[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
「嗯. 阿渲, 帶佢入一號房, 俾半個鐘你教佢M.O list有啲咩要報, 要注意, 去. 」

「Yes sir ! ....」

等他們兩個入房後

「志豪, 入房打包自己既行李, 今晚去同佢訓, 睇住佢唔好俾佢亂黎. 」

「Yes sir 」
志豪聽令照做, 但我卻反而奇怪了, 君實sir, 你不是不知道個新人吊頸的原因吧

但學童係無資格出聲的, 阿sir的安排就是絕對的

就這樣, 偉華新人又被安排同志豪訓了兩晚.

到了後日右班的更,

終於又有搞作了

「good afternoon sir ..同sir報.請批准我學童有事搵君實sir , good afternoon sir thank you sir」
個新人舉了手如此一報, 明顯想問君實sir傾"心事"
肥衡兇人大膽左
btw志豪好乞人憎

屌佢老母仲乞人憎過阿勇
於是一大一細入了房, 開始交談. 雖然聽唔到佢地講乜, 但偶爾有幾下大聲的喝罵由房內傳出, 聽得出其實君實sir都唔係好想理佢的

兩人出黎後, 君實sir先叫了偉華出去門口, 為的就是讓他不會聽到跟住落黎佢對我們大棚說的說話

「志豪, 個閪人又玩嘢, 話你蝦鳩佢, 所以呢兩日你暫時返黎先, 等陣我會叫子藍sir幫你拎返啲包頭返黎, 你入三號房五號床訓..」

「Yes sir..」志豪稍有不忿地回應道

「咁, 跟住落黎就搵多個三年班過去陪佢訓, 有邊個想去? 好簡單既姐, 睇住佢唔好俾佢做傻事就得嫁喇.」

「............」
任誰都沒有舉手, 因為明顯地這是一份苦差

無端端由自己已經住慣, 舒適的A座轉去B座, 仲要俾虎sir Check毯, 加上個新人又係個未知之數, 點知佢會唔會又搞啲乜事出黎. 所以個個都想隔岸觀火, 袖手旁觀

我當然也是這股心態

雖然我好可憐佢, 但將自己的走期搭上佢然後去冒呢個險

對於一個我唔熟既人黎講, 這個風險真的不值得

「肥衡, 今次到你去 ?」
君實sir突然一問

「Sorry sir !」
我立即表達出唔制既情緒

「Thank you sir 唔該同學, sir話事, 有得你話唔好既咩?」
志豪這時在旁一推, 立即讓氣氛陷入緊繃

「你......! ?」
我立即醒悟, 呵, 呢個時候你先黎爆我, 好嘢好嘢

但基於這時的局勢, 三年班的眾人急需一個祭品去頂住呢個燙手山芋.

所以自然地, 都無乜人會幫我講說話.

而且,拖君實sir手肘都唔係幾好既事

好吧...

「Yes sir ..同sir報我得.」

「嗯, 咁你陪我入黎房先, 我交代幾句.」

「Yes sir !」
難得出咁多喎
跟君實sir入房後

「我都知無乜人肯去同個閪人訓嫁啦, 不過都係訓兩日姐, 兩日之後我會調返志豪過去, 佢越唔想面對既,我就越要佢面對 ! 所以你夜晚係倉幫手睇住佢就得, 我同B座既虎sir傾好曬, 佢夜晚做既果啲訓練就係得咁多既姐, 」

「Yes sir !」好彩姐, 都係兩日..

「 佢肯做就做,唔做都唔緊要,你話返比我聽就得,等我找鳩佢 ; 佢講啲咩說話都好, 都話返比我聽.唔使理佢咁多, 睇住佢唔好再俾佢度頸, 呢個先係最重要. 」

「Yes sir !」

「好啦, 去樓上汁包袱啦, 今晚唔好太早訓, 等佢訓左你先訓 , 個新人都唔惡既, 但你都要俾啲三年班既氣勢出黎嫁今晚.」

「Yes sir !」

「好喇, 上去汁嘢.」

於是, 我真的變左做一個 陪訓

不過係陪訓教既訓
不過係陪訓教既訓

食完晚飯,我揹上了自己的包袱, 跟著虎sir和其他培訓操回去B座

自從新人組後, 我就再也沒有回來過B座了,
一股莫名的熟悉感油然而生

「good evening sir !」

食埋包奶入了倉, 偉華已經在倉內等我

「Hello !」
喔..? 佢居然先爽朗地打起了招呼,

但這個狀況外的人先會講既Hello,不禁讓我皺了皺眉頭

點會係呢到對啲高年班講Hello嫁?
Live
hello?
「呢到唔會講Hello… 」
雖然我唔中意用三年班高高在上的語氣壓住人

但怎麼總感覺, 佢好似好唔認真咁..?

「咁啊...我應該點叫你..? 」

「呃...」
衡仔? 我又唔想同佢太熟..蔡衡又好似太見外...肥衡? 我又唔中意一個新人話我肥..

「師兄算啦, 同你好熟咩」
我故作高高在上,說了一句

三年班的威勢, 三年班的威勢....

到底我應該以咩身份同佢相處呢?

於是, 這一晚, 由靜坐階段開始
Any more?
靜坐開始 全部人坐半個屎忽 腰挺直!

提多你地一句啊!

今晚無文了
志豪唔知會唔會爆佢同肥衡嗌交單野俾阿sir知
無文了
暗暗覺得肥衡抵死
估到你個肥仔又會玩野
唔係應該以同學相稱?
識叫一定叫張衝
今晚出咗好多文
thank you sir唔該肥衡同學
衡清
「咁啊...我應該點叫你..? 」

「呃...」
衡仔? 我又唔想同佢太熟..蔡衡又好似太見外...肥衡? 我又唔中意一個新人話我肥.. 一於咁啦

「張衝算啦, 同你好熟咩」
我故作高高在上,說了一句

「撲哧...嘻嘻嘻嘻......」
我竟然被新人恥笑了

三年班的威勢, 三年班的威勢...

蕩然無存...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞