[Uaena] IU 討論區 14 - 令人難忘的夜信廣東版

1001 回覆
48 Like 0 Dislike

開頭都唔多敢影,Photo time 先第一次拎機出嚟,不過去到 encore 果時已經無人理
btw 又可以再度深潛,等到下年娘娘再嚟先上水

講起點解佢特別覺得我地喜歡Friday呢首歌
可能係因為,modern times 個次,Friday 剛剛推出,但佢個rundown無,佢問大家想聽咩歌時。台下就叫Friday。佢話無準備,所以只係清唱左幾句,而台下都一齊唱,比到驚喜佢。
佢話下次黎一定會再唱。所以記住了

我都好鐘意

因為佢friday有幾段好鐘意比飯唱,連我記得住點唱了

friday 你的意義 shower leon
都可以同大家一齊唱嘛

Friday 句歌詞佢會問大家
우~ 금요일에 시간 어때요
JJ火燒跪求
有冇人有錄到twenty three 後面介紹band 個段 各人solo

周圍都唔見有

有無人有拍到last night story
好過癮 好想睇返

我有
不過聽日先搞 係時候訓

不過低清

期待緊各位既靚相,準備換wallpaper

粗粗地用住我啲薯仔圖先
有無人有拍到last night story
好過癮 好想睇返

我有
不過聽日先搞 係時候訓

不過低清

期待緊各位既靚相,準備換wallpaper

粗粗地用住我啲薯仔圖先

為左iu,以後可以再睇佢個con,我決定今日開始好好過我既人生,不再潦倒,努力工作,努力生活,每天跑步健身,人生意義
為左iu,以後可以再睇佢個con,我決定今日開始好好過我既人生,不再潦倒,努力工作,努力生活,每天跑步健身,人生意義

加油
出段長夜chorus俾港aena做鈴聲都好啦
娘娘有mon post就好了
琴日好似發左個夢咁
琴日好似發左個夢咁

唔想醒
數不清 無數的事堅持著
為了很小如羽毛的事也還是會崩潰
致 自己的名字

給任何人世上比其他說話
更完美 動人的詞語
致 珍貴的名字

現在不再被叫著
致 思念及悲痛的名字

某一個名字
致 某另一個名字

許多翻滾著的東西
擠擁在牢牢寫下的文字上
沉重的身體謹慎的移動著
今天仍然一步一步的留下足印
致 脆弱但耀眼的所有名字

感謝 我勁想搵返呢段文字 睇個陣配埋首歌真係眼濕濕

我最有FEEL係 bad day 同埋the night of the first breakup

我連同坐我旁既飯呢兩首都喊左

我喊左然後即刻收返 廢事個frd睇到

洗咩收收埋埋,想喊就喊

不了,雖然知恩既歌都好 但係唔想將個三個幾鐘既時間喊

可能今次佢主力用英文,有時詞窮能力有限講唔到太多比你地感覺冇咁自在掛

下次用返字幕會好d

但我覺得今次好啲
上次字幕成日打錯字又跟唔上娘娘講野進度
娘娘講完一句要4,5秒後出左字幕我先get到講乜

今次講英文多嘛 就算係韓文都係好簡單個幾句 唔洗翻譯都得

用英文我地可以秒get
始終韓文唔係真係句句明,何況我冇學過韓文 ,都係靠睇咁多年kpop識果少少

本身我諗住全韓靠翻譯,點知用英文,成場都冇一part聽唔明,感覺好好

感覺好係因為佢會翻譯完再跟翻譯講多次
好有心想同找地溝通

岩呀,大多數英文,講唔到就靠翻譯再重複,我真係飲啖水先

Ching,咁岩既?我睇完con,都想充實人生
你地唔叫encore我唔出黎架
我寫了一份廣東歌詞給一位韓國天后,心情大概是介乎於心心眼與黑人問號之間。(幽默要註明,免得又被蠢人圍剿)很多人都說IU唱的這首歌很美,除了因為她歌藝非常出眾之外,也證明以廣東話寫歌根本是很動聽的。
我寫了一份廣東歌詞給一位韓國天后,心情大概是介乎於心心眼與黑人問號之間。(幽默要註明,免得又被蠢人圍剿)很多人都說IU唱的這首歌很美,除了因為她歌藝非常出眾之外,也證明以廣東話寫歌根本是很動聽的。

呢句真 廣東話歌真係好入肉好好聽
你地知唔知琴晚有一幕出好多韓文名字,之後有好多中文感性句子彈出來,係咪iu悼念世越號d死難學生

唔似喎,我見到我個名
應該係fan club會員既名黎
你地知唔知琴晚有一幕出好多韓文名字,之後有好多中文感性句子彈出來,係咪iu悼念世越號d死難學生

唔似喎,我見到我個名

唔似喎,我見到我個名

其實佢首歌表達左好多事

唔似喎,我見到我個名

嗰陣留意到唔少係非韓國名,都諗似係fanclub會員名…

唔似喎,我見到我個名

嗰陣留意到唔少係非韓國名,都諗似係fanclub會員名…

一開始仲搵緊我個名
https://instagram.com/p/Bb8l3mcjQeF/
Gin lee都去左睇

有得合照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞