度大唔大要睇會唔會成日轉睇唔同類形野
有冇巴打喺數碼通出note8,開盒個label寫住this label is for internal checking only?

我部s8+有
今次Samsung Pay要玩Smart Octopus,僅Galaxy Note 8、S8+和S8用家可以用到。最離譜的是,由於要支援Smart Octopus硬件要有一些改動,故此其他Samsung手機型號能否有相關支援,是一個大問號。

更荒謬的是,今次Smart Octopus僅支援成人個長者八達通,就算連個人八達通都玩唔到。Samsung手機加入Smart Octopus後,雖然可自動增值,但亦有一個荒謬位,就是透過Samsung Pay的信用卡為八達通增值,用家是需要再繳付增值金額的2.5%作額外服務費。

samsung pay一向預左得flagship用到
因為flagship機人士消費力一般較高
而家出街見到多左note8 s8 s8+ 好明顯

話說個人八達通玩唔到又係咩玩法
而我一向唔會用自動增值

總之要我部手機拍落去八仔部機
唔係拎samsung pay增值
或者將成部手機拍落去paywave部機到用八仔比錢
更加唔係將成部手機當成信用卡咁碌黎用八仔

重點係唔知學生八達通唔知用唔用到

用唔到,只有長者同埋成人嗰張先用到
而家邊到出note8最低? 同埋係唔係d官方優惠冇晒? 好後悔岩岩出有notes fan優惠個陣冇買

ps. note 3用家

好似豐X做梗優惠,NOTE 8 $75xx,折左65xx
唔知 smart octopus 正式出果日,會唔會有firmware 更新定淨係更新Samsung pay
其實係咪姐係完全可以當佢普通8達通咁用 只係係手機入面咁解
其實係咪姐係完全可以當佢普通8達通咁用 只係係手機入面咁解

唔知 smart octopus 正式出果日,會唔會有firmware 更新定淨係更新Samsung pay

已經更新左,岩岩開埋張新八達通。
s8仲未有更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞