[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
張衝
今章好多錯別字 唔數了
仲有好多心聲明明可以用口語表達 專登用d網上小說式既書面語 好chok

明顯地文筆唔同左

唔撚想睇咪死撚翻出去囉 好行夾唔送

由post1追到而家
俾下意見都唔得
一言堂

肥衡又唔係作家,咁執著文筆做乜鳩
睇唔過眼嘅咪入去受一打再出嚟寫囉
次次見到張衝都會笑出來
今章好多錯別字 唔數了
仲有好多心聲明明可以用口語表達 專登用d網上小說式既書面語 好chok

明顯地文筆唔同左

由post1追到而家
俾下意見都唔得
一言堂

又唔使咁敵意既
我都係回答吓 無覺得啲乜

其實幾好既 你地講出睇完之後既諗法/意見
如果好既可行既我當然接受

但一啲惡意既 我自然會無視

實在改唔到既/我覺得無必要改既 我都會解釋吓咁咯

精益求精唔係壞事 我都想係能力之內寫好啲

睇得開心啲喇
今章好多錯別字 唔數了

明顯地文筆唔同左

由post1追到而家
俾下意見都唔得
一言堂

又唔使咁敵意既

睇得開心啲喇

唔係話針對肥衡 但係去到出書之後,幾多個學童話肥衡文筆改變左
以前頭幾個倉D文肥衡D心聲一向用口語,呢兩章點解會插入‘左書面語
頭幾個倉肥衡D文比人讚架,個陣除左行文夠touch之外,偶爾故有D佳句
而家呢,明顯有D想抛書包又抛錯
最簡單,呢章既「無左阿大既囉囉嗦嗦」
囉囉嗦嗦係我理解係形容個人,正確寫法應該係「無左阿大既囉嗦(聲音)」
用詞累贅之外,文筆更加唔似常見既港式作文
我地只係求好似以前咁隨心寫就得啦,唔洗太靚架D文筆
獻醜不如藏拙呀麻
富有文學色彩不如生動貼切呀,肥仔
明白肥衡好忙,又要返工又要打文又要打波又要落light 係會差D架啦
今章好多錯別字 唔數了

明顯地文筆唔同左

嘩 張衝你隻狗好忠心下喎
不如試下屙督屎俾佢睇下佢食唔食
今章好多錯別字 唔數了

明顯地文筆唔同左

由post1追到而家
俾下意見都唔得
一言堂

老實講句
佢出書啦喎唔係作家
又睇睇下故嘈 成班柒頭,等陣張衝嬲嬲地唔再打文睇你班撚樣仲嘈唔嘈
今章好多錯別字 唔數了

明顯地文筆唔同左

由post1追到而家
俾下意見都唔得
一言堂

又唔使咁敵意既

睇得開心啲喇

唔係話針對肥衡 但係去到出書之後,幾多個學童話肥衡文筆改變左
以前頭幾個倉D文肥衡D心聲一向用口語,呢兩章點解會插入‘左書面語
頭幾個倉肥衡D文比人讚架,個陣除左行文夠touch之外,偶爾故有D佳句
而家呢,明顯有D想抛書包又抛錯
最簡單,呢章既「無左阿大既囉囉嗦嗦」
囉囉嗦嗦係我理解係形容個人,正確寫法應該係「無左阿大既囉嗦(聲音)」
用詞累贅之外,文筆更加唔似常見既港式作文
我地只係求好似以前咁隨心寫就得啦,唔洗太靚架D文筆
獻醜不如藏拙呀麻

我又冇覺得比一開始好大分別
只係覺得作者擺多咗心機寫
有d心路歷程形容細緻d

至於呢句
「無左阿大既囉囉嗦嗦」
我覺得原句比你提出嗰句更順暢
「無左阿大既囉嗦(聲音)」

但各有各觀感啦
文筆既野冇乜對與錯
只係我冇感覺到你講既問題
明白肥衡好忙,又要返工又要打文又要打波又要落light 係會差D架啦

可能我最近出書改稿,重新審視返自己既文字既時候覺得仲有進步空間 所以想多啲嘗試吓咯lol
早幾個post己經話會更新紙言
到依加都未更
利申:無追post
每個同學都吵著要我快啲比佢地試試, 快啲比佢地玩咁.

最後遊戲到了他們的電腦中, 兩個兩個一部機, 全部人都因我的作品而歡笑, 因我的努力結晶而開心.

而我只是在旁看著他們嬉戲投入. 心中卻奔騰翻湧.

不知怎的,那種被人認同的感覺, 真的好感動, 雖然我無一齊玩, 但佢地呢一刻所發出的笑容, 興奮, 都是因我兩個星期的努力而來的

我這刻的滿足, 居然係如此龐大.

原來,令其他人開心, 自己都會獲得喜悅

而且這份喜悅,會深刻在人的心中

我到現在, 都仲可以感受到果陣既滿足..成就...

啊對了, 難怪我曾經中意玩魔術呢..

我其實是不是一早就, 知道自己想怎樣了..?

肥衡我都係寫 apps 的 IT 狗
日日寫 code 寫到屌曬鬼
日日一面寫一面係到嬲

睇到你呢段野
令我記起當初做 Apps 的初心
當時只係想做d野出黎有人用
淨係想見到人開心地用
冇諗過錢冇諗過計較付出多少
又睇睇下故嘈 成班柒頭,等陣張衝嬲嬲地唔再打文睇你班撚樣仲嘈唔嘈

我都想和平討論下
係有隻狗亂吠屌人姐
今章好多錯別字 唔數了

明顯地文筆唔同左

由post1追到而家
俾下意見都唔得
一言堂

老實講句
佢出書啦喎唔係作家

邊個係作家啊 我一啲都唔覺得自己係

早幾個post己經話會更新紙言
到依加都未更
利申:無追post

係喎!
btw今晚打波

聽日再出
btw今晚打波

聽日再出

又落light
btw今晚打波

聽日再出

又落light

唔係night 咩
btw今晚打波

聽日再出

又落light

唔係night 咩

Thank you sir 1
Thank you sir 2
Thank you sir 3
Thank you sir Thank you sir
Thank you sir 5
btw今晚打波

聽日再出

又落light

唔係night 咩

Thank you sir 1
Thank you sir 2
Thank you sir 3
Thank you sir Thank you sir
Thank you sir 5

巴打你個名
btw今晚打波

聽日再出

肥衡 你再閪落去呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞