[Uaena] IU 討論區 14 - 令人難忘的夜信廣東版

1001 回覆
48 Like 0 Dislike

apple呢張相影得幾好

蘋果照妖鏡對娘娘無效

好cute

水定酒黎
陳詠謙入左行咁多年,呢首長夜應該係佢最具代表性既作品

係!

又未必嘅。不過呢首係作得幾好。雖然有啲位睇真啲會覺得有啲難理解

夠唔夠代表性同作得好唔好係我角度來講係有分別
即係一講到陳詠謙,我都諗唔起佢有咩作品,但而家一講起佢就會諗起長夜

其實係有啲你成日聽又hit嘅你估唔到係佢作。例如係Dear Jane嘅哪裡只得我共你三步曲。jw矛盾一生三步曲。醫神嘅碌卡。林奕匡嘅高山低谷。但可惜佢有時都幾神經刀。例如陳柏宇嘅我現時自己肯做飯。不過整體冇出事完美嘅詞我會揀欣宜嘅無表面傷痕。總結係陳詠謙神經刀今鋪又抵讚嘅 正皮。

蘋果照妖鏡對娘娘無效

好cute

水定酒黎

酒樽裝水

Spotify 無左 last fantasy 隻碟!
我寫過email 問佢地,點解?
佢叫我自己問返IU公司

我勁想聽呢隻album spotify係都唔出

所以我忍唔到要寫email問....
因為咁多間串流音樂公司我都用過,個人最喜歡用Spotify!!

我無用過其他,但用過spotify就覺得好易上手
而且佢有電腦版,好易用

sportify d音質好似最靚

moov電腦版真係好西
一定要你播一張list 無得大雜匯咁播

咩叫大雜匯咁播

即係佢網頁版只準你播一個track list
每個list只限300隻歌
in case有d巴打好似我咁鍾意聽多d唔同類型嘅歌 300隻係唔會夠
加上細佬我係跟歌手分track list 所以其實好唔方便

我都係唔明 我幾時變到咁白痴
一張playlist有唔同歌手唔係正常的嗎?
moov唔比你一張playlist有不同歌手既歌?同時唔比張list超過300?

蘋果照妖鏡對娘娘無效

好cute

水定酒黎

酒樽裝水

燒酒黎架喎
為左IU
決定考完n5再自學番韓文
由2級直鏟上4級

喂巴打,你又係日韓同時學?

學過日文但半途而廢最後都好似冇學到幾多野咁
自此一直唔敢再學新語言

屌,咪怕啦,邊有人學語言一開始就怕學唔識所以唔學
陳詠謙入左行咁多年,呢首長夜應該係佢最具代表性既作品

係!

又未必嘅。不過呢首係作得幾好。雖然有啲位睇真啲會覺得有啲難理解

夠唔夠代表性同作得好唔好係我角度來講係有分別
即係一講到陳詠謙,我都諗唔起佢有咩作品,但而家一講起佢就會諗起長夜

其實係有啲你成日聽又hit嘅你估唔到係佢作。例如係Dear Jane嘅哪裡只得我共你三步曲。jw矛盾一生三步曲。醫神嘅碌卡。林奕匡嘅高山低谷。但可惜佢有時都幾神經刀。例如陳柏宇嘅我現時自己肯做飯。不過整體冇出事完美嘅詞我會揀欣宜嘅無表面傷痕。總結係陳詠謙神經刀今鋪又抵讚嘅 正皮。

巴打你啱
我收番我講過既野

因為咁多間串流音樂公司我都用過,個人最喜歡用Spotify!!

而且佢有電腦版,好易用

moov電腦版真係好西

咩叫大雜匯咁播

in case有d巴打好似我咁鍾意聽多d唔同類型嘅歌 300隻係唔會夠

moov唔比你一張playlist有不同歌手既歌?同時唔比張list超過300?

一張list可以有唔同嘅歌手
但限制左每條list最多300隻歌
以我自己為例
我所有曲目合共有差唔多700隻歌
變相我要開3條list出黎先可以store曬咁多歌(最低限度)

但網頁版最多只可以同時播一張list
無得好似手機版咁
直接禁隨機播放 抽曬咁多條list嘅歌

如果巴打你係好似我咁
因為易d搵歌而用歌手黎分開各個list的話
用網頁版嘅你只能播一位歌手嘅作品,或者你手動轉歌

希望你明我講咩
今年冇講「想成日見」

IU送方大同簽名專輯,特地用中文署名。
(圖/翻攝自方大同IG)

而且佢有電腦版,好易用

moov電腦版真係好西

咩叫大雜匯咁播

一張list可以有唔同嘅歌手
但限制左每條list最多300隻歌
以我自己為例
我所有曲目合共有差唔多700隻歌
變相我要開3條list出黎先可以store曬咁多歌(最低限度)

但網頁版最多只可以同時播一張list
無得好似手機版咁
直接禁隨機播放 抽曬咁多條list嘅歌

如果巴打你係好似我咁
因為易d搵歌而用歌手黎分開各個list的話
用網頁版嘅你只能播一位歌手嘅作品,或者你手動轉歌

希望你明我講咩

完全明白了,咁spotify可以解決曬你全部問題

IU送方大同簽名專輯,特地用中文署名。
(圖/翻攝自方大同IG)

女神寫中文好靚
有冇人影到娘娘cm耳機既相?
點解仲未有大神圖
點解仲未有大神圖
或許是緣分吧,那時候總是能看到關於你的事情。iu這簡單的兩個字母,從此就出現在我的世界裡。

後來因為某個原因,我去聽了你的歌,那時候什麼都不懂,只知道你叫iu。一首一首地聽下來,印像最深的,是那首《壁紙花紋》,被你那深入人心的嗓音迷住。

我開始想要了解你,發現你竟然是2008年,在你只有十五歲的時候出道的,那時候我覺得你這麼小就出道,真的很厲害。

後來身邊的人總說著有一部電視劇很好看,我就打算去追。是注定吧,那部劇的女主角竟然是你。你的演技很好,人也很美,使我不禁想要把你視為我的偶像。

然後,我漸漸了解了你更多的事。才發現,原來十五歲出道的你,竟然是這麼的艱辛。節目上的你曾經說過,你從小就有一個舞台夢,可是當時的家境不是很好,被迫寄居在親戚家,要時刻看別人的臉色,還被親戚各種諷刺。你去面試了二十多家公司,都被拒絕了。當時的你並不被人認可,比現在要胖,臉也要圓許多,但是你沒有放棄啊。

十五歲那年,你第一次在電視節目上,在眾多觀眾面前,唱了你出道第一首歌《迷兒》。即使你從沒有提到過,即使那是很早的節目,但我還是非常清楚地,在視頻裡聽到你快唱完的時候,台下的人,接二連三地大聲罵著:“豬!滾下台吧!”

十五歲啊,需要鼓起多大的勇氣?可是你還是唱完了啊,即使是含著淚,就像《迷兒》的歌詞裡說的:

“傾盆的大雨模糊了我的視線,

肆虐的狂風阻礙了我的步伐,

雖然如站在崖邊一樣,

我害怕地顫抖著,不斷祈求,回來吧。”

我明白了,你叫李知恩,知恩於心的知恩。還記得你說,有一次你在台上唱歌,台下只有一位女生,只有她在大聲地幫你應援著,那一次你得了第一,哭著說很感謝這位粉絲。哪怕只有一位啊。。。

你的努力,你的付出,終於獲得了回報。你可以自己寫出很好的歌詞、曲譜。你的三段高音,徹底震驚到了我,讓我感覺到我不僅是喜歡你,更多的是敬佩。你每年掙的錢很多很多,總是捐給了需要幫助的人。

我感覺到,不論你是什麼樣子,不論別人怎麼說你,又或者不論別人怎麼嘲笑我,只要是iu,我都很喜歡很喜歡。我突然後悔,為什麼沒有早一點認識你,沒有早一點幫分擔一些痛苦,一些難受,一些壓抑。你的歌曲曾經被指責抄襲,你寫的歌詞曾經被說成不健康,而你還一個人背著這些,跟粉絲們道歉。

你對粉絲們說過很多情話。

你說,如果粉絲想看你演古裝戲,你會試著去演;如果粉絲想聽你唱中文歌,你一定會去學。你說,如果粉絲們不再喜歡你了,也希望不要因為曾經把時間、精力,浪費在一個甚至不知道你名字的人身上,而感到後悔。

你還說,你要成為能罩得住粉絲的歌手。你做到了,也一直做得很好。

那一次,你突然上了微博熱搜第一, 粉絲們都在說著,你可能會被罵。 於是我不斷地去降熱搜,可是它卻故意跟我作對,一直都在熱搜第一。我真正感覺到慌了,眼淚止不住地流了出來。我瘋狂地去找人幫忙降熱搜,直到後來才知道,其實事情並不是那麼嚴重,熱搜沒多久就被降下去了。

從那此後之後,我深深感覺到,你對我來說,已經不是一般的存在了。因為你是iu啊,是我永遠想守護的iu啊,是那個我不想讓任何人再傷害的iu啊。你已經經歷過那麼多痛苦了,即使你的過去沒有我,那麼你的未來,就由我們Uaena一起守護吧。

“認識你是我一輩子值得驕傲的事。”

-------致全世界最好的李知恩
或許是緣分吧,那時候總是能看到關於你的事情。iu這簡單的兩個字母,從此就出現在我的世界裡。

後來因為某個原因,我去聽了你的歌,那時候什麼都不懂,只知道你叫iu。一首一首地聽下來,印像最深的,是那首《壁紙花紋》,被你那深入人心的嗓音迷住。

我開始想要了解你,發現你竟然是2008年,在你只有十五歲的時候出道的,那時候我覺得你這麼小就出道,真的很厲害。

後來身邊的人總說著有一部電視劇很好看,我就打算去追。是注定吧,那部劇的女主角竟然是你。你的演技很好,人也很美,使我不禁想要把你視為我的偶像。

然後,我漸漸了解了你更多的事。才發現,原來十五歲出道的你,竟然是這麼的艱辛。節目上的你曾經說過,你從小就有一個舞台夢,可是當時的家境不是很好,被迫寄居在親戚家,要時刻看別人的臉色,還被親戚各種諷刺。你去面試了二十多家公司,都被拒絕了。當時的你並不被人認可,比現在要胖,臉也要圓許多,但是你沒有放棄啊。

十五歲那年,你第一次在電視節目上,在眾多觀眾面前,唱了你出道第一首歌《迷兒》。即使你從沒有提到過,即使那是很早的節目,但我還是非常清楚地,在視頻裡聽到你快唱完的時候,台下的人,接二連三地大聲罵著:“豬!滾下台吧!”

十五歲啊,需要鼓起多大的勇氣?可是你還是唱完了啊,即使是含著淚,就像《迷兒》的歌詞裡說的:

雖然如站在崖邊一樣,

我明白了,你叫李知恩,知恩於心的知恩。還記得你說,有一次你在台上唱歌,台下只有一位女生,只有她在大聲地幫你應援著,那一次你得了第一,哭著說很感謝這位粉絲。哪怕只有一位啊。。。

你的努力,你的付出,終於獲得了回報。你可以自己寫出很好的歌詞、曲譜。你的三段高音,徹底震驚到了我,讓我感覺到我不僅是喜歡你,更多的是敬佩。你每年掙的錢很多很多,總是捐給了需要幫助的人。

我感覺到,不論你是什麼樣子,不論別人怎麼說你,又或者不論別人怎麼嘲笑我,只要是iu,我都很喜歡很喜歡。我突然後悔,為什麼沒有早一點認識你,沒有早一點幫分擔一些痛苦,一些難受,一些壓抑。你的歌曲曾經被指責抄襲,你寫的歌詞曾經被說成不健康,而你還一個人背著這些,跟粉絲們道歉。

你說,如果粉絲想看你演古裝戲,你會試著去演;如果粉絲想聽你唱中文歌,你一定會去學。你說,如果粉絲們不再喜歡你了,也希望不要因為曾經把時間、精力,浪費在一個甚至不知道你名字的人身上,而感到後悔。

你還說,你要成為能罩得住粉絲的歌手。你做到了,也一直做得很好。

那一次,你突然上了微博熱搜第一, 粉絲們都在說著,你可能會被罵。 於是我不斷地去降熱搜,可是它卻故意跟我作對,一直都在熱搜第一。我真正感覺到慌了,眼淚止不住地流了出來。我瘋狂地去找人幫忙降熱搜,直到後來才知道,其實事情並不是那麼嚴重,熱搜沒多久就被降下去了。

從那此後之後,我深深感覺到,你對我來說,已經不是一般的存在了。因為你是iu啊,是我永遠想守護的iu啊,是那個我不想讓任何人再傷害的iu啊。你已經經歷過那麼多痛苦了,即使你的過去沒有我,那麼你的未來,就由我們Uaena一起守護吧。

表白文
巴打自己打既?

雖然如站在崖邊一樣,

表白文
巴打自己打既?

應該係大陸粉D文...間唔中就出現

表白文
巴打自己打既?

令我諗起N 年前嗰篇 IU 潮文....

表白文
巴打自己打既?

令我諗起N 年前嗰篇 IU 潮文....

咩黎

咩黎

以前舊登嗰度一位癡線佬既潮文...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞