[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
504 Like 18 Dislike
新po無文
thank you sir 唔該同學快d出文
留名
lm
一身蟻
睇咗第8個po先睇返轉頭
用咗唔知幾多日終於live咗
lm
推到有文
莊逆天舉爬果時仲係咪一年班
thank you sir唔該同學出文
打完波冇曬力下嘛
「sorry各位,打完波好攰,聽日出」

你試下咁講!

唔好啊
「sorry各位,打完波好攰,聽日出」

你試下咁講!

唔好啊

9成都係啦
留名
唔瞓都要等文
皮已正
鳥兒們呢
Yes sir~~~
又一次大找,又一次折磨身體,考驗意志的懲罰

慣例地, 牌板阿壯叫出了的打數帶出強烈的,針對逆天既不滿

台下的我們, 亦都跟著打數痛苦地起跳

只是, 莊逆天則在君實sir的命令下,不用跳,反而係面對住我地,望住我地跳

於是個場面就變得十分之令人憤怒,博衰的人居然唔使做,仲要居高臨上地望住我地呢班被佢博衰的人

什麼詛咒加粗口,我地一邊跳一邊都應該在心裡面罵了他不少

只是這些一如既往地對他無用。
此刻感受到的,只有腳上那不斷疊加的痛

不過這場大找的痛苦,不算是最痛苦的一次,但這一定係我覺得最矛盾的一次
我在隊伍的最邊邊,一路用三年班的戰略性眼光觀察著君實sir
, 一路藉啲意點當幾下,費時又跳到斷腳

然後,我留意到了企係到既果個罪人的表情

出乎我意料地,佢竟然唔係平時的那幅扮曬嘢,面露唔在意表情的弱智樣,反而這刻既佢面色居然顯得特別難受,一副覺得好撚巴既樣

巴? 你都唔使跳,你都覺得巴?

我頓時心生暴怒,厭惡地盯著前面的這個智障

「做乜撚嘢姐你,我都未撚想死喇,你依家擺副想死既表情出黎做乜?」

「舉爬? 你鼻哥係唔係真係痛到忍唔到啊? 傻撚左咩!」

只是我在心裡一邊鬧,心的另一邊則一直萌生著不安

這股不安很奇怪,不是針對著目前看到的現實, 而是一種更加發自內心的害怕.
不過腳下的痛,接踵而來,為了不令腦袋發熱,我只好咩都唔諗,專心找返呢條唔係我既數

好彩,無論係幾巴既大找, 都總會有找完既那刻

終於, 打數被君實sir叫停下了,心軟的君實sir提前放過了我們.

我們雖然已經被找得滿頭大汗, 但都好感激這提早結束的恩賜.

於是下午的節目照舊, 洗衣的洗衣, 大棚的大棚, 莊逆天佢自然係慘遭各種別緻形式的處罰.

於是, 這勞碌又累人的日頭, 終於去到夜晚

回到倉後, 久違地我覺得好累... 除了身體的無力, 心理上的那股不安感亦漸覺沉重

靜坐時, 我捱墻而坐, 想瞌睡一下,但又訓唔著

唔知點解,個心總覺得有些亂, 我心入面有啲嘢, 似乎被搞亂左

到底是什麼呢..?
巧的是, 我已經有了靜坐時思考的習慣

於是我開始分析起今日既事情

其實今日,係得逆天呢單嘢吧

老實講句,這次的事可以話係佢咎由自取,但阿sir們這種針對閪人既做法..........

好似佢話佢之前鼻哥窿痛,其實我真係有聽到佢有報過,但右班的阿sir們因為痛恨他,就連醫院阿sir都拋開了專業,派藥都故意難為他

這些我都看在眼內

所以亦難怪佢會逼住要舉爬吧? 如果個身體認真出事, 而又無得保障的話, 任誰都會拼一拼, 同阿sir講的吧?

只不過。。逆天因為閪, 沒有了同普通當值阿sir講的權利.所以被逼住要舉爬

那麼問題又來了, 舉爬這個行為, 到底是對還是錯?
若然這個舉爬的動作,是犯人應有的權利的話,那為何這裡的阿sir又要如此對待舉爬的人?
寫一些他們應份要寫的報告, 很難為嗎?
而實情上, 有個別幾個學童, 阿sir們的確無"照顧"好啊

雖然,我忍了這裡諸多的無謂牌頭,雖然,我忍了很多找過的數

但這個寫到明既權利,我們這些少年犯,真的不值得擁有嗎?

再加上,其實我由一開始都已經好不滿連坐式懲罰的不合理地方。

只不過同右班的阿sir們相處左咁耐,我真的不信右班的阿sir係一班蠻不講理的人

但點解,明明係逆天博衰,又要罰我地呢?
又點解,明明唔使跳既佢,會面露出這個難受。。甚至近乎痛苦的表情?

而且佢這個表情,佢果種難受,我好似係都體驗過。。
胡思亂想的諗法, 開始在心裡打結.

一方面, 我知道這裡的牌頭不合理, 我都知道這裡的阿sir不全是壞人, 但為何, 不是壞人的阿sir,執行了不好的規矩後, 仲要扮好人地,有陣時對我地咁好呢..

甚至, 我已經開始覺得, 佢地大部分的確都係好人.每次的錯, 由始至終都係我地的錯, 千錯萬錯, 無論咩事都好, 都是我們學童惹出來的禍

但, 這真的是這樣嘛?

我合上眼, 腦海裡出現了逆天的那副難受面孔...

我在哪裡試過吧..?
佢既果副表情, 難受, 我有試過吧..?

啊.. 我醒起了

我的確有試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞