[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
終於出書了 加油張衝
終於出書了 加油張衝
有第一個po追到依家
想支持樓主
但係買書有無辦法寄過黎加拿大

http://www.enrichculture.com/publishing/index.php/fiction/-545.html

夜少少再出文 打緊
本書啲粗口用咩代替?無左啲粗口好似無咩真實感
點解用書名/作者名search Google play 搵唔到既

應該有個app係叫 play圖書

https://play.google.com/store/books/details/為別人_奴教?id=lYk3DwAAQBAJ
夜少少再出文 打緊

已經係夜多多
唔係夜少少啦
本書啲粗口用咩代替?無左啲粗口好似無咩真實感

去 Google Play 睇 free sample
夜少少再出文 打緊

兩個鐘了
夜少少再出文 打緊

兩個鐘了

難得地, 我望住堆男人底褲會興奮上來

因為當各式各樣的動漫人物名字出現在這一大堆底褲的白條上, 我就覺得十分搞笑

「哇..連里包恩都有人寫上去, 呢批底褲係咩事啊?」我隨手拎起條問道

「咩啊, 今日係B座到搬過黎嫁嘛, 就黎夏天, 張sir話啲襪同底褲都要換過一批佢, 我就去抬左四袋返黎, 頭先我問完張sir話用唔用得, 張sir都話得既 」

「喔..但點解會寫曬啲嘢既?」
「張sir話呢批底褲應該係上一手YP留低的. 所以咪照用咯..喂幫手先喇!」

「幫手?」

諸仔隨即係我面前, 拎出左另一袋嶄新的底褲, 只不過這袋底褲係無寫嘢的

然後佢拋了一支黑色marker筆過來, 並且係我面前將一條新的底褲寫上了 “大空翼”

「哇...咁都得..?」
我望到O曬嘴,不得不說諸仔都幾大膽下

「屌有啲咩唔得姐,反正舊呢一批都會同新既呢一批撈埋一齊洗, 加多幾個新名落去, 鬼知咩, 你寫唔寫嫁, 唔寫俾返支筆我」

「誒誒, 寫咯. 反正出事都係入你數嘻嘻, 你呢鋪貪玩咯學童」

「哈,屌你喇, 見係你我先比你入士多咋, 你估個個都可以入黎搞搞震啊. 」
望住男人底褲會興奮
this
「哈哈,得喇得喇, 寫緊喇.話時話個鞋油係咩回事? 飛鳥?」
說罷我便拋了一條”喬巴”入底褲堆

「新鞋油咯, 成箱擺左係B座無掂過,張sir就話拎返黎試下wor, 不過哇屌你睇下個效果, 幾撚正, 仲靚過省銅水磨果啲.」

的確, 我仔細端量了頭先諸仔磨出黎既效果,真係靚到猶如鬼斧神工, 有幾可可以見到一對黑色皮鞋反光反到好似打左蠟般?望埋過去, 清晰度無與倫比, 這樣的皮鞋簡直係每個沙咀仔夢寐以求的追求和驕傲 !

「正喎~!! 士多同學, 不如走幾罐返去大棚自用先喇 ! 」

「屌我都係咁話, 真心正到仆街, 嗱, 我先將個鞋油罐轉返奇偉先, 再運貨運返去. 你寫住啲名先喇」

「Yes sir !」我調皮地回應道
心裡亦不禁讚了諸仔

好一招偷龍轉鳳, 這樣一來,又有誰會懷疑一罐奇偉入面,裝的竟是飛鳥
接下來的, 就一如我同諸仔計劃的一樣, 我哋由果日開始用飛鳥鞋油磨鞋, 加多左一堆自己鐘意既人物名字入去堆底環到.
我仲無聊到學諸仔一樣, 磨倆對鞋平時輪流替換著. 平時返倉舊著對最靚既, 返到洗衣就靜靜雞入士多換對舊少少的.

雖然這些偷雞的動作係有少少風險, 但都的確為我們倆個三年班帶來了樂趣, 尤其係在這倒數的焦急時光中, 更讓我們樂在其中

到了第二日的早上, 那批底褲終於要在沖涼的時候被替換上

每個沙咀學童都拎到一條專屬於自己的底褲,

穿上後

「咦 ? 點解啲底褲...?」
這個驚喜令每個人都感到驚奇, 尤其係J仔那班, 啲童心簡直爆發曬出黎.

說來也是呢, 在一個隨時找數, 高壓的不毛之地, 居然可以見到一啲平時係外面睇過既動漫人物名字, 細細個開心既回憶確實會被勾回不少

著上了日向小次郎就真係覺得自己識猛虎射球,
拎到了鳴人更加想即場搓個螺旋丸

總之一股興奮又歡樂既氣氛開始係學童間盛起,而整個早上, 由於右班的阿sir都無乜反應同留意, 所以我們自然係繼續當無事發生,照常落去

但無聊和幼稚的開心, 的確在下午左班接更後開始興起

入返洗衣, 諸仔無端端出黎搵我吹水

「喂肥衡.」

「做咩啊?」我一路燙衫一路問
「你上次咪話我跑步好快既...」

「啊嗯 ..? 無錯啊.」

「知唔知點解我咁快啊?」諸仔一面神秘加自豪地說

「呃..有得解既咩, 你係快啊嘛..」

「唔係呢, 真係有原因嫁, 你估下」

「唉,唔知啊. 有屁就放啦.」

「咁無情嫁,誒講個秘密你知喇, 其實我之所以咁快, 都係因為我可以跑到光速咁快呀 !」

…...

…...
「你戇鳩?..」

「喂你唔信啊? 唔信既你望下呢到」
說罷諸仔便指了指他褲襠那邊, 然後露出了底褲褲頭上的白條俾我望

上面寫住

小早川瀨那

.
.
.
.
.
.

「屌你死開啦,智障仔.信唔信我開三刀流劈你啊」

「下? 乜嘢三刀流啊?」

我咧嘴一笑, 亦都露了露底褲褲頭上寫住既索隆

嘻嘻

於是乎這些底褲,讓沙咀仔們開心了一個下午

這些名字意外地,勾起了不少人的童年回憶和開心, 這樣子的玩笑應該係全部team都會見到的.

想不到短短幾個名字已足以讓我們暢談和放鬆心情

這短暫的快樂, 讓人覺得好似有一瞬間返左出去外面既世界, 更回到了以前

只是,這裡始終不是出面
只是,這裡始終不是出面

這裡的阿sir雖然不想我們灰心到自殺,但也不想我們開心到好似唔當呢到係沙咀

洗衣收工, 我們回到大棚後,本以為什麼事都不會有,繼續如常帶著呢少有既歡樂過埋今晚

誰知臨食飯前, 麻煩來了

一個姓陳的值日官行了埋黎大棚這邊, 告知輝sir批底褲的問題, 而輝sir自然立即搵出負責人

「喂士多! 啲底褲咩事啊?」
繼續
「Yes sir ! 同sir報, 張sir安排話要替換呢批底褲的.」

「咁無理由上面會寫左咁多字啊同啲卡通既人名嫁, 你睇下 」
說完陳值日官隨便扯了一個J仔過黎然後露出佢內褲褲頭上的愛德華字樣

噗...估唔到諸仔連呢個都寫曬上去

「同sir報, 因為呢批底褲係上一手YP留低既..所以應該係佢哋寫上去..同sir報張sir都知道. 」

「哦, 唔怪之得喇... 我都的確聽過, 上一手YP佢哋轉環頭果陣, 啲嘢的確仲留係B座果邊」
陳值日官恍然大悟說道

「Yes sir Yes sir」
「但係唔得喎咁樣, 呢批底褲搞到啲𡃁仔分曬心咁, 點都要換過佢, 輝sir你帶佢哋食飯先, 我去問一問上頭睇下單嘢點處理」

「好啊陳sir 」
輝sir回應道

於是有驚無險,我們食完了晚飯

而陳值日官那邊都傳來了消息

「上頭俾左指示, 話啲底環要呢兩日處理曬佢, 係唔係仲有一批聽日換既底環啊? 果啲都有字係上面?」

「Yes sir 」諸仔答

「咁無辦法喇, 今晚要搞掂呢一批先, 如果唔係聽日沖涼又要換返呢啲有問題既底褲啦 . 輝sir , 今晚辛苦你留耐少少啦.」

哇屌...

這豈不是要煩到輝sir加班嗎?

輝sir應完陳主任機後, 自然面色一黑

斃傢伙了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞