[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
然後到中午接更, 右班帶隊,下午開board,

終於, 關鍵的時候到了

頂著得0.5mm長的和尚頭, 減了大部分肥膏, 得返65KG的體重,鬆了不知多少的褲頭

曬黑了面孔, 瘦削的輪廓

最後著埋board衫board褲,

對比起自己新人組的時候, 我簡單係脫胎換骨, 煥然一新

一個標準的三年班
這次的board, 依我估計, 諸仔,志豪,阿渲,阿壯會走期

武傑就食半隻

至於我, ....

雖然我唔想食檸檬, 但激嬲君實sir既那次, 還是讓我做好了食四分一的心理準備

哎..遲一個星期姐... 堅強啲, 頂埋佢喇......

隨後我地跟住大隊, 操到了board房門外等叫名

由於我號碼係最後, 所以我望著前面的人先入去board房
幾時再出
有啲唔捨得就快完
肥衡可唔可以快啲出埋下冊書
「諸家威 !」

「Yes sir !」

諸仔行返出黎後, 直接向著洗衣那邊操回去

「蘇志豪 !」

「Yes sir !」
擦鞋仔出來後, 嘴角微微上揚. 又向著洗衣那邊操去

「陳智渲 !」

「Yes sir !」
佢出返黎後, 一樣是微微笑了笑, 操了回去

「袁家壯 !」

「Yes sir !」
大頭強行出來後, 結果很明顯了, 佢笑瞇瞇地操回洗衣那邊, 一副得意模樣

「李武傑 !」

「Yes sir !」
武傑出來後, 面色嚴謹, 略為黑面, 但都係邁著大步, 操回了洗衣

「蔡衡 !」

「Yes sir !」
啊..

終於到我了
睇死你呢度停
睇死你呢度停

睇死你呢度停

出文啦屌你
這是我第四次操入board房, 房間入面的阿一阿二和一個主任已經坐在長枱的另一邊, 等著我

煞停自己, 再大聲報出熟悉得不能再熟悉的對白
「Good afternoon sir ! 我學童S325412蔡衡sir ! good afternoon Thank you sir !」

「蔡衡.」
邊上的阿一出聲

「Yes sir !」
我轉頭望去

「黎左呢到差唔多五個月了喎, 有無好好反省自己既過錯啊?」

「Yes sir ! 同sir報有 !」

「嗯..你係到都算表現唔錯, 好多阿sir都對你讚賞有加..體能方面, 體育堂既阿sir話你進步好大, 做得好啊蔡衡. 」

「Yes sir ! Thank you sir ! 」

「另外步操上, 阿sir俾你既評分都算良好, 入左洗衣房後, 工作得都算勤力 , 」
我知道, 這些都是些虛假的說話, 因為啲阿sir平時根本唔會拎出所謂的評分紙呢樣嘢黎打分 . 更不要說什麼報告評價了

「不過, 係日常紀律到, 你就似乎有些懶散啦, 記住要比啲心機啊知唔知道.」

「Yes sir !」
噢呵..? 三方面的廢話都講完了, 接下來要派彩了吧?
跟住無文
那麼, 如果拎走期的話, 啲阿sir會點講放你走既說話呢?

「基於以上報告同平時帶你地既阿sir意見同評價, 我地會係兩個星期之後再見你一次, 蔡衡, 你要加多啲心機啊知唔知道.」

一片空白

但我仍慣性應道
「Yes sir 」

「咁你仲有無嘢想講?」

「Yes sir ! 同sir報, 我學童一定會加倍努力, 早日爭取離開呢到, good afternoon sir thank you sir !」
台詞

「嗯, 好啦, about turn !」

「Yes sir thank you sir ! good afternoon sir thank you sir !」
對白

我向後一轉, 步出board房

我真的不知道當時我係咩表情, 出左去,我頓了頓, 向洗衣那邊操去

門口是帶著我們開board的子藍sir

啊對了, 是要報board的吧

「good afternoon sir 」我立正,舉手

「報」子藍sir說

我踎低舉手, 說
「good afternoon sir, 我學童S3254…….」

做咩姐

點解...
肥威 快撚啲出文! 響你朵
點解..

點解我會喊既..

手都震曬,舉唔直了

一定會俾阿sir屌嫁咁樣...撐埋佢, 報埋佢喇..

我無視面上剛流的淚痕
「我學童S32, 5412蔡衡, 於今日, 下午見board時, 食半隻檸檬sir. good..」

,我咬實牙關, 想強忍住這股抽泣, 忍住身上不斷發出的抖震..

頂住...忍住..無咩大不了既 !

仲有兩句 !

「good ..good…..good after....」
陰公豬
「傻仔..入黎」
子藍sir見狀立即拉起我, 走入洗衣士多的對面, 一個掛住board衫board褲, 偏僻又寧靜的角落

我終於忍不住了, 全身發震地,在子藍sir面前失聲痛哭出來

明明講好左,唔再喊

「嗚嗚啊......」

嗚嗚啊..............

嗚啊.....…………..

我嗚咽著, 痛哭著...

那算是我咁大個仔以黎, 喊得最厲害的一次吧.

一直以來, 我以為坐監, 入了沙咀是一件我覺得自己遇到的最大挫折了

但原來低處真的未算低.

係挫折入面再經歷多一個挫折,才是最慘的

這無盡的委屈, 不甘, 終於讓我撐不下去了

我徹底, 被打沉了

這日,我的世界只剩下疲累,

和淚水
估唔到食半隻檸檬
估唔到食半隻檸檬

個陣時唔夠人 比佢咁早走啲野邊個做
嘩真係好撚意外喎
笑一下食半隻
估唔到食半隻檸檬

個陣時唔夠人 比佢咁早走啲野邊個做

又好似幾有道理
君實sir平時好似好好人但好鬼小氣
半隻
睇完好撚唔開心……
唔出文慘過食檸檬
慘被逼害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞