[Uaena] IU 討論區 14 - 令人難忘的夜信廣東版

1001 回覆
48 Like 0 Dislike

上次講野講得再多d。佢每次都好努力同大家溝通

可能今次佢主力用英文,有時詞窮能力有限講唔到太多比你地感覺冇咁自在掛

下次用返字幕會好d

但我覺得今次好啲
上次字幕成日打錯字又跟唔上娘娘講野進度
娘娘講完一句要4,5秒後出左字幕我先get到講乜

今次講英文多嘛 就算係韓文都係好簡單個幾句 唔洗翻譯都得

用英文我地可以秒get
始終韓文唔係真係句句明,何況我冇學過韓文 ,都係靠睇咁多年kpop識果少少

本身我諗住全韓靠翻譯,點知用英文,成場都冇一part聽唔明,感覺好好

連 astonishing都出埋
好明顯係學英文啲生字
我始終覺得有應援片先有深刻啲嘅交流

其實今次係演唱會唔係 FM / showcase 黎架喎,做乜要加條應援片落去?
韓場最多都係做應援唔會播應援片啦…

可能今次佢主力用英文,有時詞窮能力有限講唔到太多比你地感覺冇咁自在掛

下次用返字幕會好d

但我覺得今次好啲

用英文我地可以秒get
始終韓文唔係真係句句明,何況我冇學過韓文 ,都係靠睇咁多年kpop識果少少

本身我諗住全韓靠翻譯,點知用英文,成場都冇一part聽唔明,感覺好好

好明顯係學英文啲生字

awesome
我始終覺得有應援片先有深刻啲嘅交流

其實今次係演唱會唔係 FM / showcase 黎架喎,做乜要加條應援片落去?
韓場最多都係做應援唔會播應援片啦…

唔係海外都會拍嘅咩?
唔係海外都會拍嘅咩?

FM 就話整啫…
又唔係第一次黎開…
演唱會聽多首歌好過啦…
我小人之心一直以為愛香港係講吓官腔only
E家IU真係一步一步證明緊

其實都睇得出佢係真心鐘意香港
雖然唔知佢鐘意香港咩野

黎明 同埋我有d懷疑佢老豆係佢細個時候係咪一日到黑都係度播英雄本色

老一輩真係唔奇
https://youtu.be/tEWIuN4V0IA
2017 IU Tour Concert in Hong Kong - Last Night Story
好空虛好掛住娘娘
飲淡水先

老兄個名...

啱啱起身,喉嚨痕痕地,好辛苦,飲啖水先...

下次用返字幕會好d

但我覺得今次好啲

用英文我地可以秒get

好明顯係學英文啲生字

awesome

Hey you guys~~
好空虛好掛住娘娘
飲淡水先

老兄個名...

以後呢句「飲啖水先」會唔會變做辨認Hongaena既暗號
Last night story真係好頂癮

娘娘廣東話名句合集…

唔該,多謝
我靚唔靚
我好掛住你地
飲啖水先

仲有冇呀?
好空虛好掛住娘娘
飲淡水先

老兄個名...

콩애나
btw 有手燈嘅各位hongaena
記得記得用完要拆番d電出黎
唔好由得d電喺入面耐左會整壞

我第一日收到入電試完就咁擺低
到今日出發前試著點知盞燈變咗紅色
係咪即係壞咗

錯版值錢野?!

唔係...第一次入電試係正常
到今日拎番出嚟就變咗色
搞到全場都唔敢拎出嚟

原來個個係你
一見到紅色我都愕然

娘娘廣東話名句合集…

唔該,多謝
我靚唔靚
我好掛住你地
飲啖水先

仲有冇呀?

我好幸福
Last night story真係好頂癮

記得早排隻歌出嗰陣,睇tvN(又)重播《請回答1988》,啱啱播到玩呢隻歌嗰集...

娘娘廣東話名句合集…

唔該,多謝
我靚唔靚
我好掛住你地
飲啖水先

仲有冇呀?

好辛苦

娘娘廣東話名句合集…

唔該,多謝
我靚唔靚
我好掛住你地
飲啖水先

仲有冇呀?

仲有
好辛苦
好幸福

開頭都唔多敢影,Photo time 先第一次拎機出嚟,不過去到 encore 果時已經無人理
btw 又可以再度深潛,等到下年娘娘再嚟先上水

娘娘廣東話名句合集…

唔該,多謝
我靚唔靚
我好掛住你地
飲啖水先

仲有冇呀?

仲有
好辛苦
好幸福

iu今日幾點機?而家出機場送機仲趕唔趕得切?
港場都有1期優先是夢嗎
一起身好空虛又好感動
我愛知恩!!
點解今日要返工

娘娘廣東話名句合集…

唔該,多謝
我靚唔靚
我好掛住你地
飲啖水先

仲有冇呀?

仲有
好辛苦
好幸福

iu今日幾點機?而家出機場送機仲趕唔趕得切?

入左去啦應該已經...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞