[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
戈sir聽完, 微微一楞
「嗯.....真係估唔到肥仔你都講得到呢啲說話呢...」

「Yes sir..?」
這番說話, 是稱讚還是感歎?

「咁好喇, 你講既嘢我收貨喇.」

「Thank you sir....!」
太好了 ! 過到骨了 !

「嗯, 其實頭先我問既果啲問題, 唔係想刁難你, 只不過你出到去真係想行呢條路既話, 你遇到既問題一定仲多過我頭先果啲」
「同埋,雖然我有問你有無人支持你又剩啊咁喇, 但其實要行出自己條路, 又唔需要咁多人支持既, 最緊要搵到一個人去支持就得喇, 知唔知果個人係邊個啊?」
戈sir望實了我, 好似話比我聽, 其實我知道個答案..

嗯..雖然提示都俾得好明顯了

但我都係戰戰兢兢地回答
「同sir報..係唔係我自己..?」

「呵,」戈sir摸了下我的頭,說

「你知就好喇.無論你將來點行都好, 決定左既就行左先, 行到中途放棄都唔緊要.你地大把青春..即管去試下啦.」

「Yes sir !」我感激地回應他

不知怎的, 可以係戈sir口中聽到這樣的鼓勵, 真的很振奮人心.

久違地,我個心又被填滿了力量

回到倉後,

旁邊的二號倉繼續傳來志豪的玩打數聲.

而我則開始興奮地FF將來, 然後樂觀地諗出返去之後既日子

現在是我三年班的第二個星期了, 捱多半個月, 我心裡諗的東西就有機會去試了.

快了, 快了..
可惜的是, 時間就係個奇妙的東西, 你越在意佢過得快唔快, 感覺上就會越覺得佢好撚慢

隨後的幾日, 我開始倒數著自己的日子, 每朝都重複著相同的東西...每朝志豪都會報話新人黃偉華未能完成加強體能訓練, 每一日既找數, 新人同逆天都會遭殃, 每朝的check皮鞋我都會完美過骨.

每天,都是差不多的內容,

曾幾何時, 我覺得好撚巴既沙咀日常, 已成為了我眼中既理所當然.

三年班的我, 理所當然地得到大部分阿sir的走棧, 三年班的我, 可以避過好多阿sir的找數

三年班的我, 領悟到了倒數的煎熬痛苦, 三年班的我, 已經識得操弄這裡的遊戲規則

嗯, 果然人係會適應環境的呢...

適者生存, 弱肉強食, 世界不是公平的

這些殘酷的道理, 我呢個三年班已經充分體驗了

今晚,係我倒數的第18晚..

過多17個晚上, 我就要開board了

希望呢十幾日, 都不會再有事發生吧..

折完磚頭, 我也被睡意偷襲,冚被睡下

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

咚咚..咚.咚..

咚咚..咚.

哇我屌
同sir報 文呢?
喂 ! 醒下啊喂 ! 入面果幾個 ! 起身啊! 喂!快啲幫手抬佢落黎啊 !

control control ! 呢到係C座二號大廳, 有學童發生意外, 需要人手, over !

仲望!? 抱起佢喇!

.
.
.
WTF?

一號房的我們, 從睡夢中被嘈吵聲驚醒
迷迷糊糊先講了句Sorry sir後

我行去閘門邊想雕雕到底發生咩事

誰知這時, 突然一大班阿sir急如星火地跑上來了C2, 然後經過我們, 打開了旁邊的二號房鐵閘

「望咩望? 返上床訓啦 !」

「Ye. yes sir !」
我都係第一次見在夜晚的熄燈時間, 阿sir會打開鐵閘門的

看來旁邊的二號房出事了
留名支持
唔通黃偉華…
「喂屌你老尾,醒下啊喂 ! 吊乜撚嘢頸啊你 ! 醒下啊喂 ! 」
夜更的朱sir氣急敗壞地大嗌著

「唔好講住先 ! 拿拿聲抬佢去醫院 ! 快 !」
一旁的值日官立即指揮眾阿sir, 於是眾人開始抬起一個學童,然後急急出了C2

那個被抬走的學童, 我地都認得佢..

係啱啱落山無幾耐既黃偉華,佢吊頸了

又係久違地, 我們S的心再次陷入恐慌

但我瞬間,諗遠了好幾步

是你搞出來的吧 ,志豪
無貨喇
live左
無貨喇

新人岩岩到步就死
無貨喇

估撚到
無貨喇

新人岩岩到步就死

可能唔死得呢
死左既話阿sir會好頭痕
無貨喇

新人岩岩到步就死

可能唔死得呢

梗係啦屌
無貨喇

新人岩岩到步就死

可能唔死得呢

梗係啦屌

如果肥衡一開始既做法同個新人一樣
志豪大撚獲!?
無貨喇

新人岩岩到步就死

可能唔死得呢

梗係啦屌

如果肥衡一開始既做法同個新人一樣

望返轉頭,阿勇係咁玩佢都未自殺,真係好堅強
志豪大撚獲!?

有預感志豪會食檸檬
「喂屌你老尾,F5制就爛啦喂 ! 吊乜撚嘢癮啊你 ! 出文啊喂 ! 」
夜更的學童氣急敗壞地大嗌著

「唔好講住先 ! 拿拿聲催佢老尾 ! 快 !」
肥衡立即上水, 開始執起筆,然後急急出了段高潮位

這種節奏, 我地都認得..

係啱啱到最緊張的時候,佢停筆了

但我瞬間,諗遠了好幾步

是你搞出來的吧 ,肥衡
「喂屌你老尾,F5制就爛啦喂 ! 吊乜撚嘢癮啊你 ! 出文啊喂 ! 」
夜更的學童氣急敗壞地大嗌著

「唔好講住先 ! 拿拿聲催佢老尾 ! 快 !」
肥衡立即上水, 開始執起筆,然後急急出了段高潮位

這種節奏, 我地都認得..

係啱啱到最緊張的時候,佢停筆了

但我瞬間,諗遠了好幾步

是你搞出來的吧 ,肥衡

人地吊頸都關你事?
人地吊頸都關你事?

依單野分分鐘累大棚,梗係關佢事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞