The Walking Dead Season 8 討論區

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
Rosita大左肚 黑婆尼根去左拍戲
travis個仔死姐 好抵死
呢套垃圾拖到依家 睇完season3棄劇鳥
有新大佬出黎挑戰rick哥未

咁你入黎做咩
國王好煩膠
Aaron 覺得自己令Eric 加入戰爭所以射傷佢?
最後Eric 自己變左walker 間接殺左佢
國王好煩膠

中二病成日發作
好心佢啦 咁大個人仲扮咩國王
呢套垃圾拖到依家 睇完season3棄劇鳥
有新大佬出黎挑戰rick哥未

之後好精彩喎ching 咁快棄?

你可以重睇了
Rick之後唔想殺個元老同樹後面條友,我覺得同之前誤殺Grace個老豆有少少關聯,大家點睇
Rick之後唔想殺個元老同樹後面條友,我覺得同之前誤殺Grace個老豆有少少關聯,大家點睇

點解會話誤殺,因為Rick要殺Grace老豆,以為佢老豆想擋住佢,唔比佢入去拎槍,點知殺完老豆,入到去先見到個bb女。個下個心一定好內疚。因為個老豆大叫一句:「Grace!」就知老豆個時搏曬老命同Rick戰鬥非因為要幫救世軍守住個重機槍(後來劇情都講到機槍轉移到另一個據點),而係想保護裡面個bb女Grace。

Rick一路帶住班人生存到宜家,殺唔少人,佢一直比自己個理由,要生存你唔死,就我亡。物競天擇,適者能存。見到Grace個下,諗到大家之所以刀劍互向,皆因為想生存落去,殺戮並非必要,一定有個共存方法。而呢個諗頭佢一早就有,包括佢進攻前先話敵人只有尼根一個。

山頂寨時,又話戰鬥結束後會追隨Maggie。仲有多次幻想一家人溫馨的生活片段,種種蹟象表示Rick已經唔想再殺人。

而誤殺Grace老豆件事亦作為轉捩點,令Rick下定決心停止殺戮。

而劇情安排到呢到就為日後尼根個結果埋下伏線。

而尼根個下落,有一幕阿Rick個幻想裡面,佢提到話選擇仁慈,呢個估計為日後戰爭勝利,軟禁尼根鋪路,而漫畫個發展亦是如此。

總括而言,通過呢部分劇情,編劇準備幫Rick轉正,逐步走向仁慈,渴望生活的穩定性。不再追求殺戮。

點解會話誤殺,因為Rick要殺Grace老豆,以為佢老豆想擋住佢,唔比佢入去拎槍,點知殺完老豆,入到去先見到個bb女。個下個心一定好內疚。因為個老豆大叫一句:「Grace!」就知老豆個時搏曬老命同Rick戰鬥非因為要幫救世軍守住個重機槍(後來劇情都講到機槍轉移到另一個據點),而係想保護裡面個bb女Grace。

Rick一路帶住班人生存到宜家,殺唔少人,佢一直比自己個理由,要生存你唔死,就我亡。物競天擇,適者能存。見到Grace個下,諗到大家之所以刀劍互向,皆因為想生存落去,殺戮並非必要,一定有個共存方法。而呢個諗頭佢一早就有,包括佢進攻前先話敵人只有尼根一個。

山頂寨時,又話戰鬥結束後會追隨Maggie。仲有多次幻想一家人溫馨的生活片段,種種蹟象表示Rick已經唔想再殺人。

而誤殺Grace老豆件事亦作為轉捩點,令Rick下定決心停止殺戮。

而劇情安排到呢到就為日後尼根個結果埋下伏線。

而尼根個下落,有一幕阿Rick個幻想裡面,佢提到話選擇仁慈,呢個估計為日後戰爭勝利,軟禁尼根鋪路,而漫畫個發展亦是如此。

總括而言,通過呢部分劇情,編劇準備幫Rick轉正,逐步走向仁慈,渴望生活的穩定性。不再追求殺戮。

起碼都要殺尼根同佢d左右手(例如:老崔)交代比自己人睇先
好撚憎摩根
份人好受情緒影響下走到極端
一開始見人就殺
跟住全左膠
而家就變返全殺

先不論殺唔殺係岩定錯
但呢條友下下都走去極端

利申:少少同意耶蘇既做法
劇情慢慢變到大愛撚同殺人狂既心理劇

你可以重睇了

咁邊個射傷Eric
好撚憎摩根
一開始見人就殺
跟住全左膠
而家就變返全殺

先不論殺唔殺係岩定錯
但呢條友下下都走去極端

你可以重睇了

咁邊個射傷Eric

做咩變左漫畫劇透
做咩變左漫畫劇透

你行錯路喇,呢度係絕對容許劇透
negan之後俾rick team囚禁,低語族出現殺左好多主要角色
做咩變左漫畫劇透

negan之後俾rick team囚禁,低語族出現殺左好多主要角色

唔緊要, 我都一早自己劇透左自己
高登果邊冇人討論我先兩邊走, 我諗大家唔會咁小學雞屌我掛

你可以重睇了

咁邊個射傷Eric

自己射傷自己
重睇啦
好撚憎摩根
一開始見人就殺
跟住全左膠
而家就變返全殺

先不論殺唔殺係岩定錯
但呢條友下下都走去極端

有冇諗下因爲咩事令到佢咁情緒化咁極端?
做咩變左漫畫劇透

唔緊要, 我都一早自己劇透左自己
高登果邊冇人討論我先兩邊走, 我諗大家唔會咁小學雞屌我掛

其實你唔想劇透,呢度仲有一個post嚴格唔俾人講
btw, 我識你,你應該識我,我之前成日o係高登討論twd的,只係改左名
好撚憎摩根
一開始見人就殺
跟住全左膠
而家就變返全殺

先不論殺唔殺係岩定錯
但呢條友下下都走去極端

有冇諗下因爲咩事令到佢咁情緒化咁極端?

話摩根極端果位本身應該都好極端
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞